Autor Wątek: Dziwne pikanie - Yaris IV hybryda  (Przeczytany 1205 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline throwaway9

• Początkujący
  • Samochód:: yaris IV
Dziwne pikanie - Yaris IV hybryda
« dnia: 27 Grudnia 2024, 16:37:27 »
Pomocy, bo oszaleję. Od miesiąca mam tytułowego Yarisa, parokrotnie zdarzyło mi się, że zaczynał pikać, ale nie świeciła się przy tym żadna kontrolka.

Zaczęło się któregoś dnia po tym jak wróciłem do auta po zaparkowaniu go na 20 minut, pikało całą drogę do domu, następnego dnia rano już nie pikało. Dzień później pojechałem w trasę, po 120 km znów zaczęło pikać, wskaźnik paliwa pokazywał 1/4 baku, zjechałem zatankować, po odpaleniu z pełnym bakiem pikanie zniknęło. Dzisiaj znów zaczęło pikać, znów po tym jak dojechałem gdzie chciałem, zaparkowałem na około 30 minut, po powrocie i odpaleniu znów pika. Wskaźnik paliwa znów jest w okolicach 1/4 baku, co wydaje się sugerować, że sprawa dotyczy poziomu paliwa, ale już przy tym poziomie? Żadna kontrolka się nie świeci. Aha, to pewnie istotne - pika tylko podczas jazdy, po zatrzymaniu się przestaje pikać.

Uprzedzając ewentualne sugestie - na 100% nie są to czujniki parkowania ani żaden z systemów samochodu (oblodzenie, niezapięte pasy itd), przekopałem pół internetu i zwykle to ludzie sugerują. Ton pikania jest taki sam jak jedno piknięcie po przekręceniu kluczyka i odpaleniu - chyba, że tego piknięcia też nie powinno być. Auto mam od miesiąca i nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że i przy odpalaniu nie zawsze to pikanie było.
Help!

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Dziwne pikanie - Yaris IV hybryda
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudnia 2024, 19:46:59 »
Dzień dobry...
wrzuć filmik
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Dziwne pikanie - Yaris IV hybryda
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Grudnia 2024, 22:27:01 »
Bateria w pilocie słaba?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl