Autor Wątek: Awaria ukladu hybrydowego -dzwignia P.  (Przeczytany 3755 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cooler102

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Yaris 4
Awaria ukladu hybrydowego -dzwignia P.
« dnia: 09 Stycznia 2025, 09:36:06 »
Dzień dobry
Mam pytanie do grupowiczów. Dziś rano moja Toyota  Yaris Hybryda z rana po przejechaniu ok 4 km i zaparkowaniu prawidłowym w pozycji P -wyłączyłem auto lecz po 10 min już mi się jej nie udało odpalić. Po włożeniu kluczyka  pojawił się sygnał dźwiękowy i komunikat ze niedostępny układ hybrydowy -przełącz drążek w pozycje P (był w tej pozycji).Po przekręceniu za drugim razem to samo. Zero reakcji .do tego napis awaria hamulca ręcznego elektrycznego .Aura to zacinający śnieg. Wilgotno. Po 20 minutach auto normalnie odpaliło. Nie wiem teraz czy czekać aż coś takiego ponownie się powtórzy czy do ASO zjechać z ta historią. Toyota r 2020. Co koledzy radzicie? Miał ktoś takie cuda? Serdecznie pozdrawiam

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Awaria ukladu hybrydowego -dzwignia P.
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Stycznia 2025, 10:16:46 »
Sprawdź napięcie akumulatora 12V, może być niskie i nie wszystko działa prawidłowo. Dziwne, że nie po dłuższym postoju, ale i tak warto od czegoś zacząć.

Offline cooler102

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Stycznia 2025, 10:55:49 »
Dziękuję. Naprawdę odpala ładnie .Auto garażowane (nawet rura OC idzie).Rano odpalił elegancko ,zajechałem ..wyleczyłem i po 10 min taka awaryja. Przy kolejnych próbach  z 3 razy to samo. Odczekałem by się zastanowić i...wsiadłem do Tojki i wszystko gra..ot zagadka dnia. Sprawdzę ten akumulator choć miesiąc temu   w Poznaniu byłem na przeglądzie na 60 k i wszystko  ok

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Stycznia 2025, 11:39:52 »
Jakie są zamontowane dodatkowe zabezpieczenia?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline cooler102

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Stycznia 2025, 14:49:15 »
Auto już działa poprawnie.

Offline cooler102

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Stycznia 2025, 12:36:35 »
Nie ma dodatkowych urządzeń by pobrały prąd .Dziwne bo przejechałem kilka km i jak zwykle nie było problemów. Zaparkowałem. Wyłączyłem auto
i oczyściłem tablice rejestracyjną ze śniegu .Po włożeniu kluczyka system chyba zadziałał tak jakbym chciał ukraść swoje  auto :| .Podejrzewam ze może nie rozpoznano kluczyka lub coś podobnego( być może resztka śniegu została na grocie  lub coś takiego).Taki wniosek po przeczytaniu instrukcji .Czas pokaże. Po 30 min auto normalnie odpaliło. Systemy pracują normalnie .Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi i podpowiedzi. Nadmienię, że auto jeździ  codziennie  .Ostatnie pytanie czy błąd będzie można w ASO zaczytać z  bo chcę podjechać po niedzieli do sprawdzenia 12 v aku.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Stycznia 2025, 14:21:22 »
Może jakieś zakłócenia elektromagnetyczne?

Offline cooler102

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Stycznia 2025, 14:15:10 »
Nie mam pojęcia.. :-(

Offline cooler102

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lutego 2025, 17:53:16 »
Witajcie!
Niestety długo nie potrwało i problem się pojawił dwa dni temu ponownie .Pomoc drogowa ,booster i odplił...już nie czekałem bo aku 12 v 10,40 V był.
Werdykt taki ze nastąpiła wymiana akumulatora 12 v .Stary wytrzymał 4,5 roku. Tymczasem jeżdżę i mam nadzieję ,że będzie dobrze. Trzeba jednak
jeździć więcej  lub faktycznie na Ready P podładować.
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl