Autor Wątek: Czarny sen się spełnił  (Przeczytany 74180 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Czarny sen się spełnił
« Odpowiedź #345 dnia: 05 Czerwca 2025, 19:15:40 »
dokładnie a dlaczego nie 23% jak wszystko inne?
Znowu tworzysz :-) bo nie ma 23% vatu na wszystko tym bardziej w usługach.
farbowanie babskich kłaków jest skomplikowane i tak nisko marżowe? przecież to obłuda na maksa.
Byle jaki męski zawód jest 1000x trudniejszy, odpowiedzialny i wymaga ogromnych nakładów w zakład,
Znowu głupoty. Ty piszesz o słupie a VAT jest o dupie. A nawet jak motywem przewodnim byłaby pupa potocznie zwana odwłok :-) czyli liczona marża od usługi to jak najbardziej zmniejszanie vatu jest racjonalne.
od mechanika, ślusarza, stolarza itd po elektronika i jakoś mają płacić 23%
Ustalana przez państwo stawka VAT jest na podstawie wielu ale to wielu współrzędnych, do tego że stolarzem nie trafiłeś bo ma 8% VAT dla odmiany ślusarz ma 23% VAT ale może rozliczać się ryczałtowo czyli dosyć ulgowo.
Ogólnie temat jest rozległy a przepisów jest 1000 zmieniających się 100 razy w roku.

Lepiej pisać o Chinach :-)

Choćby dlatego że większość usług tego typu jest na czarno, więc jaki jest sens podatkować je wysoko skoro nikt tego nie płaci. Może niski podatek jednak nakłoni do legalizacji działaności
Dokładnie tak się stało. Gdzieś były dane z US to przyrost był ponad 100% firm branży biuty zgłaszających VAT do zapłaty.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2025, 19:25:59 wysłana przez ledziu »

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #346 dnia: 06 Czerwca 2025, 18:15:45 »
wątek jest o nowej rav4 a piszemy o vacie kosmetyczki...

Offline Waki006

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2.5 AWDi
« Odpowiedź #347 dnia: 06 Czerwca 2025, 23:57:55 »
Wnętrze nowej RAV4 przydałoby się wysłać do kosmetyczki...
Ten kawał plastiku i kawałeczek pseudo skóry razem z plastikowymi wylotami klimatyzacji wyglądają ordynarnie. Jeżeli to wnętrze pozostanie takie jak na prezentacji to niestety chyba będzie ono najgorsze z całego segmentu. A szkoda bo z zewnątrz wygląda bardzo dobrze.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #348 dnia: 11 Czerwca 2025, 22:16:43 »
Wnętrze nowej RAV4 przydałoby się wysłać do kosmetyczki...
Ten kawał plastiku i kawałeczek pseudo skóry razem z plastikowymi wylotami klimatyzacji wyglądają ordynarnie. Jeżeli to wnętrze pozostanie takie jak na prezentacji to niestety chyba będzie ono najgorsze z całego segmentu. A szkoda bo z zewnątrz wygląda bardzo dobrze.
Jeśli mam być szczery to obecna V generacja bardziej mi się podoba wizualnie- stylistycznie z zewnątrz od tego co ma być w przyszłym roku. A i czytając komentarze pod filmikami z prezentacji nowego modelu to wiele osób zgadza się ze mną. SUV powinien mieć taki lekko terenowy zadzior, pazur ( V generacja go ma) a VI generację Toyotą wygładziła, zrobiła z tygrysa kota domowego. Gdyby tylko wstawili najnowszą generację układu hybrydowego to  reszty nie trzeba było ruszać. Przecież teraz się sprzedaje doskonale.

Offline Passt

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 Exe
« Odpowiedź #349 dnia: 17 Czerwca 2025, 19:18:21 »
Mnie się podoba w zasadzie chyba tylko tył samochodu.
Co do przodu może być, natomiast do wnętrza musiałbym, się przyzwyczaić.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #350 dnia: 18 Czerwca 2025, 10:47:39 »
A ja z oceną se poczekam aż wsiądę do tej bryczki i poogladam na żywo. Na razie raczej na plus.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #351 dnia: 18 Czerwca 2025, 15:21:35 »

« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2025, 15:38:09 wysłana przez SNCF »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #352 dnia: 18 Czerwca 2025, 18:19:37 »
chcialbym sie mylic, lecz obawiam sie ze będzie jeszcze oszczędniej zbudowana niż piąta generacja. podoba mi się surowość i w ogóle stylistyka deski rozdzielczej, podobają mi się proporcje nadwozia, natomiast materiały wyglądają na tańsze niż w obecnej. jak wyżej napisano, trzeba zaczekać na jeżdżące egzemplarze, dobrze ze jest NX w ofercie..

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #353 dnia: 23 Czerwca 2025, 16:55:08 »
Miałem chwilowo zastępczy CHR wczoraj. Jeździ ok ale te durnoty(klamki, podłoga z tyłu tak wysoko że kolana w zębach) to dla mnie porażka:
Ten tablet mimo że wyłączyłem żeby nie świecił, to za każdym uruchomieniem auta trzeba tekst potwierdzić inaczej wali po oczach. Każde uruchomie auta = akceptuj jakies jak cookies...
Nie da się uruchomić samochodu i nie kliknąć żeby czarny ekran był bo to stoi to na tym:

Następnie, tu jest przycisk asystent trzymania pasa jest to wyłączone

A mimo to rzuca kierownicą jak robisz manewry po mieście, normalnie jeżdząc.
I sygnalizuje że niby zjechałeś z pasa, bo omijasz autobus MPK jak każdy....
+ cały czas pika dźwiek rozprasza jak sie zmienia znak prędkości 30/40/50/30/50 i tak co parę metrów
Oczywiście te znaki rozpoznaje źle bo nagle pokazujesz na dwupasmowy Klecinskiej jest 30...

W salonie pytam czy to unijne guano teraz jest wszedzie? i czy da sie wyłączyć?
Powiedzieli mi żebym całował swoją RAVke bo 2 mies po mojej te unijne mądrości są już wszędzie i wyłączyć sie nie da!
Także w Nowej RAV4 też to będzie...
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2025, 17:11:17 wysłana przez SNCF »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #354 dnia: 23 Czerwca 2025, 17:12:13 »
Oboje macie rację. Tak, jeździł autem bez swojego profilu, oraz jest to strasznie irytujące. Renault potrafiło to bardzo łatwo rozwiązać, czemu nikt inny się o to nie pokusi?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #355 dnia: 23 Czerwca 2025, 17:22:51 »
Poleganie na smartfonie = płacenie kartą. Niby wszystko fajnie ale póki prąd jest i internet i działają systemy, a prędzej czy później się coś sypnie i masz kłopot zamiast spokój. (Dopiero co cała Hiszpania miała blackout i nawet chleba nie mogli kupić) Ja jestem z epoki gdzie niezawodność była ważniejsza niż bajery. Obecnie guano#2 czyli np: drukarki HP nie wydrukujesz ani nic nie zeskanujesz z kompa na podłączonej drukarce nawet kablem USB, jak nie masz internetu i konta w HP. Dla mnie to porażka ale ludzie się tym jarają i lubią problemy i być śledzeni. Jakie czasy taka "technika".
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2025, 17:28:21 wysłana przez SNCF »

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #356 dnia: 23 Czerwca 2025, 23:24:15 »
Twoje wywody o "jaraniu się"  są notabene niezbyt grzeczne.
Uświadom mnie proszę, w którym momencie w swoich wywodach Kolega SNCF nie był grzeczny?
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2025, 23:35:49 wysłana przez Jacek_63 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #357 dnia: 24 Czerwca 2025, 07:17:09 »
Poleganie na smartfonie = płacenie kartą. Niby wszystko fajnie ale póki prąd jest i internet i działają systemy, a prędzej czy później się coś sypnie i masz kłopot zamiast spokój. (Dopiero co cała Hiszpania miała blackout i nawet chleba nie mogli kupić) Ja jestem z epoki gdzie niezawodność była ważniejsza niż bajery. Obecnie guano#2 czyli np: drukarki HP nie wydrukujesz ani nic nie zeskanujesz z kompa na podłączonej drukarce nawet kablem USB, jak nie masz internetu i konta w HP. Dla mnie to porażka ale ludzie się tym jarają i lubią problemy i być śledzeni. Jakie czasy taka "technika".
+1

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #358 dnia: 24 Czerwca 2025, 15:02:14 »
Niby wszystko fajnie ale póki prąd jest i internet i działają systemy
Generalnie kiedy nie ma prądu, za gotówkę też niczego nie kupisz, chyba że u rolnika w gospodarstwie. Sklepy muszą ewidencjonować sprzedaż i wystawiać paragony. Bez prądu nie sprzedają, tylko zamykają sklep z powodu awarii.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Czarny sen się spełnił
« Odpowiedź #359 dnia: 24 Czerwca 2025, 16:33:41 »
Znowu pojawiłem się w BYD, na przejażdżkę Dolphin Surf, topową wersją. Zrywa mocno jak to elektryk, przyjemnie się jedzie jako pasażer. Z tyłu mnóstwo miejsca, no ale jest to 4 osobowe auto.

W salonie pojawił się rywal Corolli Sedan, Seal 5 DM-I czyli PHEV. Cennikowo 130k PLN, taka właśnie wersja stała. Wykonanie świetne, miejsca dużo, bagażnik głęboki. Wysoka podłoga, ale nie przeszkadza mi to tak jak bym się spodziewał. Może naprawdę zaboleć Toyotę.

Sprzedawca w rozmowie stwierdził że BYD produkuje dla Toyoty silniki elektryczne do hybryd. Była jakaś informacja o tym ale wydawało mi się że to dotyczyło elektryków. Jeśli Colin coś o tym wie to będę wdzięczny za informację ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2025, 17:05:50 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl