Autor Wątek: Pukanie w przednim zawieszeniu ( tak sądzę)  (Przeczytany 4082 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukasz1983

• Toyot Leżący
  • *
Pukanie w przednim zawieszeniu ( tak sądzę)
« dnia: 08 Stycznia 2025, 16:46:54 »
Witam.
Od pewnego czasu zauważyłem stukanie wg mnie dochodzące z przedniego zawieszenia.  Dziwne stuki pojawiają się w różnych sytuacjach. Przy wolnym przejezdzaniu przez nierówności,  na wprost czasami przy skrecaniu.  Na równym susza spokoj.  Auto było już w dwóch warsztatach gdzie nic nie znaleźli. Pojechałem do SKP po godzinie również się poddali.   :|.
Ktos miał takie coś u siebie. Puka ale cholera wie co .

Offline dominik298sp

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Pukanie w przednim zawieszeniu ( tak sądzę)
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2025, 09:16:07 »
Witam,
Mam dokładnie to samo i też nie mogę tego zlokalizować. Wygląda to jakby drążek albo końcówki stabilizatora. Do sprawdzenia.

Offline Heniusroda

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla hybrid
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lutego 2025, 12:27:45 »
Mam dokładnie to samo i też nie mogę tego zlokalizować. Wygląda to jakby drążek albo końcówki stabilizatora. Do sprawdzenia

Witam. Dajcie proszę znać, jak dojdziecie przyczyny. mam podobne objawy - bardzo wolna jazda na kocich łbach przy większej nierówności, ale nie zawsze

Offline senior

• Prawie Toyot
  • Samochód:: TS 2.0 2023
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lutego 2025, 22:44:37 »
Miałem tak w TS 2.0 2019r. Po 20tys. km. Delikatne stukanie przy skręcaniu na niedużych nierównościach a nawet przy ruszaniu. ASO Lublin szukali tydzień ale znaleźli! Tulejki stabilizatorów przód. Wymiana i był spokój. Ale swoją drogą to wstyd żeby w Toyocie po 20 tysi przebiegu taki numer.

Offline dominik298sp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2025, 15:09:56 »
Problem rozwiązany. Wymieniłem gumy stabilizatora i cisza. Generalnie na starych gumach nie widać zużycia, są one wykonane z twardszej i śliskiej gumy. Nowe gumy bardziej miękie założyłem firmy Sidem.

Offline Heniusroda

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla hybrid
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2025, 21:07:20 »
dzięki. W przyszłym tygodniu postaram się zajrzeć. Przynajmniej wiem czego szukać

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lutego 2025, 13:33:09 »
Problem rozwiązany. Wymieniłem gumy stabilizatora i cisza. Generalnie na starych gumach nie widać zużycia, są one wykonane z twardszej i śliskiej gumy. Nowe gumy bardziej miękie założyłem firmy Sidem.
A czy były te odgłosy słyszane również jadąc powoli np po kostce brukowej ?

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Offline dominik298sp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Marca 2025, 09:23:31 »
Odgłosy było słychać na połatanej drodze z dużą ilością małych bądź średnich nierówności. Na kostce brukowej czy większych pojedyńczych dziurach, nierównościach tego nie słychać.

Offline dominik298sp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Czerwca 2025, 09:16:31 »
Po założeniu gum stabilizatora Sidem po miesiącu zaczęły one skrzypieć i stukać. Po ponownej wymianie na gumy ogryginalne Toyota problem zniknął.

Offline stysiushine

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Czerwca 2025, 14:12:43 »
Siemka, temat przerabiany na forum. Pukanie wynika z usadowienia tulei tylnej wahacza. Ciasna i że się tak wypowiem sucha hehe.

Na forach zagranicznych temat opisywany i na YouTube też.
Wystarczy smarem silikonowym !! Nie żadnym innym,  spryskać  tuleje  i przejdzie.

Też wymieniałem, sworznie, bo wydawało się że to puka, później skrzypienie, więc wymieniłem łączniki stabilizatora. Chwilę ucichło i znowu  skrzypienie.

Poczytałem pogrzebałem i smarem silikonowym potraktowałem tuleje i od 3 miesięcy cicho

Offline patkaz91

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 2.0
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lipca 2025, 09:19:39 »
Po założeniu gum stabilizatora Sidem po miesiącu zaczęły one skrzypieć i stukać. Po ponownej wymianie na gumy ogryginalne Toyota problem zniknął.

Podałbyś może numer części oryginalnych gum? Mam u siebie dokładnie to samo, założyłem SIDEM i po miesiącu stukanie powróciło. Najbardziej słychać podczas wjeżdżania na progi zwalniające
Corolla GR Sport TS 2.0 Hybrid
Abarth 500

Offline stysiushine

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Lipca 2025, 05:59:58 »
Kolego, jeżeli   zależy ci na czasie i na pieniądzach to posłuchaj mnie u  wykonaj to co napisałem wyżej z smarem silikonowym.
 U mnie pomogło i od 3 miesięcy nic nie słyszę a też wymieniałem łączniki stabilizatora

Offline patkaz91

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 2.0
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Lipca 2025, 21:31:39 »
Tyle że u mnie nic nie skrzypi, a stuka i to dość głośno. Po wymianie gum na chwilę ucichło, ale radość nie trwała długo, bo teraz znowu stuka jak przed wymianą...
Corolla GR Sport TS 2.0 Hybrid
Abarth 500

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Października 2025, 04:29:33 »
Tyle że u mnie nic nie skrzypi, a stuka i to dość głośno. Po wymianie gum na chwilę ucichło, ale radość nie trwała długo, bo teraz znowu stuka jak przed wymianą...
Czy cos sie zmieniło w temacie ?

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl