Autor Wątek: ABS rav4 hybrid..  (Przeczytany 3101 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
ABS rav4 hybrid..
« dnia: 26 Listopada 2024, 16:39:42 »
moim zdaniem system jest źle oprogramowany, gubi się jeśli przed przeszkoda jest nierownosc, niebezpiecznie wydłuża drogę hamowania. czy tylko ja tak mam? trochę zwlekałem z tym postem, jednak przeczytałem o akcji serwisowej dla corolli, pasuje jak ulał..

Offline gogolec

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 AWD
Odp: ABS rav4 hybrid..
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopada 2024, 10:02:32 »
Chyba mam ten sam objaw.
Dojeżdżając do skrzyżowania (normalna jazda 40-50km/h) i delikatnie hamując przy dojeździe do sygnalizacji, jak tylne koło wpadnie na nierówność np. studzienka niewielka dziura to zapala się kontrolka od trakcji.
Dzieje się tak na oponach letnich i zimowych przy różnych temperaturach i pogodzie (więc raczej nie jest to problem np. że jest bardziej ślisko).
Nie wpływa to chyba na drogę hamowania ale nie miałem jeszcze takiej sytuacji kryzysowej że musiałem mocniej hamować.
Corolla XII 2019 Hybrid, RAV 4 2021 AWD Hybrid

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopada 2024, 10:10:40 »
Tak samo mam. Hamuje normalnie a kontrolka trakcji istotnie zapala się częściej niż w innych autach ktorymi jeździłem. Nie zakladałbym ze fakt zapalania sie kontrolki ma powodować pogorszenie hamowania. Ja tego nie odczułem w kazdym razie
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Listopada 2024, 10:25:30 »
Też zauważyłem w rav4 wyższą czułość ABS. Czy to lepiej, czy to gorzej nie potrafię ocenić ale nie określiłbym tego że system się gubi. Compucar wzgl. czego stwierdziłeś wydłużenie drogi hamowania?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Listopada 2024, 11:06:08 »
Wg mnie działa to dziwnie, mam te same objawy, co u Was. Pamiętam też, że przed odbiorem wstrzymali mi samochód w Mszczonowie, ze względu na konieczność przeprogramowania ABS. Może coś im nie wyszło.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopada 2024, 11:21:32 »
W hybrydowym Auris jest to samo. Podejrzewam, że w każdym aucie z nieco twardszym zawieszeniem tak jest. Komputer przecież nie wie dlaczego koło straciło przyczepność.

Offline gogolec

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 AWD
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Listopada 2024, 12:00:11 »
W hybrydowym Auris jest to samo. Podejrzewam, że w każdym aucie z nieco twardszym zawieszeniem tak jest. Komputer przecież nie wie dlaczego koło straciło przyczepność.
Poprzednio miałem przez 4 lata Corollę Hybrydowa i tego objawu nie miałem w ogóle, więc chyba to nie sztywniejsze zawieszenie.

Corolla XII 2019 Hybrid, RAV 4 2021 AWD Hybrid

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Listopada 2024, 13:02:07 »

U mnie takiego zjawiska nie ma.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopada 2024, 13:15:59 »
Może nie natrafiłeś na coś takiego. U mnie wystąpi to może raz na 30 tys. km. Spróbuj zahamować i jednocześnie wpaść jednym kołem w konkretną nierówności typu zapadnięta studzienka. Oczywiście przy prędkości większej niż 25km/h bo przy niższej ABS chyba nie działa.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopada 2024, 13:22:06 »
Ja studzienki omijam.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopada 2024, 13:37:06 »
No to po co piszesz, że nie masz tego problemu z ABS o którym mowa?

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Listopada 2024, 16:35:03 »
troche sie ostatnio wkurzylem: przed zakretem byla niewidoczna nierownosc, jedno z kol podskoczylo, abs zmniejszyl cisnienie, utwardził pedal hamulca i oczywiście już nie zwiększył ciśnienia aż do odpuszczenia pedału. omal nie wpadłem w inny wóz, to wszystko przy 30-40 km/h. nie wiem czy to sprawka drewnianego zawieszenia czy niechlujnego oprogramowania abs, myślę ze jedno i drugie. trzeba byc czujnym i gotowym na to, by w takiej sytuacji znacznie zwiększyć nacisk na pedal hamulca. dosc przykra sprawa, zwlaszcza ze w NX zawieszenie jest o niebo bardziej cywilizowanie zestrojone..

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopada 2024, 13:14:12 »
Takich "hamowań" awaryjnych nie robiłem ale faktycznie; w przypadku zadziałania abs w Yarisce 3 hamowanie elektrykiem natychmiast przestaje działać i auto hamuje tylko klockami natomiast w ravce często przez gabaryt i większe koło abs w tym miejscu bardzo rzadko się załączy ale nawet jakby to auto delikatnie hamuje elektrykiem (ok 5kW) i reszta idzie tarczami.
W poprzednim aucie pamiętam na jakichś śniegach i innych lodach że jak za mocno wcisnąłem hamulec do zablokowania kół i włączenia absu auto od razu traciło z 50% "mocy" hamowania przy tym teoretyczna możliwość skręcania była absolutną bzdurą i bez puszczenia hamulca auto na ruchy kierownicą w zasadzie nie reagowało. Przetestowane kiedyś na pasie zieleni przy autostradzie...
Spadną jakieś konkretne śniegi to zobaczę jak ravka będzie regowała, do poniedziałku miałem letnie opony to zdecydowanie dało się odczuć pomoc napędu awd-i ;d

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Listopada 2024, 14:34:31 »
ten objaw z ABS też mam, mam takie miejsce na osiedlu gdzie jest sudzienka przed zwężeniem pod wiaduktem, mogę to wywołać za każdym razem, ale np. w ravce poprzezdniej IV hybrydowej było to samo, ABS głupiał i był identyczny skutek.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Listopada 2024, 16:08:25 »
tez mialem poprzednia rav4, jeździłem tymi samymi drogami, więc na pewno zwrócił bym na to uwagę. w tamtej tylne zawieszenie było bardzo hałaśliwe, jednak kontrola nad hamowaniem była zadowalająca. w nowej, gdyby wgłebienie w jezdni było przed przejściem, wjechałbym w pieszego..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl