Autor Wątek: Jaka norma Euro?  (Przeczytany 7280 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marioosz

• Toyot Pełzający
  • **
Jaka norma Euro?
« dnia: 17 Grudnia 2024, 21:00:11 »
Witam. Jak w tytule, jaką spełnia normę tak naprawdę mój Yarek? Rocznik 2004 1.3 FL wersja Sol. Według strony gov.pl mam Euro 3, natomiast spotkałem się tu na forum z opisem że wersje FL francuskie mają jednak normę Euro 4.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
Odp: Jaka norma Euro?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Grudnia 2024, 10:13:35 »
Nie wiem jak 1,3, ale 1,0 ma Euro 4.

Napisz na klient@toyota pl, podaj swoje dane z DR, numer VIN i poproś o oświadczenie producenta o spełnianej normie.

Z tym zaświadczeniem idziesz do WK, i składasz wniosek o poprawę w CEPiK, bo z automatu podczas losowania wpisano EURO3.

Losowanie i dane w GOV są na podstawie politycznego rozporządzenia ministra komunikacji, więc z czapki.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Marioosz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Grudnia 2024, 20:50:34 »
Tylko czy Euro 4 nie obowiązywało jednak od 2005 roku? Bo niby tak wszędzie jest napisane, a ja mam z 2004 roku. Tylko że wersje francuskie produkowane właśnie w latach 2003 - 2005.

Offline Marioosz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Grudnia 2024, 10:39:06 »
Dobra, dostałem odpowiedź że jednak spełnia normę Euro 4. Napisałem im że będę potrzebował oświadczenia producenta o spełnianej normie.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudnia 2024, 12:12:22 »
Tylko czy Euro 4 nie obowiązywało jednak od 2005 roku?

Nie ważne od kiedy "weszło".
Jeżeli producent daje papier, ze spełnia to rozwiązuje Twój problem.

Jak masz mObywatel to sprawdź co Ci wylosowali, ale na pewno EURO3, więc musisz złożyć wniosek o korektę wpisu w CEPiK i wpis w DR. Ta usługa WK jest bezpłatna.

Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Grudnia 2024, 14:28:49 »
Tylko czy Euro 4 nie obowiązywało jednak od 2005 roku?

Nie ważne od kiedy "weszło".
Jeżeli producent daje papier, ze spełnia to rozwiązuje Twój problem.

Jak masz mObywatel to sprawdź co Ci wylosowali, ale na pewno EURO3, więc musisz złożyć wniosek o korektę wpisu w CEPiK i wpis w DR. Ta usługa WK jest bezpłatna.
Tam nie ma żadnego losowania, sprawdzają datę produkcji i nic więcej. A nazywanie tego „algorytmem” to już w ogóle żart.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Marioosz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Grudnia 2024, 16:47:20 »
W DR nie mam nic o normie Euro. Tak wygląda to oświadczenie.
Czyli wystarczy z tym iść do WK i poprosić o zmianę?

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudnia 2024, 09:46:47 »
Wydrukuj w kolorze, dla pewności wydrukuj maila w którym to dostałeś.
Idziesz do WK, wypełniasz odpowiedni wniosek (wpisanie danych w DR - jest tam podpunkt m. in. o wpisaniu normy Euro).
 I tyle.

Tak było przed wrześniem 2023.
Teraz masz już w CEPiK już wpisane Euro 3 i może być konieczność dodatkowego wniosku o zmianę danych w CEPiK.

Ale najpierw spróbuj z tym pierwszym wnioskiem.

BTW w swoim WK byłem pierwszą osobą, która o to prosiła. Zrobiłem to przed przed "losowaniem" jeszcze w lipcu 2023.
Musieli wzywać kierownika, bo urzędnik przy okienku nie wiedział jak to wpisać.

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

Offline Marioosz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Grudnia 2024, 15:10:34 »
Dzięki za porady.

Offline Marioosz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Stycznia 2025, 14:13:08 »
Byłem w wydziale komunikacji i babka mnie obsługująca powiedziała że nie może być taki druk, to musi być oświadczenie, a nie informacja i jeszcze podpis musi być do tego. Kurde, jak to teraz ugryźć? Napisać ponownie do Toyoty? Czy może lepiej podejść sobie do salonu Toyoty i tam na miejscu mi to ogarną?

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Stycznia 2025, 13:16:10 »
Salon Ci nic nie zrobi, tylko odeśle do centrali.

W w WK złóż podanie i niech odpowiedzą na Piśmie, że nie uznają takiego dokumentu z Toyoty

Offline Marioosz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Stycznia 2025, 14:05:40 »
To prawda, w salonie Toyoty się pytałem i fakt, zostałem odesłany do centrali. Natomiast w WK rozmawiałem z samym zastępcą kierownika i powiedział że taki papierek co im pokazałem to sam bym sobie mógł wydrukować. Musi być oświadczenie plus podpis i jeszcze żeby było to imienne :D Nie no, ręce opadają. Napisałem znowu do centrali Toyoty jaka sprawa jest i Pani odpisała że wyśle zapytanie do odpowiedniego działu czy mogą mi zmienić nagłówek z informacja na oświadczenie :D Chociaż napisałem jej że najlepiej jakby to był dokument imienny z moimi danymi, póki co o tym nic nie napisała.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Stycznia 2025, 14:13:43 »
Sprawdziłem jaki ja miałem dokument.

Początek był taki sam, zaadresowany "Do: Zainteresowanych".

Tytuł dokumentu "Informacja"
Podpisane (faksymile) przez pana Michała Zielińskiego, kierownika działu Homologacje i certyfikacje.

W stopce dane adresowe TCE Sp. z o.o.

I z takim dokumentem WK wpisał Euro 4.

Tak więc wydrukuj jeszcze raz (koniecznie w kolorze), dołącz wydruk maila w którym to dostałeś i idź jeszcze raz.
A jak ponownie nie będą chcieli przyjąć, to piszesz podanie do indywidualnego rozpatrzenia i dostajesz odpowiedź. Jak WK ma coś napisać, to już sprawa wygląda inaczej, bo musi się powołać na paragrafy.
A jaki t u zastosują, jak jest to oficjalna korespondencja z Toyotą?
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2025, 14:17:11 wysłana przez Wojak WRO »

Offline Marioosz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Stycznia 2025, 16:06:16 »
No właśnie, tylko że tutaj u mnie nie ma podpisu. Ten zastępca kierownika poszedł tam do tego okienka gdzie mi odmówili i miał coś sprawdzić. Wrócił do mnie i powołał się na jakieś ich przepisy, że musi być jednak oświadczenie.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Stycznia 2025, 17:23:03 »
Nie jest ważne na co się powołał jeżeli tego nie napisał.
Urzędnik nie może tworzyć własnych przepisów.
Zrób tak jak powiedziałem i wróć z tematem.
Nie zapomnij uzyskać potwierdzenia na kopii złożonego pisma (data, podpis czytelny albo nieczytelny ale z pieczątką imienną.

Z urzędnikami należy postępować tak jak Asterix w swojej 11 pracy

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl