Autor Wątek: Problem DPF  (Przeczytany 995 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AdamU

• Prawie Toyot
  • Samochód:: AURIS II 1,4d
Problem DPF
« dnia: 27 Listopada 2024, 20:51:54 »
Witam!
Na początku zaznacze, że jestem tutaj nowym użytkownikiem. Prawdopodobnie temat DPF na tym forum pojawiał się już wiele razy, ale pozwolę sobię opisać swój problem. Jestem użytkownikiem Auris II 2014 z silnikiem 1,4d. Przy przbiegu ok 130tyś  zapaliła mi się lampka check, po diagnozie w Aso - zapchany filtr DPF( chociaż nie zauważyłem żadnych problemów z  mocą, czy czymkolwiek innym). Zostało przeprowadzone wymuszone wypalanie, check przestał się świecić. Po przejechaniu ok 6tyś ponownie zaświecił się check- kolejne wypalenie w Aso. Po przejechaniu kolejnych 8tyś , to samo. Aso , wówczas nie chciało już podjąć się wymuszonego wypalenia- stwierdzili, że w grę wchodzi tylko i wyłacznie wymiana na nowy filtr. Zdecydowałem się jeszcze na tzw wypranie filtra, już nie w ASO, a w lokalnym zakładzie zajmującym się takimi tematami. Po wypraniu, mechanik stwierdził, iż DPF odzyskał sprawność, chociaż miał problem z wygaszeniem lampi check. Po kilku próbach udało mu się. Po odebraniu samochodu i po przejechaniu ok 200km, kolejny raz zapala sie lampa check( diagnoza - zapchany filtr DPF). I tak już przejechałem już ok 8tyś ze świecącą się lampka check( sprawdzałem u innego mechanika - również wyskakuje bład- zapchany filtr DPF. zasugerował on, że to musi być problem z czymś innym niż DPF). samochód nie stracił mocy, jak jeździł , tak samo jeździ.
czy ktoś może coś doradzić, gdzie może być problem, dodam tylko iż teraz nie włącza mi się procedura wypalania

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Problem DPF
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopada 2024, 21:14:12 »
Witamy na forum

Wypada sprawdzić oprogramowanie sterownika silnika - była poprawka. Jeśli nieaktualne to do zrobienia.
Wypada sprawdzić czy czujnik ciśnienia filtra nie jest uszkodzony, czy rurki pomiarowe nie są zatkane od nagaru, czy wtryski pracują prawidłowo, czy egr nie jest uchylony itd etc ale to chyba zostało już wszystko po sprawdzane przez A. S. O.??
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopada 2024, 21:15:12 »
.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2024, 21:24:08 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline AdamU

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Listopada 2024, 21:21:35 »
Większość tych rzeczy było sprawdzane. Aso twierdzi, że wymiana filtra na nowy rozwiąże problem. Tylko nie rozumiem jednej rzeczy , dlaczego po przejechaniu już 8tyś , samochód jak jezdził tak jeździ. jak było wszystko ok, to co jakieś 500-700km , DPF samoczynnie się wypalał. a teraz nie robi tego

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Listopada 2024, 21:27:01 »
Nie robi już tego, bo licznik nieudanych regeneracji się zapełnił więc chroni silnik, włącza CHECK i ogranicza moc

Offline AdamU

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopada 2024, 21:32:57 »
to teraz pytanie , czy jak zdecyduję się na wymianę na nowy dpf,to problem nie wróci?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Listopada 2024, 21:39:49 »
To pytanie musisz zadać tym, którzy zdiagnozowali problem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl