Autor Wątek: Prius 2 2005 rok żołte kontrolki ABS, VSC  (Przeczytany 1965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Grzegorz_Swiatek_L27L

• Toyot Leżący
  • *
Prius 2 2005 rok żołte kontrolki ABS, VSC
« dnia: 15 Grudnia 2024, 12:41:40 »
Witam serdecznie.
Nie jestem częstym gościem bo nie  bardzo mam czas ale proszę o pomoc.
pacjent PRIUS generacja 2 rok 2005 przebieg ponad 340 tyś.
OBJAWY:
padło łożysko LP.
zapaliły się kontrolki żółte WSZYSTKIE MOŻLIWE od ABS i czerwona hamulca postojowego
po wymianie łożyska:
mostek w kostce 4+13, potem reset przez wciskanie pedału hamulca
EFEKT:
wszystko OK
po włączeniu zapłonu pompa ABS pracuje słychać ,po wyłączeniu zapłonu pompa ABS pracuje słychać, w czasie jazdy ABS działa, Kontrola trakcji, poślizgu dział. odzyskiwanie energii wszystko OK.
Po przekroczeniu 100km/h nie wiem w jakiej dokładnie prędkości z licznika pojazdu coś 106.
zapalają się TRZEJ KRÓLOWIE w kolorze ŻÓŁTYM. nie działa nic ABS trakcja odzyskiwanie w czasie hamowania pedał hamulca twardy. Dojeżdżam do ronda, skrzyżowania lub inna sytuacja która spowoduje utratę prędkości do ok. 5-10 km/h i potem wzrost prędkości w granicach 30 km/h powoduje przywrócenie funkcji życiowych tak że w pojeździe nie można odczytać błędu.
Kolega powiedział mi że pompa ABS pracuje właściwi i trzeba szukać gdzie indziej.
AAA zauważyłem że w czasie hamowania już prawie przed zatrzymaniem nie mówimy o zadziałaniu ABS ale tak jakby popuszczenie ciśnienia w układzie hamulcowym występuje. Nie wiem czy dobrze to napisałem. Mam takie wrażenie że hamowanie jest mniej skuteczne ale nic nie robię trzymam nogę na hamulcu i w sekundach następuje dohamowanie. Może to skrzynia biegów????? Oczywiście wszystko w tedy działa właściwie nic się nie wyświetla żaden błąd - raz się przestraszyłem i nacisnąłem powtórnie na hamulec to ABS zadziała. Jedynie co mam zmienione to przekaźniki niebieskie duże i chyba zielone czy szare małe po 2 w skrzynce w komorze silnika od ABS-u bo moje się rozleciały i pewnego czasu zaczął się pisk w okolicach deski rozdzielczej.
jak jakiś program ogarnąłem od kolegi to raz tylko gdzieś pokazał się błąd czujnika prędkości LT
Proszę o pomoc. Jak ktoś z okolic LUBLINA lub Lubelszczyzny to jestem w stanie podjechać.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2024, 12:46:23 wysłana przez Grzegorz_Swiatek_L27L »

Offline jfacpl

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: PRIUS2
Odp: Prius 2 2005 rok żołte kontrolki ABS, VSC
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwietnia 2025, 18:12:23 »
cześć,

mam dokładnie to samo. ja u siebie wymieniłem czujnik abs bo taki był błąd (LT), ale to nic nie dało. planuje przejrzeć wiązkę od tego czujnika, ale jak teraz przeczytałem twój post to mam co do tego wątpliwości...

dziś zaobserwowałem dziwne działanie priusa tj.
1. jadąc z górki i lekko hamując w hybrid asistance miałem czerwoną ikonę hamulców co oznacza że fizycznie klockami auto hamowało, a jako że mam dwa priusy to wiem ile można sobie pozwolić z wciśnięciem hamulca i reakcje aut są zupełnie przeciwne. dla testu lekko muskałem pedał a i tak działały klocki
2. przytrzymałem trochę dłużej hamulec i na desce zaczęła migać ikonka poślizgu

odzysk eneergii mocno ograniczony w takim wypadku... tak więc nie wiem czy to nie pada sterownik ABS...

Offline jfacpl

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: PRIUS2
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lipca 2025, 23:22:52 »
update: u mnie okazał się uszkodzony pierścień na przegubie z którego czujnik abs "liczy"

Offline kierowcaTaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopada 2025, 11:02:05 »
U mnie w Priusie 2 po wymianie łożyska też były dziwne objawy ABS/hamulców i często wychodziło na wadliwe czujniki prędkości kół lub ich luźne styki, zwłaszcza przy wyższych prędkościach. Te przekaźniki w komorze silnika też potrafią namieszać, więc warto sprawdzić połączenia i masy przy ABS-ie, zanim szukać winy w skrzyni. Najlepiej szukać warsztatu w Lublinie, który ma doświadczenie z hybrydami i potrafi diagnozować czujniki/przekaźniki, bo klasyczny serwis często nie ogarnia takich „przypadkowych” błędów.
https://plisyokienne.pl/poradnik/okno-w-lazience-jakie-oslony-wybrac/?_gl=1*xppd8m*_up*MQ..*_ga*MTIzODk3NjE5OS4xNzY0MTQ3MTM2*_ga_P2KT63G8DC*czE3NjQxNDcxMzYkbzEkZzAkdDE3NjQxNDcxMzYkajYwJGwwJGgw

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl