Cześć!
Czy ktoś z Was odpinał może META BLE42 od RAV 4 aby zaoszczędzić aku?
Mam ravke 2024 i padł mi już 2 raz aku (12V). Zastanawia mnie czy odpięcie tego ustrojstwa nie zmniejszy zużycia aku, gdy auto jest wyłączone.
Wiecie może jaki jest pobór tego systemu?
Wszystko, co wepniesz w gniazdo zapalniczki, nie będzie rozładowywać akumulatora, a oryginalnie montowane urządzenia w fabryce po wyłączeniu zapłonu usypiają się po krótkim czasie.
Stycznik gniazda zapalniczki odcina zasilanie dodatkowych wodotrysków.
Jak wepniesz ty albo pajace z ASO jakieś dodatkowe urządzenie gdzieś w instalację to bardzo często powoduje, że systemy w aucie zostaną zaburzone i nie usypiają odbiorników, po pewnym czasie masz rozładowany akumulator.
Do dodatkowych urządzeń potrzebne oddzielne dodatkowe zasilanie, nie wcinasz się w instalację.
Ostatecznie muszą być kompatybilne z elektroniką samochodu, żeby usypiały się po wyłączaniu zapłonu oraz żeby nie wzbudzały innych urządzeń.
Moją Ravkę z 2022 r. mogę postawić nawet na miesiąc i nie dość, że akumulator się nie rozładuje, ale będzie nadal w dobrej kondycji.
Jak akumulator pada to sygnał, że systemy w aucie zostały zaburzone przez bezbyślne „drutowanie”.
Mogłeś też ostatecznie otrzymać wadliwą sztukę akumulatora.