Autor Wątek: Temperatura silnika zimą proszę o pomoc  (Przeczytany 885 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wilq

• Prawie Toyot
Temperatura silnika zimą proszę o pomoc
« dnia: 25 Grudnia 2024, 18:17:31 »
Cześć wszystkim. Jestem posiadaczem auris e15 hybryda 2011r. Wiem że jak się jedzie na silniku elektrycznym to silnik spalinowy się wychladza. Czy to normalne że jak przejadę po mieście 7-10km to wskaźnik pokazuje mi tylko jedną kreskę?? Mówię oczywiście o tym niespotykanym wskaźniku. Nie wiem ile stopni to jedna kreska. zastanawiam się czy mam do wymiany termostat albo jakiś czujnik temperatury. Dopiero na trasie kreski wzrastają mniej więcej do połowy skali. Jak jest w waszych hybrydach. Brat ma 2019 i mówi że silnik ma bardziej dogrzany niż mój.

Offline Krzysztofik1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris 2013 HSD
Odp: Temperatura silnika zimą proszę o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Stycznia 2025, 10:33:07 »
Masz wskaźnik temperatury?
Myślałem że w starszych hybrydach nie ma ,nawet nie wiem czy mam kontrolkę w auris2 .
Temperaturę sprawdzałem w aplikacji i teraz raczej nie dojdzie powyżej 60 stopni w mieście przy takich odległościach .
Generalnie to steruj nawiewem tak żeby było Ci komfortowo i dla kondycji auta też to ma znaczenie .
Zimą włączaj ogrzewanie żeby nie wychladzać silnika właśnie,jak masz włączone ogrzewanie to silnik spalinowy prawie w ogóle nie gaśnie .
Latem ważne jest używanie klimy ,powietrze letnie jest zasysane przez wentylator chłodzący baterie .
Hybryda jak człowiek zimą jej za zimno ,latem za gorąco  :grin:

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Temperatura silnika zimą proszę o pomoc
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Stycznia 2025, 18:38:45 »
Można w łatwy sposób oszacować sprawność termostatu, badając temperaturę węża od silnika do chłodnicy.
Tu jest opisane https://tec2000.pl/jak-sprawdzic-sprawnosc-termostatu-w-aucie-zobacz-czy-dziala-on-prawidlowo-w-kilku-prostych-krokach/ 
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl