Autor Wątek: Wideorejestrator przód/tył  (Przeczytany 4305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline japanKam

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe AWDi
Wideorejestrator przód/tył
« dnia: 22 Listopada 2024, 18:29:41 »
Chce zamontować w swojej RAV4 jak odbiorę wideorejestrator przód/tył. Zastanawiam się jaki model, czy brać to co Toyota proponuje? Sam myślałem o Viofo 4K+2K A229 PRO 2CH HDR. Ma ktoś?
Drugi temat, to jak podłączyć aby był tryb parkingowy- przez adapter odcinający zasilanie jak napięcie na akumulatorze spadnie? Czy lepsza opcja to dedykowany power bank do kamer samochodowych, ładowany z samochodu?

Offline topoll

• Toyot Spamer
Wideorejestrator przód/tył
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Listopada 2024, 18:32:14 »
Ja mam FitCamX na przód i na tył.

https://fitcamx.com/products/fitcamx-dash-cam-for-all-toyota

Trybu parkingowego nie używam. Aby go używać należy użyć powerbanka samochodowego.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2024, 18:34:00 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
Odp: Wideorejestrator przód/tył
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Listopada 2024, 22:27:24 »
Chce zamontować w swojej RAV4 jak odbiorę wideorejestrator przód/tył. Zastanawiam się jaki model, czy brać to co Toyota proponuje? Sam myślałem o Viofo 4K+2K A229 PRO 2CH HDR. Ma ktoś?

Myślałem o tej kamerce, ale ostatecznie kupiłem 70mai a810 przód + tył (o wyborze 70mai zdecydowała wyłącznie dostępność "od ręki" w sklepie stacjonarnym). Tyłu jeszcze nie zamontowałem bo nie miałem czasu. Z tego co czytałem to obie te kamerki zbudowane są na przetworniku Starvis 2 i mają raczej dość zbliżoną charakterystykę. Jeśli będziesz chciał to mogę Ci jakieś przykładowe nagrania udostępnić (tylko przód bo tył mam niezamontowany) - spodziewam się, że nie będzie jakieś dramatycznej różnicy w porównaniu z viofo a229.

Drugi temat, to jak podłączyć aby był tryb parkingowy- przez adapter odcinający zasilanie jak napięcie na akumulatorze spadnie? Czy lepsza opcja to dedykowany power bank do kamer samochodowych, ładowany z samochodu?

Ktoś na forum pisał, że miał adapter z odcięciem ale to odcięcie nie zadziałało i kamerka i tak rozładowała akumulator. Dlatego jeśli już chcesz mieć tryb parkingowy to IMO zasilany z dedykowanego power banku. Gdzieś wyczytałem, że powinien to być powerbank oparty na ogniwach LiFePo4 bo są one bezpieczniejsze (mniejsze ryzyko puchnięcia i pożaru) - ale to taka wiedza bardzo powierzchowna dla mnie - może inni będą potrafili powiedzieć coś więcej. Ja w każdym razie obecnie zasilam kamerkę z portu USB, czyli nie mam trybu parkingowego.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Listopada 2024, 07:45:18 »
Ja mam u mnie VIOFO A129 PLUS DUO-G ze względu też na kodek h265 z adapterem pod akumulator no i... to by nawet pewnie działało gdyby nie to że ravka niezbyt ładuje ten akumulator 12V. Po przejechaniu całej polski naładował tyle że kamerka nagrywała 10h przy odcięciu 12,0V.
Czekam na graty z chin i chciałbym zmajstrować dedykowanego powerbanka pod kamerki.

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Listopada 2024, 13:09:35 »
myślałem o Viofo 4K+2K A229 PRO 2CH HDR. Ma ktoś?
Ja mam ten model. Sam montowałem. Natomiast na razie trybu parkingowego nie używam. Mam w planach i w tym celu użyłbym powerbanka Power Core 6200LFP, ale na chwilę obecną nie można go chyba dostać w Polsce. Przynajmniej tak było 5 miesięcy temu - ostatnio nie szukałem. Co do jakości kamerek - co tu dużo pisać? Jak ktoś miał Viofo ten wie, że to bardzo dobry sprzęt. W poprzednim aucie miałem A129, dlatego zostałem przy marce.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Listopada 2024, 15:30:00 »
Też używam od 3 lat  VIOFO A129 PLUS DUO-G z adapterem odcinającym zasilanie, a od 2,5 roku z powerbankiem PowerCore.
Pierwsze 0,5 roku z trybem parkingowym ale baz powerbanku spowodowało konieczność odpalenia auta z jump startera.
Od podłączenia powerbanku - działa bezproblemowo i nagrywa sensowny czas na parkingu.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Listopada 2024, 13:18:54 »
nagrywa sensowny czas na parkingu
Tak z ciekawości; ile nagrywa? Sprawdzałeś kiedyś ile nagrywa po 5/10/15/20min jazdy startując na już wyładowanym powerbanku?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Listopada 2024, 09:58:09 »
Na początku eksploatacji testowałem czasy nagrań, przy pełnym naładowaniu kamera (kamera przód/tył w trybie lowbitrate) na parkingu nagrywała ponad dobę.
Testów z wyładowana baterią nie robiłem.
Teoretycznie bateria do pełna ładuje się około godziny, jeśli będziemy ją ładować 20 min dziennie (podczas jazdy) to powinna wytrzymać jakieś 8 godz. nagrania.
Zwykle jeżdżę więcej niż 40 min dziennie w zimie, a w lecie to średnio 1,5 godz. dziennie więc raczej mam ją zawsze naładowaną.
Od powiedzmy 18..21 do rana do 7:30 (gdy jadę do pracy) wystarcza.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Grudnia 2024, 13:14:37 »
Sprawdziłem w kamerze A129G Plus jak to obecnie wygląda po 3 latach eksploatacji i wygląda tak ... :

- po pierwsze okazało się, że jakiś czas temu (około miesiąc, sądząc z zapisów) padł mi uchwyt do kamery, który zawiera GPS i przejście zasilania,
  po kilku testach zamówiłem nowy, a w międzyczasie kamerkę podłączyłem wprost do zasilania (bo w Viofo jest taka możliwość),
  w ciągu dwóch dni nowy uchwyt przyszedł, z nim kamerka znów działa jak wcześniej, tzn. rejestruje również lokalizację,

- sprawdziłem czasy rejestracji z kilku ostatnich dni:
  - gdy jeżdżę w ciągu dnia 30 min (u mnie typowo w zimie) to czas rejestracji wynosi ok 6 h,
  - gdy któregoś dnia jeździłem 80 min to czas rejestracji wyniósł ok 13,5 h

Tak to wygląda.

Offline Baster19

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 plug in
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Kwietnia 2025, 19:01:33 »
Czy ktoś montował wideorejstrator z salonu Toyota co jest w ofercie? Jakieś opinie ktoś podrzuci ?

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Kwietnia 2025, 21:27:41 »
Witam, planuję zamontować 70mai Dash Cam A500s Cam Pro Plus+ przód i tył, czy idzie pociągnąć kabel do tylnej kamerki pod podsufitką, zwłaszacza w przypadku dachu panoramicznego?

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Kwietnia 2025, 15:53:58 »
Ja mam z przodu VIOFO A119 MINI 2, a z tyłu NAVITEL R67 2k-e-a5 ;)
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Kwietnia 2025, 16:02:59 »
Witam, planuję zamontować 70mai Dash Cam A500s Cam Pro Plus+ przód i tył, czy idzie pociągnąć kabel do tylnej kamerki pod podsufitką, zwłaszacza w przypadku dachu panoramicznego?

Tak

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Kwietnia 2025, 19:22:05 »

Tak
OK, dzięki, a masz może jakieś wskazówki jak ją ściągnąć/przeciągnąć kabel?

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Kwietnia 2025, 07:49:23 »
Ja nie montowałem samodzielnie dlatego nie pomogę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl