Autor Wątek: Cyfrowy kluczyk  (Przeczytany 12096 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS
Odp: Cyfrowy kluczyk
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Stycznia 2025, 07:35:18 »
Byłem w sobotę na Balu Toyoty. Padło hasło „niezgodność z przepisami EU”. Szkoda tylko że dalej ktoś to obiecuję.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Stycznia 2025, 10:48:39 »
Byłem w sobotę na Balu Toyoty. Padło hasło „niezgodność z przepisami EU”. Szkoda tylko że dalej ktoś to obiecuję.

Czyli tworzą jakieś g*wno rozwiązanie zamiast wykorzystać gotowe technologie...
Jakoś KIA potrafi w EU.
https://preprod2-connect.kia.com/pl/product-information/digital-key/#:~:text=2.-,Uruchom%20samoch%C3%B3d%20i%20ustaw%20go%20w%20pozycji%20parkowania%20(P).,aby%20sparowa%C4%87%20Kia%20Digital%20Key.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Stycznia 2025, 14:36:59 »
Kia nie jest najlepszym przykładem. Ich systemy może ładnie wyglądają, ale są niestety dziurawe co pokazała afera z możliwością uruchomienia samochodu bez kluczyka korzystając z API oprogramowania oraz ominięcie immobilisera poprzez wpięcie się w szynę CAN przy pomocy zwykłego kabla USB.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Stycznia 2025, 17:14:04 »
Podstawowa zasada, pastylki od immobilizera nie nosisz z kluczykami do samochodu.

Podstawowa zasada - nie robi się samochodów z dziurawym bezpieczeństwem żeby dodatkowy immobiliser był potrzebny.
A swoją drogą nie bardzo rozumiem co ma dać osobne noszenie. Poza koniecznością wypychania dwóch kieszeni
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Stycznia 2025, 17:20:16 »
A ja chętnie bym pozbył się kluczyka, tak jak portfela i chodził tylko z telefonem. Oczywiście żeby tak było to ten Digital Key musiałby w pełni być wspierany przez producenta telefonu, w moim przypadku Apple abym miał pewność że nawet jeśli bateria się wyładuje, to wejdę i odpalę auto bo tak to działa np. z BMW.
Ja też portfela nie noszę ale raczej nie zaryzykuję wyjazdu bez mechanicznego kluczyka.
Ale wiesz że możliwość korzystania w Apple z DK bazującym na U1 jest przez kilka godzin po rozładowaniu? Bodaj 5.

A jak do DKey podchodzą ubezpieczyciele? Widzieliście jakieś informacje?
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2025, 17:30:41 wysłana przez pawelll »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Stycznia 2025, 17:45:11 »
Podstawowa zasada, pastylki od immobilizera nie nosisz z kluczykami do samochodu.

Podstawowa zasada - nie robi się samochodów z dziurawym bezpieczeństwem żeby dodatkowy immobiliser był potrzebny.
A swoją drogą nie bardzo rozumiem co ma dać osobne noszenie. Poza koniecznością wypychania dwóch kieszeni
Pastylka przy kluczykach to jakby immo nie było.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Stycznia 2025, 18:11:05 »
Podstawowym celem dodatkowego immo jest uzupełnienie braków w zabezpieczeniu Toyoty. Tak żeby było drugie urządzenie blokujące uruchomienie samochodu. To gdzie jest pastylka (byle nie na stałe w samochodzie) jest drugorzędne.

A to czy nosisz pastylkę z kluczykami czy w osobnej kieszeniu- kwestia wyboru. Wygody i dodatkowych ryzyk.
Przyznam, że pierwszy raz z ideą noszenia pastylki od immo osobno (nie razem z kluczykiem) spotkałem się w Toyocie. I wygląda mi to raczej na dorabianie teorii jakie to jest dobre rozwiązanie ten dodatkowy immobilizer :)
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2025, 18:14:04 wysłana przez pawelll »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Stycznia 2025, 18:13:28 »
W każdym samochodzie jakim miałem tak noszę. Czy Toyota czy Jeep czy Mercedes. O maluchu i Poldku nie wspomnę.

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Stycznia 2025, 18:22:44 »
Pozwolicie że zacytuję klasyk:
„A JA MAM TO W DUPIE”.

Poprosiłem dealera przy obu samochodach które miałem żeby nie montował tego dziadostwa. Za pierwszym razem nie było oporu. Za drugim musiałem zapłacić ale dostałem w pudełku w schowku.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Stycznia 2025, 18:24:40 »
Tym niemniej jak jest to warto z tego sensownie korzystać.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Stycznia 2025, 18:31:20 »
Niestety w przypadku wynajmu Kinto immo jest de facto obowiązkowe. Nie znoszę niepotrzebnych rzeczy do noszenia i już prawie udało mi sie załatwić, że zamontują nie Metę a SEO CANBlu, tak żeby żadnej durnej pastylki nie trzeba było nosić.
Przy okazji wyjdzie na preferencję @topoll - fukcję pastylki spełnia telefon, więc nie będzie przy kluczykach :)
No i nie będzie durnych dyskusji czy dają 1 czy dwie pastylki.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2025, 19:25:19 wysłana przez pawelll »

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Stycznia 2025, 09:06:49 »
Uzytkownicy Tesli kiedys sie obudzili z reka w nocniku jak poszedl zbugowany update, ktory spowodowal, ze nie dalo sie dostac do samochodu z uzyciem telefonu. Po paru godzinach co prawda poszedl rollback ale wciaz jest do dla mnie abstrakcja, nie moc uzyc samochodu z takiego powodu. Nigdy sie do tego raczej nie przekonam i bedzie to opcja awaryjna dla mnie.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Cyfrowy kluczyk
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Stycznia 2025, 09:55:22 »
Uzytkownicy Tesli kiedys sie obudzili z reka w nocniku jak poszedl zbugowany update, ktory spowodowal, ze nie dalo sie dostac do samochodu z uzyciem telefonu. Po paru godzinach co prawda poszedl rollback ale wciaz jest do dla mnie abstrakcja, nie moc uzyc samochodu z takiego powodu. Nigdy sie do tego raczej nie przekonam i bedzie to opcja awaryjna dla mnie.
To nie tak że tobie może się rozładować bateria w kluczyku lub karcie proxy i też się do auta nie dostaniesz. No dobra dostaniesz się ale nie odpalisz, chyba że znasz na pamięć kod PIN. Problem zawsze się może wydarzyć, wiadomo że nie pojadę na odludzie bez kluczyka, ale kręcąc się w koło komina jest to wygodne. Podawanie ekstremalnych sytuacji które się nie wydarzą w 99.99999% przypadków, a pozostałość można rozwiązać zdroworozsądkowym myśleniem jest bez sensu IMO.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Stycznia 2025, 12:10:23 »
To była ekstremalna sytuacja dla kilkuset tysięcy ludzi… w BLE po to masz PIN aby awaryjnie uruchomić samochód. W Tesli masz karty.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Stycznia 2025, 13:48:06 »
Niedawno był tu na forum temat o aucie, które w okresie świątecznym nie chciało jechać bo ktoś je zdalnie wyłączył. Serio chcecie iść w tym kierunku?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl