Autor Wątek: Wymiana Lamp tył na wersję LED  (Przeczytany 1912 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pabloo

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris
Wymiana Lamp tył na wersję LED
« dnia: 18 Listopada 2024, 13:35:23 »
Cześć,

porzebuję porady z Waszej strony, mam Auriskę 2014 Kombi, lamy tył na żarówki. Pech, chciał że stłukłem lewą i teraz nie moge znaleźć nić używanego.

Lamp pojawa się sporo ale w wersji LED a ja mam tego pecha, że mam wariant żarówka. Czy to będzie duży koszt przerobienia instalacji pod zampntowanie lampy w wersji LED?

Pozdrawiam,
Paweł

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 TS
Odp: Wymiana Lamp tył na wersję LED
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopada 2024, 13:39:08 »
Kupujesz komplet lamp LED. Jak zależy ci na stanie bdb to około 800 zł (za tyle mi się udało). Potem musisz skombinować kostki albo całą wiązkę. Zwykle ponad 100 zł. Jak nie napaliłeś się na ledy to radzę poczekać na okazje na olx. Zwykle stare klosze były tanie

Wysłane z mojego CPH2493 przy użyciu Tapatalka

Offline Pabloo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopada 2024, 13:53:22 »
i wystarczy, że wymienię tylko wiazkę na tą do podłączenia LED i to wszystko?  Specjalnie na ledach mi nie zależy, zbiłem lampę i nie mogę dostać żadnej używki , wszystko co jes tto na ledy. Pomyślałem wieć, że wymieniłbym lampy bo dwie faktycznie kupię w cenie tego co ASO oferuje za jedną lampę ( bez opcji LED ).

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopada 2024, 14:16:40 »
A ty potrzebujesz w klapę czy w narożnik karoserii?

https://www.olx.pl/d/oferta/lampa-tylna-lewa-toyota-auris-ii-kombi-2013-2015-nowa-led-CID5-IDQ7hdv.html to na pewno LED nie jest.

https://www.olx.pl/d/oferta/lampa-tyl-lewa-prawa-toyota-auris-ii-2013-15-CID5-ID11yvX7.html

Niech jeszcze ktoś potwierdzi, że narożne, w przeciwieństwie do tych klapowych są jednakowe w kombi i hatchback

Offline Pabloo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopada 2024, 15:07:26 »
Mok,

oba linki, które podesłałeś są dla lamp LED. Pierwszy link drugie zdjęcie dokładnie to pokazuje.

Ja potrzebuję lampę na karoserie lewą w opcji żarówka. Nie wiem, czy ja kupiłem jakiś mało popularny model :-D , że wszytkie lampy są LED a u mnie żarówa.

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopada 2024, 15:28:49 »
Ja szukałem LED i miałem ten sam problem, tylko że w drugą stronę Jak cię drogówka nie będzie gnębić to lepiej poczekaj bo w sierpniu za 50 zł takie widziałem. Ja sam jestem teraz na etapie końca kompletowania części, a że wiązka w klapie już trochę koroduje, a do tego kamera wpięta jest to daję to znajomemu elektrykowi do zrobienia bo pewnie będą niespodzianki. Jeśli chodzi o ledy to dużo jest spękanych, z ukruszonymi rogami a jak jakaś w stanie bdb to się cenią. Ja akurat trafiłem po roku na okazję, ale na wiązkę polowałem od sierpnia.

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopada 2024, 20:28:27 »
oba linki, które podesłałeś są dla lamp LED

Akurat bym się nie zgodził, obie lampy wg mnie są do wersji przed-liftowej, z żarówką a nie led.

Niech jeszcze ktoś potwierdzi, że narożne, w przeciwieństwie do tych klapowych są jednakowe w kombi i hatchback

Tu bym trochę rozszerzył. Kształtem i wymiarami lampy w klapie są takie same w TS (kombi) i h/b, zarówno przed i po-lifcie. Elektrycznie - przed-lift i po-lift mają różne kostki, po-lift dodatkowo wymaga pociągnięcia zasilania świateł pozycyjnych.
Lampy 'w narożniku', w błotniku - elektrycznie są takie same wszędzie, kształtem - h/b i kombi się różnią.

Jak chcesz, to mam gdzieś jeszcze swoje lampy sprzed wymiany (Auris TS, 2013), możemy się dogadać ;)

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Grudnia 2024, 09:36:56 »
Przydatne info. Zamiast kupować wiązkę można zamówić same kostki z pinami na aliekspres. Koszt w stosunku do wiązki dużo niższy

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Grudnia 2024, 21:50:07 »
wpisz sobie na facebook'u Toyo-Cars, albo znajdź kolegę co się zwie Tomasz Celica Kuczma (właściciel tego eldorado) i on nawet jak nie ma wystawionych na aukcjach to na 100% będzie miał lampy takie jakie potrzebujesz, a nie bawisz się w ulepianie i robienie polifta z przedlifta, potem będziesz się tłumaczył przy sprzedaży, że na bank nie walony itp....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl