Autor Wątek: Czarny sen się spełnił  (Przeczytany 73795 razy)

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
Odp: Czarny sen się spełnił
« Odpowiedź #315 dnia: 29 Maja 2025, 06:26:56 »
RAV4 spadek o 30%

Ale to jest tabelka flotowa. Rynek indywidualny jest całkiem inny.
W kwietniu rynek indywidualny to:
1. KIA Sportage - 627 szt.
2. Toyota C-HR - 581 szt.
3. Toyota Yaris Crooss - 491 szt.
....
7. Toyota RAV4 - 361 szt.

Tych z dwu pierwszych miejsc, Corolli i Octavi nawet nie ma w pierwszej dziesiątce kupowanych indywidualnie.

https://samochody.pl/blog/wpis/ranking-najczesciej-kupowanych-samochodow-przez-klientow-indywidualnych-w-polsce-kwiecien-2025

Sukces sprzedażowy Sportage i Tucsona ja tłumaczę tym że większość by chciała kupić RAV4 ale brakło w budżecie ok 30 tys PLN. Tak było u mnie 5 lat temu

No ale dane sa z ubieglego miesiaca. Ceny niemal identyczne. Zreszta w Polsce koreance sie od dluzszego czasu lepiej sprzeaja od RAV4.

« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2025, 06:58:26 wysłana przez JanuszTracz »

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #316 dnia: 29 Maja 2025, 09:36:06 »
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #317 dnia: 29 Maja 2025, 09:54:11 »
Cytat:  link=topic=57935.msg848536#msg848536 date=1748373589
Cytat:  link=topic=57935.msg848516#msg848516 date=1748342664

Sukces sprzedażowy Sportage i Tucsona ja tłumaczę tym że większość by chciała kupić RAV4 ale brakło w budżecie ok 30 tys PLN. Tak było u mnie 5 lat temu

A u mnie nie :)
Był Tucson -> RAV4 -> powrót do Tucsona i cena tu nie miała najmniejszego znaczenia ( dość porównana w mojej wersji, ale dzięki zniżką rzeczywiście trochę niższa). Znaczenie miała dla mnie jakość i możliwości jako całość ( wyciszenie, materiały, udogodnienia/detale, cichy napęd, lepsza gwarancja bez limitu kilometrów itp).
Oczywiście to mój punkt widzenia i tylko mój. Absolutnie nikt nie musi się z nim zgadzać:)
Teraz jak widzę tą nową rav4 moze  za 2 i pół roku  kupię ją, ale to się tak szybko obecnie zmienia, ze kto wie co inni pokażą. Po rav4 najbliżej mi było do Hondy przez dobrą chwilę, ciągle też myślę czy nie Lexus...
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2025, 09:55:47 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #318 dnia: 29 Maja 2025, 18:27:39 »
RAV4 spadek o 30%

Ale to jest tabelka flotowa. Rynek indywidualny jest całkiem inny.
W kwietniu rynek indywidualny to:
1. KIA Sportage - 627 szt.
2. Toyota C-HR - 581 szt.
3. Toyota Yaris Crooss - 491 szt.
....
7. Toyota RAV4 - 361 szt.

Tych z dwu pierwszych miejsc, Corolli i Octavi nawet nie ma w pierwszej dziesiątce kupowanych indywidualnie.

https://samochody.pl/blog/wpis/ranking-najczesciej-kupowanych-samochodow-przez-klientow-indywidualnych-w-polsce-kwiecien-2025

No ale dane sa z ubieglego miesiaca. Ceny niemal identyczne. Zreszta w Polsce koreance sie od dluzszego czasu lepiej sprzeaja od RAV4.

Nie mówię o ostatnim miesiącu tylko o ostatnich kilku latach. Koreańczyki zawsze były trochę tańsze od Japończyków i dlatego lepiej się sprzedają. Pozdrawiam

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #319 dnia: 29 Maja 2025, 18:53:32 »
Nie mówię o ostatnim miesiącu tylko o ostatnich kilku latach. Koreańczyki zawsze były trochę tańsze od Japończyków i dlatego lepiej się sprzedają. Pozdrawiam

Mamy cala trojke w rodzinie (sportage, tucson i RAV4) i moim zdaniem nie tylko dlatego :) Pozdrawiam

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #320 dnia: 29 Maja 2025, 19:09:22 »
Sportage bardzo się nam podobał, gdyby nie 120k za Comfort to byśmy go pewnie wybrali. Minusem jest serwis (jak u nas :) i podejście producenta, znajomy ma w leasingu i pomimo „obiecanego” wsparcia dla bezprzewodowego CP/AA go nie dostanie bo „Dostawca map ma wyłączność na ekran”. Elektryczne KIA dostały aktualizację zgodnie z obietnicami, ten sam system multimedialny.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #321 dnia: 03 Czerwca 2025, 13:45:06 »
Pokazano Aygo X FL z hybrydą, co ciekawe to na ekranie środkowym pojawił się skrót do wyciszenia RSA, wizualnie wydaje się że to zbliżony system do TSC dostępnego w znacznej większości aktualnie sprzedawanych modeli, ciekawy czy pojawi się aktualizacja czy to jednak jest Arene pokazane w RAV4 i nici z tego

https://youtu.be/8RhmXwVENNI?si=if_U-gJ_rTbugeIy&t=445
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #322 dnia: 03 Czerwca 2025, 15:57:40 »
A tu co oferuje Chińczyk za 159k w tym 100k to podatki, haracze, opłaty, koncesje, cła i akcyzy itd, na polskich urzędników

https://www.facebook.com/reel/1771505356736453

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #323 dnia: 03 Czerwca 2025, 17:10:25 »
Co do wyciszania jednym przyciskiem to jest on obecny np. w rxie z roku 2025. Także zostało to wprowadzone w modelach 2025. Przynajmniej w lexusie, bo tym się aktualnie interesuje.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #324 dnia: 03 Czerwca 2025, 21:02:58 »
Wersja oprogramowania 2200 lub coś takiego, zależnie od auta była gotowa mniej więcej od lipca 2024, taka wersja była w odebranym przez nas CHR. Do końca roku, jak nie dłużej starsze auta były aktualizowane. Czy ktoś ma wiedzę jak często są wydawane kolejne wersje oprogramowania? Czy może pojawiła się już znacząco nowsza? Chciałbym na podstawie historii ocenić jakie jest prawdopodobieństwo że dostaniemy tą aktualizację
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #325 dnia: 04 Czerwca 2025, 09:51:02 »
A tu co oferuje Chińczyk za 159k w tym 100k to podatki, haracze, opłaty, koncesje, cła i akcyzy itd, na polskich urzędników
Mnie jeszcze co najmniej 3 lata chińskie samochody nie przekonają. Obejrzałem już kilka filmików ludzi, którzy narzekają na jakość i serwis. Ponieważ pracuję w firmie leasingowej, mam też opinie klientów o tych samochodach, i po początkowym wow, teraz są problemy. Nie we wszystkich przypadkach, ale częstsze niż przy samochodach znanych marek. A na części do wymian gwarancyjnych trzeba długo czekać.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #326 dnia: 04 Czerwca 2025, 09:54:03 »
Najszybciej i najłatwiej uruchomić sprzedaż, serwis wymaga pozyskania specjalistów, o których nie łatwo.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #327 dnia: 04 Czerwca 2025, 10:10:25 »
Wymaga też centralnych magazynów części zamiennych. A tak mój klient czeka 3 miesiące na sprowadzenie fotela kierowcy z Chin.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #328 dnia: 04 Czerwca 2025, 10:13:03 »
Wczoraj oglądałem BYD Dolphin Surf, znajomy myśli dla swojej mamy, w porównaniu do Dacii Spring jest przepaść. Jeszcze będziemy oglądać pewnie Leapmotor T03, ale jesli chodzi o zewnętrze to wygrany jest zdecydowanie BYD w oczach potencjalnej właścicielki.
Sam oceniam to auto... dziwnie. materiały wnętrza są ok, nawet bym powiedział że lepsze niż w Corolli jeśli chodzi o boczki drzwi ale na zasadzie grubszego plastiku i fajniejszej jego tekstury, jest tak samo twardo z małym miękkim elementem pod łokieć. Ekran przed kierowcą malutki, tani i niskiej rozdzielczości, ekran centralny to jest dosłownie tani tablet na Androidzie z aplikacjami obsługującymi auto. Myślałem że w tych kwestiach nie będą oszczędzać bo to grosze dla chińczyka wsadzić sensowny ekran. Sama nakładka na Androida w ogóle nie jest dopracowana, CarPlay z zaokrąglonymi rogami wyświetla się w kwadratowym oknie, to przecież jest konfigurowalne, wystarczy chcieć. Dźwięk zamykania drzwi mnie irytował, nie do końca wiem czemu. Nie był pusty jak w Toyocie, tylko strasznie głośny. Gruba klapa bagażnika, nie do końca rozumiem po co, chyba jest częścią strefy zgniotu :-P
Biorąc to wszystko pod uwagę, w kategorii ~45k z pełną dotacją z NaszEauto chyba wygrywa. Będziemy jeszcze raz się przejechać, bo teraz ktoś już był umówiony.

Renault 5 jest super ale to jest 50% więcej dla końcowego klienta, muszą zrobić tańszą wersję jako następną Dacie Spring. To jest hit że ten program obecny praktycznie w każdym kraju UE tak naprawdę dotuje chińskie elektryki, na które z kolei nakładamy cła. Że niby to ma wyrównywać szanse producentów z UE? No tylko to nie działa jak koniec końców dalej jest taka różnica w cenie, a w jakości aż tak tego nie widać...
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2025, 10:15:24 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #329 dnia: 04 Czerwca 2025, 11:02:54 »
ten program obecny praktycznie w każdym kraju UE tak naprawdę dotuje chińskie elektryki, na które z kolei nakładamy cła.

hahah piękne posumowanie całej unii
Wszystkim zabierać, dojechać  podatkami, a za łapówki potem transferować wybranym

Potem się dziwią, że wymieramy jako jedyni na świecie:

« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2025, 11:05:24 wysłana przez SNCF »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl