Autor Wątek: Złapanie gumy i co dalej?  (Przeczytany 3584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
Złapanie gumy i co dalej?
« dnia: 25 Grudnia 2024, 16:32:54 »
Witam tutaj (nie udzielałem się chyba poza trochę CH-R)

Chciałem przezornie zapytać co macie zamiar zrobić na wypadek złapania gumy (a może, czego nie życzę, już zrobiliście).
Jeśli nie macie 5-tego pełnego koła (jak ja nie mam) czy naprawa przez wulkanizatora rozwiązuje problem czy też po powrocie z podróży wymieniacie wszystkie opony?

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Złapanie gumy i co dalej?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Grudnia 2024, 17:32:43 »
Ja złapałem gumę po niecałych 400km. Wymieniłem komplet opon na wielosezonowe. Ale i tak planowałem to zrobić, natomiast u nas nie ma ich dostępnych w Polsce by dokupić oponę na zamianę za rozciętą OE.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Grudnia 2024, 20:39:24 »
Ja złapałem gumę po niecałych 400km. Wymieniłem komplet opon na wielosezonowe. Ale i tak planowałem to zrobić, natomiast u nas nie ma ich dostępnych w Polsce by dokupić oponę na zamianę za rozciętą OE.

Też rozważam wielosezonowe. Ale to zdaje się być rozwiązaniem jednorazowym - okazja do przejścia na inny typ opon. A co, gdybyś (nie życzę) złapał gumę na tych oponach? Czy naprawa czy znów wymiana? Jeśli okrągła dziura może by pomogło to, co pisze cytowany niżej @MrG a gdyby wyrwało płat gumy, czy naprawa u wulkanizatora mogła by być trwała i opona spełniałaby swoje zadanie jak nieuszkodzona?

Wożę ze sobą zestaw naprawczy ze sznurami butylowymi i szydłem. Sposób podparzotny na zlocie motocyklowym. Latalem tak tylną oponę w moto jak i w aucie

Ciekawa alternatywa. Zajrzałem tutaj https://www.youtube.com/watch?v=xFYTDsn3uj8
Czy to mniej więcej tak wygląda?

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Sedan
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Grudnia 2024, 21:14:48 »
Tak. I to jest lepsze niz jakiekolwiek pianki.
 Jesli zalatales i nic nie ucieka to juz nie trzeba jechac do wulkanizatora na kolkowanie.

Dwie zimy przejechałem skodą z tak załataną dziura po śrubie.

W moto juz trzeci sezon leci zalatana w trn sposob opona.
| Corolla Sedan Hybrid | 1.8 | E211 | Tokyo Red | 76000 | Warszawa |

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Grudnia 2024, 21:17:11 »
To trzeba mi zrobić rozgląd żeby kupić coś dobrego. Masz jakieś typy?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Grudnia 2024, 23:39:36 »
W tym konkretnym przypadku opona była rozcięta, więc nie do naprawy. Japońskie Dunlopy - bardzo trudno kupić je w PL. Choć ja akurat mam 3 na zbyciu - po niecałych 400km, praktycznie nówki…
Teraz mam Continental AllSeasonContact2. Gdybym przebił to bym naprawiał, gdybym rozciął to dokupiłbym 1 góra 2 opony i wymienił.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Grudnia 2024, 10:41:42 »
Tak. I to jest lepsze niz jakiekolwiek pianki
O ile uszkodzenie jest dokładnie takie jak na filmie. Pianka jest o wiele bardziej uniwersalna i szybsza w użyciu a to przy np.autostradzie jest na wagę złota.

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Grudnia 2024, 10:55:46 »

Kupilem pierwszy z brzegu na allegro.

O ile uszkodzenie jest dokładnie takie jak na filmie. Pianka jest o wiele bardziej uniwersalna i szybsza w użyciu a to przy np.autostradzie jest na wagę złota.

O ile uszkodzenie to dziura to fakt. pianka czy szybsza? No nie wiem, trzeba wentyl wykręcać i tak samo jak sznurówka działa tylko na dziury a potem i tsk trzeba do wuklanizatora i zmitręży czas na pozbycie się pianki z felgi i wnętrza opony.

W tym konkretnym przypadku opona była rozcięta, więc nie do naprawy. [ciach]

Na rozcięcie to faktycznie nic nie pomoże.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Grudnia 2024, 12:01:37 »
Przede wszystkim trzeba mieć sprawny kompresor w aucie, który w przypadku powolnego schodzenia powietrza pozwoli dojechać do wulkanizatora. Jeśli opona jest przecięta na boku to tylko wymiana koła wchodzi w grę i tu bardzo ważna rzecz, mianowicie klucz do kół w bagażniku taki, który pozwoli odkręcić koło i nie chodzi tu o rozmiar tylko o odpowiednią długość i materiał z jakiego jest wykonany. Kilka przypadków już widziałem gdzie klucz był za krótki albo za giętki aby dowaloną przez mechanika pneumatykiem nakrętkę odkręcić.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Grudnia 2024, 17:14:36 »
klucz do kół w bagażniku taki, który pozwoli odkręcić koło i nie chodzi tu o rozmiar tylko o odpowiednią długość i materiał z jakiego jest wykonany. Kilka przypadków już widziałem gdzie klucz był za krótki albo za giętki aby dowaloną przez mechanika pneumatykiem nakrętkę odkręcić.

Dlatego samemu zmieniam koła momentem 103Nm. Gdy wracałem z ASO (z przeglądów gwarancyjnych) luzowałem kolejno każdą śrubę i w/w momentem dokręcałem. Nie wierzę im na krztę. Z wysokim prawdopodobieństwem poza wymianą oleju nic nie robili a przynajmniej niektórych rzeczy. Oglądałem to i owo po przeglądach i wygląda na nieruszane. Do myślenia mi dało gdy umawiałem się na przegląd a nie mieli miejsc w wygodnym mi terminie. W pewnym momencie babka spytała o przebieg i gdy podałem (a był niewielki) zmieniła wersję i chętnie przyjęła. O czym to świadczy? Że nie będzie trzeba tego czy tamtego sprawdzać. Ale suma do zapłacenia nie uległa zmniejszeniu. Odfajkowane ale moim zdaniem nie sprawdzone. I to też jest powód, dla którego odpuściłem ostatni przegląd i całą tą farsę pod tytułem Gwarancja Relax. Skoro i tak prawie zawsze powiedzą, że wszystko Ok a gdy już nawali - wina klienta, jedynym pewnikiem jest przekazanie im z kieszeni 1800-2000 zł co roku.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Grudnia 2024, 12:47:16 »
czy naprawa przez wulkanizatora rozwiązuje problem czy też po powrocie z podróży wymieniacie wszystkie opony?

W sensie, że po złapaniu gumy sugerujesz wymianę kompletu opon?  :shock:  Jak zwykła dziura od czoła opony (99 na 100 przypadków), to wulkanizator przykleja łatę i opona nic nie traci na swojej wartości. Chociaż skurczybyki wcale niemało kasują za taką naprawę. W tej chwili mam zdjęte letnie z felg i w jednej z nich tkwi śruba. Sam sobie zamierzam kupić łatkę na zimno i przykleić przed montażem.

Kilka przypadków już widziałem gdzie klucz był za krótki albo za giętki aby dowaloną przez mechanika pneumatykiem nakrętkę odkręcić.

Takiego mechanika to trzeba omijać z daleka.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Grudnia 2024, 13:55:18 »
50zl za naprawę opony po gwoździu to dużo?

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Grudnia 2024, 13:59:22 »
Mi powiedzieli 60 zł więc jak już mam oponę zdemontowaną, to sobie sam nakleję łatkę.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Grudnia 2024, 14:15:00 »

Kupilem pierwszy z brzegu na allegro.

O ile uszkodzenie to dziura to fakt. pianka czy szybsza? No nie wiem, trzeba wentyl wykręcać i tak samo jak sznurówka działa tylko na dziury a potem i tsk trzeba do wuklanizatora i zmitręży czas na pozbycie się pianki z felgi i wnętrza opony.

W tym konkretnym przypadku opona była rozcięta, więc nie do naprawy. [ciach]

Na rozcięcie to faktycznie nic nie pomoże.

Konkretne rozcięcie

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Grudnia 2024, 14:54:49 »
Ztcw to boków opon sie nie naprawia.

www.ucando.pl