Autor Wątek: Czy silnik 1.8 będzie wystarczający na moje potrzeby? Corolla E21 TS  (Przeczytany 5554 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wnuketti

• Prawie Toyot
  • Samochód:: AR Giulietta
Witam forumowiczów,
Za niedługo planuję zmianę auta i póki co moim faworytem jest Toyota Corolla E21 TS.
Budżet to 100k PLN, ale tutaj pojawiają się dylematy.
Czy iść w biedniejszą wersję wyposażenia i silnik 2.0, czy jednak bogatsze 1.8 które spełni moje wymagania i nie będę później żałował, że nie wybrałem mocniejszego wariantu.

Auto głównie będzie używane w małym miasteczku, także korków tutaj ogromnych nie uświadczę, raz na miesiąc trasa 150km ekspresówką, oprócz tego 1-2 wyjazdy w miesiącu do miasta większego ale wszystko po drogach krajowych. Dodatkowo 1-2 razy w roku jakiś wypad na wakacje/weekend w bliżej nieokreśloną lokalizację więc ciężko powiedzieć czy to będzie trasa samymi krajówkami czy autostradami. Przebiegi roczne to będą w okolicy 7-8k km.

Na pewno przed zakupem będę chciał w salonie przejechać się obiema wersjami żeby mieć pogląd jak to faktycznie wygląda, ale z drugiej strony wiadomo, że przez powiedzmy godzinną jazdę nie doświadczę tego co przykładowo po 3 godzinach jazdy autostradą, dlatego zwracam się z pytaniem do bardziej doświadczonych i objeżdżonych osób

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
Odp: Czy silnik 1.8 będzie wystarczający na moje potrzeby? Corolla E21 TS
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Stycznia 2025, 12:07:15 »
przez powiedzmy godzinną jazdę nie doświadczę tego co przykładowo po 3 godzinach jazdy autostradą
to wez na weekend

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Stycznia 2025, 12:13:52 »
Patrząc z boku - jeżeli zależy Ci na rzeczach niedostępnych w niższych wersjach to JA bym wziął 1.8 z wyższym wyposażeniem. Przy Twoim użytkowaniu nie bardzo odczujesz zalety 2.0. Ale to tylko moje zdanie.
Dla siebie wziąłem AWD-i zamiast lepszego wyposażenia, ale to wynikało z moich chęci i nawyków.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Stycznia 2025, 13:03:32 »
To zależy od stylu jazdy, temperamentu, cierpliwości. Osobiście nie mam potrzeby posiadania silnika o mocy większej niż 110KM/200Nm w średnim aucie do normalnej, zgodnej z przepisami jazdy.

Wyjątkiem byłoby ciągnięcie przyczep, tereny górskie czy jazda terenowa. Ewentualnie jeśli ktoś nie chce "przeszadzać" poganiaczom na autostradzie ale też nie chce jechać 90 razem z tirami, lub sam lubi jeździć 2 pasmowymi "autostradami" >= 140.

Ja bym brał 1.8 i lepsze wyposażenie.

Offline wnuketti

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Stycznia 2025, 13:12:57 »
To zależy od stylu jazdy, temperamentu, cierpliwości. Osobiście nie mam potrzeby posiadania silnika o mocy większej niż 110KM/200Nm w średnim aucie do normalnej, zgodnej z przepisami jazdy.

Wyjątkiem byłoby ciągnięcie przyczep, tereny górskie czy jazda terenowa. Ewentualnie jeśli ktoś nie chce "przeszadzać" poganiaczom na autostradzie ale też nie chce jechać 90 razem z tirami, lub sam lubi jeździć 2 pasmowymi "autostradami" >= 140.

Ja bym brał 1.8 i lepsze wyposażenie.

jeżdżę raczej przepisowo więc nie oczekuje dynamiki pokroju Ferrari, ale też nie chcę sytuacji, że do wyprzedzenia auta potrzebuję pasu startowego żeby odpowiednio się przygotować

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2025, 13:17:04 »
Wydaje mi się, że różnica nie jest jakoś dramatycznie duża.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Stycznia 2025, 13:28:45 »
jeżdżę raczej przepisowo więc nie oczekuje dynamiki pokroju Ferrari, ale też nie chcę sytuacji, że do wyprzedzenia auta potrzebuję pasu startowego żeby odpowiednio się przygotować

Z wyprzedzaniem na drogach krajowych i w zabudowanym nie mam problemu. Z jednej strony prędkości są niskie(do 50/90km/h), a z drugiej rzadko kiedy ktoś jedzie na tyle wolno żebym miał taką potrzebę. Na autostradzie wystarczy mocy do płynnego wyprzedzania: odpowiedni odstęp, szybkie zaplanowanie manewru, czekanie na miejsce i wyprzedzanie zgodne z przepisami.

Offline wnuketti

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Stycznia 2025, 13:31:05 »

Z wyprzedzaniem na drogach krajowych i w zabudowanym nie mam problemu. Z jednej strony prędkości są niskie(do 50/90km/h), a z drugiej rzadko kiedy ktoś jedzie na tyle wolno żebym miał taką potrzebę. Na autostradzie wystarczy mocy do płynnego wyprzedzania: odpowiedni odstęp, szybkie zaplanowanie manewru, czekanie na miejsce i wyprzedzanie zgodne z przepisami.

autostradą to będę jeździł max 1-2 razy do roku, częściej Ską i to mnie najbardziej interesuje

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Stycznia 2025, 13:48:47 »
Poza tym silnik 1,8 jest już długo w produkcji i jest sprawdzony, pewny, niezawodny, natomiast 2.0 to względnie nowa konstrukcja, bardziej zaawansowana technicznie, w której występuje choćby problem przybywania oleju w silniku. Mimo to są osoby, które potrzebują 2.0, innym wystarczy 1,8.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Stycznia 2025, 19:59:16 »
Na tyle ile jeździłem 1.8 to do 125 km/h jest ok z prędkością jak i spalaniem. Później od 135 jest gorzej i spalanie leci strasznie do góry. Druga sprawa to kiepskie wygłuszenie co daje się we znaki na autostradzie przy 140 km/h.
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2023

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Stycznia 2025, 09:12:42 »
Mam 1.8 z wyposażeniem Exe.
Czasem się zastanawiam czy w 2.0 [czasem!(*)] byłoby fajniej jeździć... pewnie tak.
Czy oddałbym za to HUD czy podgrzewaną kierownicę? - zdecydowanie nie.

Faktem jest (przyjemniej ja tak mam), że dużo frajdy sprawia mi jazda ekonomiczna - tzn.... ile z tego HSD da się wycisnąć a jednocześnie nie stać i nie tamować ruchu.

Przesiadłem sie do TS z Lexusowego V6 i 220KM i powiem Ci szczerze, że przy takiej normlanej jeździe na co dzień nie ma specjalnej różnicy w dynamice.

Tak, Lexus finalnie był mocniejszy, ale... zanim hydrokinetyk się zdecydował jaki bieg... a 4x4ruszyło ponad 2 tonowe auto, to też chwile zabierało.... do tego hamowanie było zdecydowanie gorsze i bujanie na zakrętach też.

Na autostradzie jazda 140 - 160 z 1.8 nie stanowi wielkiego wyzwania w sensie mocy (gorzej z hałasem)... w mieście i pod miastem tez spoko... Auto jest naprawde zwinne i oszczedne.

No i w paliwie i kasie... 1/2 - 2/3 tego co wydawałem zostaje mi w kieszeni i to jest bardzo odczuwalne....

(*) tak... czasem ma sie ochote na chwile pojechać 0/1 - gaz/hamulec... pewnie, ze tu 2.0 dawaloby wieksza frajde... ale 1.8 (jak nie jedzi sie tak caly czas... a z oczywistych powodow soie nie jedzi) tez da banana na twarzy...

Wiec czy bym sie zamienil na 2.0?

Z tym samym wyposażeniem i wyłącznie dla fanaberii, bo toczac sie po drodze szybciej/wolniej ale +/- zgodnie z przepisami to nie ma zadnego znaczenia, bym sie zamienil...

W Lexusie było ponad 220KM a przecież co chwile z rykiem silnika nie ruszałem... a dokładnie tak samo jak Corolla

Ale jak mialoby byc gorsze, to bym sie nie zamienil.
Pozdro!

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Stycznia 2025, 09:44:07 »
W Lexusie było ponad 220KM
Porównujesz corolle do lexa ale jakiego modelu ? :-)

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Stycznia 2025, 10:13:53 »
W Lexusie było ponad 220KM
Porównujesz corolle do lexa ale jakiego modelu ? :-)

Tylko mocą.. ale Corolla +/- 1300 kg a Lex ponad 2000, więc te dodatkowe 100KM nie robiło az takiej roznicy, ale mocniejszy był zdecydowanie.
Z tym, że na tej pelnej mocy ani tu ani tam co chwile nie rozwijam, wiec naprawde mi nie brakuje... Ciszy wiekszej troche bardziej czasem.

V6 w RX przy wyższych obrotach nadal było tak delikatnie, aksamitnie bzyczące... tu sie robi nieprzyjemnie, tym bardziej jest powod do spokojnej jazdy i cieszenia sie z niskiego spalania ;-)
Pozdro!

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Stycznia 2025, 10:23:17 »
Tylko mocą.. ale Corolla +/- 1300 kg a Lex ponad 2000, więc te dodatkowe 100KM nie robiło az takiej roznicy, ale mocniejszy był zdecydowanie.
Z tym, że na tej
Tu nie miała znaczenia moc tylko Nm który pochodził z pojemności i V6. Jest taka złota zasada pojemności nie oszukasz a do tego jak sobie połączysz z lepszym wyciszeniem to robi się fajnie.

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Stycznia 2025, 11:39:21 »
więcej nas tu po przesiadce z Lexa ;)
generalnie w lexie nie widziałem dla siebie nic w sensownych pieniądzach i z odpowiednim bagażnikiem, a że chciałem pozostać przy bezawaryjnym samochodzie to dlatego jest tojka :)
każdy daje inną przyjemność z jazdy...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl