Witam!
Na początku zaznacze, że jestem tutaj nowym użytkownikiem. Prawdopodobnie temat DPF na tym forum pojawiał się już wiele razy, ale pozwolę sobię opisać swój problem. Jestem użytkownikiem Auris II 2014 z silnikiem 1,4d. Przy przbiegu ok 130tyś zapaliła mi się lampka check, po diagnozie w Aso - zapchany filtr DPF( chociaż nie zauważyłem żadnych problemów z mocą, czy czymkolwiek innym). Zostało przeprowadzone wymuszone wypalanie, check przestał się świecić. Po przejechaniu ok 6tyś ponownie zaświecił się check- kolejne wypalenie w Aso. Po przejechaniu kolejnych 8tyś , to samo. Aso , wówczas nie chciało już podjąć się wymuszonego wypalenia- stwierdzili, że w grę wchodzi tylko i wyłacznie wymiana na nowy filtr. Zdecydowałem się jeszcze na tzw wypranie filtra, już nie w ASO, a w lokalnym zakładzie zajmującym się takimi tematami. Po wypraniu, mechanik stwierdził, iż DPF odzyskał sprawność, chociaż miał problem z wygaszeniem lampi check. Po kilku próbach udało mu się. Po odebraniu samochodu i po przejechaniu ok 200km, kolejny raz zapala sie lampa check( diagnoza - zapchany filtr DPF). I tak już przejechałem już ok 8tyś ze świecącą się lampka check( sprawdzałem u innego mechanika - również wyskakuje bład- zapchany filtr DPF. zasugerował on, że to musi być problem z czymś innym niż DPF). samochód nie stracił mocy, jak jeździł , tak samo jeździ.
czy ktoś może coś doradzić, gdzie może być problem, dodam tylko iż teraz nie włącza mi się procedura wypalania