Autor Wątek: Meta BLE - pobór prądu - walka o rzadsze pady aku 12V  (Przeczytany 12435 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: Meta BLE - pobór prądu - walka o rzadsze pady aku 12V
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Grudnia 2024, 08:33:01 »
BLE - ASO montują wg z góry ustalonej procedury i schematu - to wszyscy powinni mieć tak samo. (no ten jeden niedouk)

Ktoś tu pisał na forum, że jak zostawia się auto w domu w garażu (nie zamknięte pilotem) a tak po prostu  w trybie czuwania to to generuje też większy pobór prądu - hmm ale przecież auto w trybie bezczynności powinno się samo uśpić ?

Druga sprawa, że jak po zostawieniu autka w garażu  kluczyki i pastylka BLE są blisko auta to, że to też generuje większe zużycie prądu w aku.
A to nie jest tak że raz montują w ASO a innym razem w Mszczonowie?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Grudnia 2024, 12:07:42 »
Jeżeli zamontowane tylko BLE a akumulator był ładowany ładowarką inteligentną i po kilku dniach postoju pada, to akumulator do wymiany na gwarancji. Wszystko w temacie.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Grudnia 2024, 14:22:28 »
W ASO podłaczaja tester. Jak pokaże, że dobry to nici z gwarancji ale.... można próbować walczyć o akt dobrej woli itp, itd...., napisać do TCE.... próbować. 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline embepi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Grudnia 2024, 16:10:59 »
W ASO podłaczaja tester. Jak pokaże, że dobry to nici z gwarancji ale.... można próbować walczyć o akt dobrej woli itp, itd...., napisać do TCE.... próbować. 

Jest dokładnie tak jak mówisz - serwisant powiedział mi, że jak wydruk z testera jest ok, to TCE nie uzna gwarancji. Napisałem do TCE i czekam na odp.

Jeśli chodzi o samo zużycie BLE, dziś rozmawiałem ze znajomym z ASO Toyoty (innego ASO niż to w którym serwisuję) i potwierdził, że odpięcie BLE42 może zmniejszyć problem, ale go nie wyeliminuje (o 3 tygodniach stania można zapomnieć).

Hillbilly: mój przypadek to pad po ok 12 dniach (ciężko powiedzieć kiedy padł, bo po 12 dniach się zorientowałem, ładowany przez NOCO Genius 5 - inteligentną ładowarkę - z czego ładowarka podobno nie ładuje do końca i rzeczywiście po jakimś czasie ładowarka pokazuje że akumulator jest pełny i rozpoczyna "konserwację" - przez jakiś czas jest jeszcze zwiększone napięcie do 14V, ale po jakimś czasie schodzi do 12.6, czyli kończy pracę).

Dam znać za jakiś dłuższy czas czy odpięcie tego badziewia pomogło :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Grudnia 2024, 16:13:44 »
Nie nici z gwarancji tylko akumulator jest sprawny czyli roszczenie gwarancyjne jest nieuzasadnione.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Grudnia 2024, 22:55:14 »

"Ktoś tu pisał na forum, że jak zostawia się auto w domu w garażu (nie zamknięte pilotem) a tak po prostu  w trybie czuwania to to generuje też większy pobór prądu "

Ciekawe...często tak robię. Wjeżdżam na posesję ,zamykam bramę,auta nie zamykam ,idę do domu i za jakieś 5/6 godzin wsiadam odpalam i jadę. Zero problemów z akumulatorem

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Grudnia 2024, 10:06:16 »
Robię tak samo, to znaczy wjeżdżam do garażu i auta nie zamykam. Jeden raz padł mi akumulator, ale wiem dlaczego (podpięty hud pod obd2). Teraz go odpinam i nie miałem problemów, a często nie jeżdżę i raczej krótsze niż dalsze dystanse. Ostatnio podładowywałem akumulator tak na wszelki wypadek i ładowarka pokazywała 12,1 V przed ładowaniem.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Grudnia 2024, 11:34:50 »

"Ktoś tu pisał na forum, że jak zostawia się auto w domu w garażu (nie zamknięte pilotem) a tak po prostu  w trybie czuwania to to generuje też większy pobór prądu "

Ciekawe...często tak robię. Wjeżdżam na posesję ,zamykam bramę,auta nie zamykam ,idę do domu i za jakieś 5/6 godzin wsiadam odpalam i jadę. Zero problemów z akumulatorem
A co TU na takie praktyki? Czy jakby co do czego nie wypną się z odszkodowaniem? Bywały problemy jak niezamknięty samochód był w zamkniętym garażu…

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Grudnia 2024, 12:57:47 »
No ale jak go ukradną to jak stwierdzić czy byl zamkniety czy nie? No chyba że jest CCTV jako dowód kradzieży, a nim będzie widać że otwarte było. Chyba TU nie ma dostępu do MyToyota zeby sprawedzić czy było otwrte ale to i tak zaden dowód.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Grudnia 2024, 13:57:49 »
Ale właśnie napisałeś, że tak robisz…

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Grudnia 2024, 15:39:56 »
Ja nie napisałem i akurat mam odruch zamykania auta wszędzie włącznie z garażem na własnej posesji ale IMHO TU musiałoby dowieść, że w konkretnym przypadku auto nie było zamknięte i to że ktoś coś pisał na necie nie ma związku. Podejrzewam że dane z apki też dowodem w sprawie nie są.

Ale zjechaliśmy ostro z tematu ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Grudnia 2024, 15:42:15 »
Sorki, rzeczywiście pomyliłem osoby. Tym niemniej TU wiele zrobi by wykręcić się od odpowiedzialności…

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Grudnia 2024, 19:01:16 »
przecież ten system jest dobrowolny, sami go wybieracie i za niego płacicie. od lat wiadomo, ze powoduje problemy z zarządzaniem energia, więc dlaczego wciąż jest kupowany? czy nie lepiej zamontować jakiekolwiek rozcięcie obwodu pomp paliwa, pedału hamulca, lub chociaż wrzucić airtaga w trudno dostępny profil? przecież to stokroć lepsze zabezpieczenie niż ten badziew..

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Grudnia 2024, 19:53:11 »
On sam nie powoduje problemów tylko jego niechlujny montaż.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Grudnia 2024, 10:15:02 »
przecież ten system jest dobrowolny, sami go wybieracie i za niego płacicie. od lat wiadomo, ze powoduje problemy z zarządzaniem energia, więc dlaczego wciąż jest kupowany? czy nie lepiej zamontować jakiekolwiek rozcięcie obwodu pomp paliwa, pedału hamulca, lub chociaż wrzucić airtaga w trudno dostępny profil? przecież to stokroć lepsze zabezpieczenie niż ten badziew..
Jest w cenie auta. Póki co mój samochód jeszcze nie zaliczył wpadki z aku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl