Autor Wątek: PISZCZACE HAMULCE  (Przeczytany 3715 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bog62

• Gość
PISZCZACE HAMULCE
« dnia: 06 Sierpnia 2005, 21:12:21 »
Mam przejechane w yarisie 67 tys i od bodajze 10 tys czesto sie zdarza,ze po hamowaniu i puszczeniu pedalu piszcza hamulce.Na przegladzie 60 tys w serwsie nie stwierdzono nieprawidlowosci,wyczyszczono hamulce, ale sytuacja sie powtarza. Czy ktos spotkal sie z takim samym problemem?Jezeli tak, to w takim wypadku co to moze byc i jak sie tego pozbyc? Zadaje pytanie na forum, bo serwisy traktuje raczej na dystans - tego mnie zycie nauczylo i wole praktykow niz teorie serwisowe.

zdanek

• Gość
PISZCZACE HAMULCE
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sierpnia 2005, 21:19:33 »
U mnie po 55 tys po odpuszczeniu hamulca zdarzały siępopiskiwania. Mechanik spoza serwisu stwierdził zużycie klocków i tarcz. Na tarczach znalazł progi na zewnętrznych krawędziach. Powinno sięje przetoczyć. Pojechałem do serwisu wymienili klocki i problem sięskończył. Do tarcz sięniedotykali.

szym

• Gość
PISZCZACE HAMULCE
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Sierpnia 2005, 00:56:03 »
Ja jestem aktualnie po wymianie tarcz, klocki są jeszcze w miare niezurzyte (z 3/4 jeszcze jest), a i tak piszczą...Ostatnio doszedłem do wniosku że to bębny...i rzeczywiście, gdy podczas jazdy piszczą i pociagnie siędelikatnie ręczny i odpuści to przestają, znaczy że bębny!!!Ale nie wiem co z tym zrobić??? Proszęo posty jeśli ktoś to miał i siętego pozbył...

CarinaGTI

• Gość
PISZCZACE HAMULCE
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Sierpnia 2005, 02:34:40 »
albo żle przytarte kloci, tzn, na początku raz porządnie musialeś przyahmowałeś, lub wina klocków, moznato wyeliminować poprzez specjalny płyn

Jaro

• Gość
PISZCZACE HAMULCE
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Sierpnia 2005, 17:12:59 »
Klocki piszcza glownie z powodu zlego ulozenia na poczatku. Niestety tak sie zdarza zaraz po zalozeniu klockow jak sie uwaza ze juz jest wszystko ok i sie hamuje mocno uzywajac hamulca. Klocki wtedy sie przypalaja i niestety piszcza oczywiscie nie obnizajac efektywnosci hamowania.  Takze w zwiazku z tym trzeba bardzo delikatnie traktowac swieze klocki i przez pierwsze 300-400 km powoli acz stanowczo wciskac pedal hamulca i pozwalac podczas hamowania studzic sie, odpuszczajac hamulec na kilka chwil i ponownie go naciskajac.

Druga sprawa to blaszka kontrolna na klocku. Sluzy ona do poinformowania kierowcy o zuzyciu sie klocka, poprostu zaczyna ona ocierac o tarcze wywolujac nieprzyjemny dziwek metalicznego pisku, obcierania. Standardowo ustawiane one sa na jakies 2-3 mm grubosci klocka, ponizej tej wartosci klocki przegrzewaja sie szybciej i traca skutecznosc. Ja przestawiam, poprzez podgiecie tej blaszki na 4-5 mm poniewaz mocno uzywam hamulca i wole zeby nie zagotowaly sie hamulce.

Trzecia sprawa to polaczenie klockow z tarczami, niektore zestawy bardzo czesto poprostu piszcza.

Pozatym, jak wymieniasz tarcze to koniecznie wymien klocki. Jak sie bedzie uzywalo uzywanych juz klockow, to duzo dluzej bedzie trwalo ich ulozenie na tarczy, a w najgorszym przypadku tarcza zostanie nierowno zuzyta na samym poczatku.

Moglby jeszcze duzo wskazowek dawac na temat hamulcow, popartych oczywiscie doswiadczeniami wlasnymi, ale jakby cos to piszcie to doradze lub pomoge. W Warszawce jest kilka fajnych sklepow z takimi rzeczami godnych polecenia.

Pozdro

prezes_misiek

• Gość
PISZCZACE HAMULCE
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Sierpnia 2005, 13:40:07 »
A u mnie po 10 kkm zaczely piszczec. Raz je wyczyscili i przestalo. Tak sobie jezdzilem nie za dlugo i znow sie zaczelo. To bylo takie delikatne piszczenie. Pojechalem znowu do serwisu dociekac moich praw i gosc mi powiedzial, ze piszczenie wywoluje osad jaki osadza sie na tarczach. Pojechalismy na jazde probna, na ktorej kilka razy zahamowal z maksymalna sila, co w jego teorii (a pozniej okazalo sie prawda) mialo usunac ten osad. Hamulce przestaly piszczec i w razie powtorzenia sie objawow powtorzyc zabieg. Nie powtorzylo sie albo ja nie zauwazylem na razie. Wydaje mi sie tylko, ze w Toykach (nawet najmniejszych) takie rzeczy nie powinny sie zdarzac   :?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl