Autor Wątek: Avensis Problem z Hamulcem  (Przeczytany 3053 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotrek_Łódź

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Avensis T27
Avensis Problem z Hamulcem
« dnia: 03 Grudnia 2024, 20:40:55 »
Cześć.
Mam problem z hamulcem elektrycznym w Avensis T27 , rok 2009 1,8 benzyna.
Od kilku miesięcy co kilka dni pojawiał się na desce komunikat "sprawdź układ hamulca" po zgaszeniu i ponownym odpaleniu problem znikał . Dwa dni temu po wjechaniu w wodę pojawił się ponownie a po zgaszeniu auta zaciągnął się hamulec i nie da się odblokować. Aut uziemione , podjechał znajomy mechanik z komputerem i zdiagnozował błąd hamulca o kodzie C13A5 , nie da się skasować . Gdzie szukać pomocy ? Dzwoniłem do ASO i powiedzieli że hamulec do wymiany , prawie 6 tysięcy . Trochę przesada do starego auta. Podobno używany nie będzie działał bo jest zakodowany do auta . POMOCY

Offline pin115

• Prawie Toyot
Odp: Avensis Problem z Hamulcem
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudnia 2024, 09:57:13 »
ja naprawiałem 3 lata temu  w Częstochowie w firmie Lincar od lat naprawiają te hamulce są ok. słyszałem że zaczęli naprawiać valvematic ,oby się nie zepsuł ale gdyby, na pewno z nich skorzystam,poszukam nr. telefonu to podam

Offline Radomadre

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudnia 2024, 13:12:50 »
Najpierw zacznij od zwolnienia hamulca ręcznie, w bagażniku masz korbkę i otwór bodajże z lewej strony, w który trzeba włożyć korbkę i przekręcić określoną liczbę razy, procedura opisana jest w instrukcji.

Offline Piotrek_Łódź

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Grudnia 2024, 20:43:32 »
Najpierw zacznij od zwolnienia hamulca ręcznie, w bagażniku masz korbkę i otwór bodajże z lewej strony, w który trzeba włożyć korbkę i przekręcić określoną liczbę razy, procedura opisana jest w instrukcji.
Niestety nie działa , a wg instrukcji trzeba wcisnąć kluczem imbusem i wykonać około 600 obrotów , porażka kto to wymyślił.
Ale wybiłem młotkiem bolec trzymający linkę przy zacisku i autem mogę jeździć , co nie rozwiązuje problemu z hamulcem  :-(

Offline Piotrek_Łódź

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Grudnia 2024, 20:46:56 »
ja naprawiałem 3 lata temu  w Częstochowie w firmie Lincar od lat naprawiają te hamulce są ok. słyszałem że zaczęli naprawiać valvematic ,oby się nie zepsuł ale gdyby, na pewno z nich skorzystam,poszukam nr. telefonu to podam
Dzwoniłem do podanej firmy w Częstochowie "Lincar" i naprawiają te hamulce , można zostawić u nich auto na naprawę  jak również załatwić wysyłkowo. Dziękuje za podpowiedź

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Grudnia 2024, 06:10:41 »
Dzwoniłem do ASO i powiedzieli że hamulec do wymiany , prawie 6 tysięcy

Najpierw to wypada zdiagnozować co się podziało z układem, bo nie sztuka wysłać moduł, zapłacić i założyć spowrotem. A potem zdziwienie "bo jest tak samo" ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline pin115

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Grudnia 2024, 09:19:04 »
przepraszam że dopiero teraz, znalazłem telefon do gości z Częstochowy :tel- 601071566 naprawdę znają się na rzeczy. Piotrek_ Łódz  jeżeli masz taki kod to na pewno uszkodzony jest sterownik hamulca postojowego  ,wysyłaj i po kłopocie   

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Grudnia 2024, 10:43:21 »
Lubię taką pewność w diagnozie przez telefon, pewnie zwrócą koszty jeśli jednak nie rozwiąże problemu  :roll:
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline pin115

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Grudnia 2024, 12:43:22 »
Konrad 62 proszę o przeanalizowanie kodu c13a5 który podał Piotrek_Łódz nie ma wątpliwości skąd się bierze

Offline pin115

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Grudnia 2024, 16:00:47 »
Piotrek_Łódz  Czy rozwiązałeś problem z  hamulcem 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl