Autor Wątek: Głośniki w tylnej półce  (Przeczytany 4302 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pilu

• Gość
Głośniki w tylnej półce
« dnia: 07 Sierpnia 2005, 01:48:02 »
Witam.
Kupiłem okazyjnie radyjko i noszęsięz zamiarem kupna głośników na tylną półkę+ do przodu średnie tony + tweetery. Czy ktoś z Was mógłby siępodzielić doświadczeniami - jakie głośniki ma w tylnej półce (firma, model, rozmiar) i jak to gra? Czy jest to na tyle "szczelne", że można uzyskać zadawalającą dynamikę? Jakieś porady co do montażu?   :)  
Z góry dziękuję.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:54:03 wysłana przez Janmor »

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
G³o¶niki w tylnej pó³ce
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Sierpnia 2005, 10:17:13 »
Hej!
Ja w swojej Gwiazdce z wczesniejszej generacji niż Twoja wszystkie głosniki mam w tylenj półce. Niestety fabryczne miejsca w mojej Gwiazdce nie nadają sie zbytnio do niczego. Musiałem dociąć ładną półkęodrysowaną od standardowej połki Gwiazdki. Po wycięciu otworów na głośniki przykreciłem je do tej półki od spodu. Z wierzchu obciągnąłem ją takim materiałem z którego robi sie maskownice do kolumn. Teraz z zewnątrz nie widać że coś w tej półce jest. No i dobrze, bo nie kusi amatorów cudzej własności;).  Głośniki jakie zastosowałem to nasze rodzime Tonsile: 2x SW 251S, 2x SM 121S, 2x ST91S. A wzmacniacz to Boschmann PCH-3300FX 2x160 W. Wzmacniacz jest dwukanałowy, sygnał z niego puszczony jest na dwie zwrotnice trójdrożne i ze zwrotnic na głośniki. Cały ten mój sprzęt ma jakies 4 latka, odkupiony jest od brata który "już z tego wyrósł", ale mi w zupelnosci wystarcza. Jedyne co musze dokupic to jakies tweeterki na podszybie, poza tym jest super.
Tweetery też bedą Tonsila, jestem bardzo zadowolony z dzwięku jaki wydobywają z siebie. Echhh,......Gdyby jeszcze mozna było to inaczej zamontowac, w drzwiach, boczkach itp.. ale nie chce ciąć tapicerki..:(
pozdro.

CORN

• Gość
G³o¶niki w tylnej pó³ce
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Sierpnia 2005, 21:58:47 »
ja kupiłem w media markt za całe 50 zł jajka trójdrożne 6x9 które są barszo unikalne ;) po pierwsze dlatego że mimo usilniych strań na pudełku nie odnalazłem nazwy firmy ;) a po drugie że dają sam całkiem przyzwoity bas a to z radia 4x35 wat, wysokich tonów to tam raczej nie ma ;) ale akurat mi to odpowiada

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
G³o¶niki w tylnej pó³ce
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Sierpnia 2005, 01:04:04 »
@pilu, proponuje Ci wejsc na strone http://www.elektroda.pl/rtvforum/
Jest tam fajne forum, na którym napewno ktoś Ci cos doradzi co kupic, gdzie i za ile..
Nie patrz w sumie tylko na wypowiedzi chwalace głosniki Alphard'a i Boschmanna <mimo, ze ja na na wzmacniacz Boschmanna nie moge narzekac...>
pozdro!

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
G³o¶niki w tylnej pó³ce
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Sierpnia 2005, 01:04:34 »
jakby co to pytaj śmiało..

pilu

• Gość
G³o¶niki w tylnej pó³ce
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Sierpnia 2005, 14:54:43 »
Dzięki za odpowiedzi. Zdecydowałem, że w półkęwsadzęjajka 6x9 Boschmanna, a do przodu w standardowe miejsce średniotonowe + tweetery przy słupkach. Myślę, że bas dochodzący z tyłu samochodu wystarczy by grało to w miarędynamicznie  :)

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
G³o¶niki w tylnej pó³ce
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Sierpnia 2005, 16:00:00 »
Zamiast jajek Boschamanna szczerze doradzam cos takiego : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59721874
Cena jest bardzo przyzwoita jak za taki sprzet...

Qrczaqu

• Gość
G³o¶niki w tylnej pó³ce
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sierpnia 2005, 08:02:32 »
Czy standardowo idzie jakaś wiązka kabli od radia do tyłu ? może nie do samej półki tylnej, ale żeby tego nie przeciągać w całości to chociaż w okolice tylnych siedzeń..

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
G³o¶niki w tylnej pó³ce
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Sierpnia 2005, 10:07:37 »
Cytat: Qrczaqu
Czy standardowo idzie jakaś wiązka kabli od radia do tyłu ? może nie do samej półki tylnej, ale żeby tego nie przeciągać w całości to chociaż w okolice tylnych siedzeń..

Wydaje mi sie, ze nie.. Ja w swojej takiej wiązki nie znalazlem biegnacej do tyłu.. I wcale sie nie dziwie, bo na tyle jakos nie ma wydzielonych miejsc na głosniki.. No moze poza delikatnymi rysami na spodzie tylniej półki..

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.toyota-starlet.prv.pl
G³o¶niki w tylnej pó³ce
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Sierpnia 2005, 12:07:55 »
Witam ,
Napewno w Ep91 nie ma wiazki kabli do tylnej polki. Ja osobiscie doradzam przeciagnac grube kable typowe do audio. Lepsze przewodzenie daje super czysta muzyke :). Jezeli chodzi o glosniki to ja na tylna polke dalem elipsy polskiej firmy GMC, (parametry zblizone do zachodnich marek, a cena o polowe mniejsza). Jezeli chodzi natomiast o basy to kufer jest na tyle szczelny ze ten bas nawet calkiem niezle slychac, ale ja osobiscie zdecydowalem sie na aktywna tube basowa w bagazniku. I to co najwazniejsze,bp  piszesz ze zamierzasz wstawic na przod srednie tony i gwizdki. Na te drugie jest super miejsce pod szyba w naroznikach, problem natomiast pojawia sie przy glosnikach w seryjnym miejscu do tego przeznaczonego. Prawdziwy efekt trudno jest osiagalny poniewaz za glosnikami jest otwarta przestrzen, pod deske rozdzielcza mozna spokojnie wlozyc reke (i jak to ma dobrze grac) . Proponuje zatem zakupic takie miski na glosniki (np. na wolumienie) albo kupic w sklepie ogrodniczym plastikowe doniczki do kwiatow (tylko bez dziur) i przymocowac je za glosnikami, tak aby stworzyc im niewielka studnie rezonansowa, wtedy dzwiek wydobywajacy sie z glosnikow jest o niebo lepszy. Aha i jeszcze jedna sugestia: przy podlaczaniu glosnikow z przodu tez radze pominac seryjne kable i przeciagnac nowe (audio) jak najgrubsze. O tym ze wszystkie laczenia dobrze jest zlutowac tez nie zapomnij.
W razie pytan wal smialo :)
Pozdro.

damian

• Gość
G³o¶niki w tylnej pó³ce
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Września 2005, 21:15:04 »
Ja w swojej P8 zamontowałem głośniki JBL-GTo!!!Koszt przód-309,tył-409zł!!!Do tego okablowanie Beztlenówek Radio Blaupunkt Acapulco MP54,i Tuba w Bagażniku JBL-Cs1200,do tego wzmacniacz Dalco pod Tube!!!Ostatnio tweetery na przednie słupki Sony-99zł!Gra bez zarzutu,jedynie przednie miejsca na Głosniki nie trafione!!!Myśle nad zabudową w dzwiach!!!Pozdrawiam!!!

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
G³o¶niki w tylnej pó³ce
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Września 2005, 00:13:10 »
a ja aktualnie szukam kogos madrego kto wyliczy mi obudowe pod glosniki basowe. 2 x 25 cm... Pozostałe głosniki chce zabudowac w przednich drzwiach..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl