Autor Wątek: Czarny sen się spełnił  (Przeczytany 74115 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
Odp: Czarny sen się spełnił
« Odpowiedź #270 dnia: 23 Maja 2025, 11:43:52 »
Dlaczego, wybierz taryfe G13 i ładuj w nocy jak jest taniej

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #271 dnia: 23 Maja 2025, 13:05:07 »
https://www.toyotanews.eu/pl/aktualnosci/3887-item-swiatowa-premiera-nowej-toyoty-rav4

Chyba jednak rzeczywiście zmniejszyli moc.
To ja się nie spieszę z wymianą na nowszy model ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2025, 13:06:40 wysłana przez Markid »

Offline topoll

• Toyot Spamer
Czarny sen się spełnił
« Odpowiedź #272 dnia: 23 Maja 2025, 13:06:41 »
Przy moim tempie zmian samochodu to zamienię na XA80 przynajmniej ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2025, 13:10:00 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #273 dnia: 23 Maja 2025, 14:21:45 »
a kto na Polske ustala takie debilizmy wersji?

Chcę GR to nie ma HUD
Chcę HUD to na cholere szklany dach który co mam okleic bitumitem by wyciszyć?
JPRL

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #274 dnia: 23 Maja 2025, 23:30:49 »
zmienili gril zewnętrzny światła tył i przód ,deska rozdzielcza od nowego Land Crusiera , a reszta to nasza ,,stara,,ravka. Widać że poszli na łatwiznę :cry: :cry: :cry: :cry:

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Czarny sen się spełnił
« Odpowiedź #275 dnia: 24 Maja 2025, 11:03:52 »
Ciekawostka, pan się tu wysprzęglił na temat hybrydowego Aygo X, poza tą wzmianką nie widzę żadnej informacji o tym nigdzie. 116KM 10s, to chyba napęd z Yarisa, ten stary przed liftingiem? Jeszcze będzie Aygo X GR Sport :shock:
Embargo ma zejść na początku czerwca, podana niepewna data 2.06

https://www.youtube.com/watch?v=H9RWEyrsI8o

« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2025, 11:14:51 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline atol

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR GR MY24
« Odpowiedź #276 dnia: 24 Maja 2025, 12:24:46 »

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #277 dnia: 24 Maja 2025, 19:21:07 »
Czy ktoś może mi wyjaśnić tekst z filmu Zahara: zwykła hybryda [MY26] jest o 35 koni słabsza od poprzedniczki ale też jest od niej szybsza...
Czyli co ? "Odchudzili" nową RAV4 HEV o 35 koni mechanicznych, a  samochód dzięki temu stał się szybszy? Cokolowiek słowo szybszy oznacza.
Czyli wsadzam do RAV4 MY26 AWD o mocy 193KM pięć osób, podpinam przyczepę na hak i auto jeździ dynamiczniej niż moja RAV4 Adventure AWD 222KM?
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2025, 19:40:43 wysłana przez krzysp3 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #278 dnia: 24 Maja 2025, 19:56:24 »
Czy ktoś może mi wyjaśnić tekst z filmu Zahara: zwykła hybryda [MY26] jest o 35 koni słabsza od poprzedniczki ale też jest od niej szybsza...
Czyli co ? "Odchudzili" nową RAV4 HEV o 35 koni mechanicznych, a�  samochód dzięki temu stał się szybszy? Cokolowiek słowo szybszy oznacza.
Czyli wsadzam do RAV4 MY26 AWD o mocy 193KM pięć osób, podpinam przyczepę na hak i auto jeździ dynamiczniej niż RAV4 AWD 222KM?
Ja Ci wytłumaczę  :-)
Zrobię to na skróty. Jesteśmy karmieni syfem marketingowym którego uproszczeniem jest tabelką z mocą. Tak żeby Jan Kowalski niemający zielonego pojęcia o motoryzacji uwierzył że szybkość i fajność auta jest w tej jednym parametrze.
A niestety rzeczywistość jest całkiem inna więc wystarczy że poprawiono mobilność auta niutem,  zmieniono jego dostępność (charakterystykę), całkiem możliwe że dołożono kilka usprawnień chociażby typu przełożenie/masa itp. i masz 30 kuniufff mniej a auto jest szybsze i fajniej jedzie.

Dla mnie pozbawienie nowej RAV4 HEV mocy jest kompletnie bez sensu.
Ja akurat kupowałem RAV4 Adventure (AWD) o mocy 222KM tylko dlatego, że przyczepę podpinam na hak dość często i każdy koń mechaniczny jest wówczas na wagę złota.

No widzisz  :-) do ciągania przyczepy potrzebujesz niuta i jego charakterystyki a nie mocy.

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #279 dnia: 25 Maja 2025, 13:48:19 »
Nie ma czym się podniecać cała ta "martekingowa" papka o lepszej Rav4 zostanie zweryfikowana na pierwszych "niezależnych" testach a do tej chwili to można jednym uchem wpuścić a drugim wypuścić ot cała prawda o tych osiągach.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #280 dnia: 25 Maja 2025, 14:38:26 »
To jak to jest że w wersjach hev na USA moc 236KM jest większa niż w 5 gen, a na EU niższa? a osiągi takie same ?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #281 dnia: 25 Maja 2025, 15:25:58 »
Czyli co ? "Odchudzili" nową RAV4 HEV o 35 koni mechanicznych, a�  samochód dzięki temu stał się szybszy? Cokolowiek słowo szybszy oznacza.
Czyli wsadzam do RAV4 MY26 AWD o mocy 193KM pięć osób, podpinam przyczepę na hak i auto jeździ dynamiczniej niż RAV4 AWD 222KM?
Ja Ci wytłumaczę  :-)
Zrobię to na skróty. Jesteśmy karmieni syfem marketingowym którego uproszczeniem jest tabelką z mocą. Tak żeby Jan Kowalski niemający zielonego pojęcia o motoryzacji uwierzył że szybkość i fajność auta jest w tej jednym parametrze.
A niestety rzeczywistość jest całkiem inna więc wystarczy że poprawiono mobilność auta niutem,  zmieniono jego dostępność (charakterystykę), całkiem możliwe że dołożono kilka usprawnień chociażby typu przełożenie/masa itp. i masz 30 kuniufff mniej a auto jest szybsze i fajniej jedzie.

Dla mnie pozbawienie nowej RAV4 HEV mocy jest kompletnie bez sensu.
Ja akurat kupowałem RAV4 Adventure (AWD) o mocy 222KM tylko dlatego, że przyczepę podpinam na hak dość często i każdy koń mechaniczny jest wówczas na wagę złota.

No widzisz  :-) do ciągania przyczepy potrzebujesz niuta i jego charakterystyki a nie mocy.
Upraszając, moc odpowiada za prędkość maksymalną a moment za przyspieszenie i uciąg.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #282 dnia: 25 Maja 2025, 17:27:00 »
A prędkość maksymalna hybrydy i tak jest sztucznie ograniczona.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #283 dnia: 25 Maja 2025, 19:01:26 »
To jak to jest że w wersjach hev na USA moc 236KM jest większa niż w 5 gen, a na EU niższa? a osiągi takie same ?

Czysto teoretycznie może być tak ;-)

Kowalski patrzy 236km, 0-100kmh 8sec.0-100 i teraz nagle jest przymus kastrowania hybryd pozostaje 200km.trzeba Kowalskiemu zmienić tok rozumowania do którego był zawsze przyzwyczajony więc co robi producent?  Liźnie te 200 koni silnikiem elektrycznym przy 80kmh i jak tabelka wyjdzie ? A no będzie gitara bo nagle słabszy na papierze stanie się szybszy  :-)
Można pójść dalej zrobić mu start do 20kmh z jakąś specjalną procedurą załączania elektryki i mamy dwie pieczenie przy jednym ogniu na jazdach testowych Kowalski wychodzi z auta szczęśliwy bo go szarpnęło z dołu i w tabelce ma swoje upragnione 8s.w słabszym aucie.

To teraz realia:

ten słabszy będzie wolniejszy bo liźnięcie elektrykiem jest chwilowe i dla picu a ten mocniejszy będzie szybszy ale już go nikt nie będzie lubił bo jest nie eko  :-).

Oczywiście można te same wybiegi zastosować w drugą stronę co również robią koncerny czyli wzmacniają auta a potem okazuje się że słabsze jedzie lepiej/fajniej niż te nowsze mocniejsze.

To tak w skrócie i po łebkach.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #284 dnia: 25 Maja 2025, 19:11:48 »
Czyli tak czy owak trzeba poczekać na realne testy i możliwość jazd próbnych.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl