Autor Wątek: Płyn do spryskiwaczy  (Przeczytany 5891 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
Odp: Płyn do spryskiwaczy
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Marca 2025, 10:46:34 »
Poza tym, człowiek człowiekowi sprzeda każdy syf byle zarobić...

Polecam 2 filmy

https://www.filmweb.pl/serial/Metanol-2018-813091/descs

https://www.filmweb.pl/film/Historia+wsp%C3%B3%C5%82czesna-1960-6167

W tym drugim Stanisław Mikulski gra pilota odrzutowego Miga-15
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 24/25
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Marca 2025, 15:30:34 »
Mowa o zimowym płynie.

Kiedyś przerabiałem przed zakupem, temat etanolu. O szkodliwości dla zdrowia zadecydowały badania laboratoryjne gdzie nic dziwnego że stężenie było szkodliwe w zamkniętym pomieszczeniu. Nikt nie robił dopuszczenie w warunkach użytkowania plynu do spryskiwaczy z etnolem ale w warunkach normalnego rozpylania i parowania etanolu w pomieszczeniu. W warunkach użytkowania plynu do spryskiwaczy, gdzie etanol jest rozcieńczony, to jeśli w ogóle (bo często klimatronik zmienia na obieg wew przy psikaniu), to ilość oparów jest całkowicie znikoma i nie ma absolutnie nic wspólnego ze stężeniem na podstawie którego uznano etanol za szkodliwy do wdychania.
Powietrze którym oddychamy bardzo często, mające 300% normy PM 2.5 i więcej, dochodząc do 1000% normy jest dużo bardziej szkodliwe niż zaciąganie się "zapachem" etanolu z butelki plynu do spryskiwaczy gdyby kogoś naszła ochota. Spacer z psem w smogu 1000% jest dużo gorszy. Badania i statystyki jasno pokazują że takie powietrze jest śmiertelne oczywiście nie od razu i jest rok do roku określana ilość osób która umarła przez smog. Od stosowania plynu do spryskiwaczy nikt jeszcze nie umarł i nie zachorował. Chyba że go wypił.
Poza tym, płyny bez etanolu walą często wódą tak bardzo, że na pewno jest to zdrowe.......
Ja jeżdżę na płynie z etanolem od 4 lat. Nic się nie dzieje z lakierem, uszczelkami, wycieraczkami, powłoką hydrofobową.

Koncentrat jest na - 80 i kosztuje śrubki.
Rozcienczony w skali 1:2 wytrzymuje do - 16
W teście zamrażarki taka proporcja zmieniła się w lekką kaszkę.
1:1 jest do - 28 i tu w zamrażarce roztwór pozostał całkowicie płynny.
Swego czasu testu zamrażarki nie przeszly u mnie praktycznie wszystkie płyny bez etanolu.

Niezależnie od tego co kupicie, to zamrozcie to w zamrażarce i zobaczycie czy się nadaje.
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2025, 15:59:36 wysłana przez Bigbluee »

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Marca 2025, 15:59:26 »
Bigbluee, trzeba by zacząć od tego że gdyby etanol był tak strasznie szkodliwy, to już byśmy nie istnieli jako naród. Nie ma w ogóle o czym mówić.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Marca 2025, 08:02:38 »
Mam wrażenie, że niektórzy mylą etanol z metanolem...
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Marca 2025, 20:38:08 »
Mam wrażenie, że niektórzy mylą etanol z metanolem...

Również mam takie wrażenie.

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 24/25
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Marca 2025, 21:45:15 »
Bo są płyny z tym i z tym. Ba jak producent produkuje z tym i z tym to nawet wygladaja prawie tak samo a jedne mają etanol a drugie metanol. Do tego nawet te z etanolem można powiedzieć że dziela się na te walące bimbrem i denaturatem i te prawie bezzapachowe na czystszy etanolu.
Kolejna rzecz to deklarowana wartość zamarzania.

O płynach zimowych można napisać książkę.

PS, to na płyn z metanolem wymagana jest faktura. Kupowałem obydwa i pomyliłem na który wołali FV.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl