Autor Wątek: Sprężyny wzmacniające tył  (Przeczytany 6954 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HoQ

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla 2.0HEV
Sprężyny wzmacniające tył
« dnia: 03 Stycznia 2025, 12:06:59 »
Witajcie.

Pacjent to Corolla E21 TS 2.0HEV.

Temat taki, że auto okrutnie siada z tyłu przy wakacyjnych wypadach (hak + platforma + 4 rowery + trumna + rodzina 2+2 + bagaże = efekt motorówki).

Wiem że Westfalia produkuje sprężyny wzmacniające na tył (z certem TUV, więc to żadne druciarstwo) i ludzie montowali to w Aurisach HSD z hakiem lub LPG, ale nigdzie nie mogę znaleć takowych do Corolki.

Czy ktoś może miał podobny problem i sobie z tym jakoś poradził?

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Odp: Sprężyny wzmacniające tył
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Stycznia 2025, 13:39:50 »
Kolego czytałeś instrukcję Twojego samochodu i informację o tym że nacisk na główkę haka nie może przekraczać 75 kg?
Zsumuj wagę platformy +4 rowery gdzie czwarty jest odsuniety od główki o jakieś 60 cm, przypomnij sobie o dźwigni prostej z fizyki.
Teraz załóżmy że znajdziesz odpowiednio twarde sprężyny ...
Jak się bedzie zachowywało tylne zawieszenie bez haka, 4 rowerów, 200 kg w bagażniku i 2 osób na tylnych siedzeniach ?
Resorowanie a właściwie tłumienie na poziomie fury na drewnianych kołach ...
Jak dla mnie to przepis na nieszczęscie.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia 2025, 16:09:50 »
Matematyki nie oszukasz. Maksymalne użytkowe obciążenie to 545kg (1955-1410 dla 2.0). 75kg hak+ 75 kg relingi+ 4 osoby (szczupłe to ze 250kg). Zostaje 145 kg na bagaż. Tyle. Tak jak napisał kolega 4 rowery z platformą to realnie >75kg + przesunięcie środka ciężkości.
Sprężyny nic tu nie zmienią, poza kwestią prowadzenia o której pisze @shark_ jest prosta kwestia wytrzymałości elementów nadwozia i podwozia. Dziś nikt już nie robi samochodów z rezerwą wytrzymałości jak 30 lat temu.
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Stycznia 2025, 20:18:36 »
Zgadzam się. Ten samochód jest za lekki dla "dźwigni" jaką stanowi bagażnik z 4 rowerami na haku.
Rozwiązaniem jest montaż rowerów na dachu lub wysłanie ich kurierem na miejsce wakacji.
Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Stycznia 2025, 21:41:34 »
Z tym kurierem to pojechałeś  :-)

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Stycznia 2025, 22:02:58 »
Kolega rozważał kiedyś wakacyjny wyjazd z doczepiona przyczepką bagażową z rowerami na jej pokrywie. Do Alhambry zabierał 7 osób i już na bagaż nie było miejsca a boxy na dach i hak to było już za dużo. Finalnie wyjazd z innych powodów nie wypalił ale wyglądało to sensownie.
Coś takiego znalazłem
https://master-tech.pl/oferta/specjalistyczne/do-przewozu-rowerow/
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2025, 22:19:28 wysłana przez pawelll »
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Stycznia 2025, 14:50:38 »
Sprężyny do Corolli mają oznaczenie HV-360425 - według strony https://mad-suspensionsystems.com/en/suspension-product-finder/

Potwierdziłem to jeszcze mailem i taką otrzymałem informację - też rozważam zakup.

To jest to zwykłego TS, jeśli chodzi o Trek to nie ma pewności. Zasada jest taka, że kiedy auto jest na podnośniku sprężyna musi pozostać na miejscu.

Offline HoQ

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla 2.0HEV
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Stycznia 2025, 21:04:47 »
Jak się bedzie zachowywało tylne zawieszenie bez haka, 4 rowerów, 200 kg w bagażniku i 2 osób na tylnych siedzeniach ?

W teorii dodatkowe sprężyny mają pomagać tylko przy dodatkowym obciążeniu i nie przeszkadzać na pusto. Chodzi o coś takiego: https://www.westfalia-automotive.com/pl/produkty/sprezyny-wzmacniajace-zawieszenie

A tu wątek Aurisowy: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=40102.60

Sprężyny do Corolli mają oznaczenie HV-360425

Tak, też znalazłem na tej stronce, ale w żadnej hurtowni w PL i DE nie udało mi się namierzyć ich na stanie. Jak coś utrafisz kolego to proszę o cynk.

Tak jak napisał kolega 4 rowery z platformą to realnie >75kg + przesunięcie środka ciężkości.

To niestety prawda, pewnie zrezygnuję z dwóch rowerów na rzecz hulajnóg, mój błąd że nie zweryfikowałem tego przed zakupem auta - ta sama konfiguracja platformy i 4 rowerów sprawdzała się świetnie w moich poprzednich Audi A4 B8 i Focusie kombi, auta absolutnie nie siadały tak jak Tojka...  :|

Offline seba.kwiat

• Początkujący
  • Samochód:: Corolla E21 Sed
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lutego 2025, 11:58:00 »

W teorii dodatkowe sprężyny mają pomagać tylko przy dodatkowym obciążeniu i nie przeszkadzać na pusto. Chodzi o coś takiego: https://www.westfalia-automotive.com/pl/produkty/sprezyny-wzmacniajace-zawieszenie

A tu wątek Aurisowy: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=40102.60

Sprężyny do Corolli mają oznaczenie HV-360425

Tak, też znalazłem na tej stronce, ale w żadnej hurtowni w PL i DE nie udało mi się namierzyć ich na stanie. Jak coś utrafisz kolego to proszę o cynk.

Tak jak napisał kolega 4 rowery z platformą to realnie >75kg + przesunięcie środka ciężkości.

To niestety prawda, pewnie zrezygnuję z dwóch rowerów na rzecz hulajnóg, mój błąd że nie zweryfikowałem tego przed zakupem auta - ta sama konfiguracja platformy i 4 rowerów sprawdzała się świetnie w moich poprzednich Audi A4 B8 i Focusie kombi, auta absolutnie nie siadały tak jak Tojka...  :|

Szukam czegoś do sedana po montażu LPG siadł. Daj proszę znać jak coś zamontujesz.

Czy ktoś mi powie czy te MAD to się montuje razem z oryginalnymi sprężynami (jako dodatkowe).
Też szukam westfalia i niepotrafie znaleść zastanawiam się czy może pasują z aurisa.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lutego 2025, 15:03:15 »
po co wozic rowery, jak mozna na nich pojechac?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lutego 2025, 23:26:28 »
Czy ktoś mi powie czy te MAD to się montuje razem z oryginalnymi sprężynami (jako dodatkowe).

Dodatkowe sprężyny montuje się wewnątrz oryginalnych - u mnie w RAVce wygląda to tak jak na zdjęciu poniżej - te niebieskie mniejsze wewnątrz oryginalnych czarnych

Na stronie producenta jest wyszukiwarka odpowiedniej wersji dla danego modelu auta.
https://mad-suspensionsystems.com/en/suspension-product-finder/
Ja kupowałem wysyłkowo w jakiejś niemieckiej hurtowni.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Lutego 2025, 04:08:52 »
po co wozic rowery, jak mozna na nich pojechac?
Dziadzia, nie wymądrzaj sie

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Offline blackjack29

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Lutego 2025, 08:55:17 »
@Markid
Czy po zamontowaniu dodatkowych sprężyn zauważyłeś negatywny wpływ wprowadzeniu auta?
Ile kilometrów zrobiłeś z dodatkowymi sprężynami?
Dzięki za link!

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Lutego 2025, 14:24:51 »
@Markid
Czy po zamontowaniu dodatkowych sprężyn zauważyłeś negatywny wpływ wprowadzeniu auta?
Ile kilometrów zrobiłeś z dodatkowymi sprężynami?
Dzięki za link!
Nie zauważyłem różnicy w prowadzeniu. Różnica pewnie jest ale na tyle nieznaczna, że do pominięcia.
Natomiast tył mniej siada przy takim samym załadowaniu jak przed montażem (np. 3 rowery na haku + pełny bagażnik).
Jeżdżę już tymi dodatkowymi sprężynami jakieś 3 lata - tj. ok 50 tys. km.

Offline blackjack29

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Lutego 2025, 22:55:55 »
Super dzięki za wyczerpująca odpowiedź.
Znalazłem dystrybutora sprężyn 11km od miejsca zamieszkania.
Planuje zamontować w przyszłym tygodniu.

Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl