Autor Wątek: [auris II hybrid] Samodzielny montaż haka  (Przeczytany 3110 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomeq77

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: ToyAurIITS hyb
[auris II hybrid] Samodzielny montaż haka
« dnia: 25 Stycznia 2025, 12:25:07 »
Kupiłem hak Steinhof t-108 dedykowany do Aurisa II kombi hybrid. Będę go używał tylko do bagażnika na rowery.
W instrukcji montażu jest napisane, że trzeba ściągnąć plastikową osłonę i tłumik.
Montował ktoś z Was ten hak? Da się to zrobić bez demontażu tłumika?
Pytam, bo nie wiem czy zrobię to u siebie w garażu, czy muszę skorzystać z kanału.
Przy przerejestrowywaniu w wydziale komunikacji od razu wziąłem trzecią tablicę rejestracyjną właśnie do platformy rowerowej.

PS. Kwestie homologacji, gwarancji, ładowności pomijam, bo o tym jest na tym forum już sporo napisane.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: [auris II hybrid] Samodzielny montaż haka
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Stycznia 2025, 12:48:01 »
Sprawdz najpierw czy będziesz miał do czego ten hak przymocować a przy okazji wrzuć zdjęcia z całej operacji.

Offline Dibua

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2018 1,6
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Stycznia 2025, 07:48:06 »
Montowałem Steinhof T-096 do kombi niehybrydy, do którego nie trzeba było ściągać tłumika i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie tej pracy bez kanału.
Mimo tego, że w instrukcjach czasem są błędy - nie sądzę, żebyś zamontował bez demontażu tłumika, jeśli mowa o tym w instrukcji. Może się dać, ale z jakimiś kombinacjami alpejskimi, których nie zrobisz leżąc na betonie.
Dibua

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lutego 2025, 22:55:27 »
Montowałem hak "brink" w dieslu. Wystarczyły najazdy ale bez nich już nie dałbym rady bo trzeba być pod autem. Tłumik zdjąłem z ostatniej gumy tak, że lekko opadł w dół. Nie musiałem zdejmować całego.
Polecam zakupić szczotkę drucianą do gwintów/rur zakładaną do wkrętarki. Bez porządnego oczyszczenia tych otworów nie mogłem wkręcić śrub mocujących. Kupiłem 6, średnice od 8 do 19mm za 50zł.
Polecam również wycinać plastik nożykiem do tapet. Wychodzą ładne, równe otwory. Jak się dobrze wymierzy to nawet nie będzie dużych szpar.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2025, 14:35:03 »
Z tego co się orientuje do hybrydy się nie da zamontować haku, chyba, że został przygotowany na etapie produkcji auta. Wtedy zwiększają nośność tylnego zawieszenia. Tak słyszałem u ludzi montujących haki

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Marca 2025, 09:22:23 »
https://www.youtube.com/watch?v=niUhGkb6b1U

Przydatne instrukcje do Aurisa.
Z tego co wiem Brink ma stały hak do hybrydy(581000) tylko chyba musi być wpis w homologacji pozwalający na jego montaż.
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2025, 09:34:40 wysłana przez al2357 »

Offline tomeq77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca 2025, 21:26:21 »
No i zamontowałem. Na razie tylko hak + część wiązki z gniazdem i do wnętrza bagażnika. Na resztę nie starczyło czasu.
Tu parę fotek: https://photos.app.goo.gl/n7waoJjLURCVzBJn8
Hak to Steinhof t108 dedykowany do Aurisa II kombi hybrid.
Najbardziej namęczyłem się z ponownym zamontowaniem plastikowej osłony. W instrukcji jest, że wyciąć w niej trzeba tylko szparę na hak, a ja musiałem jeszcze zrobić otwór na lewą łapę.

Offline tomeq77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Kwietnia 2025, 16:16:06 »
Podłączyłem prawie całą wiązkę haka. Zostały mi tylko dwie zagadki:
Którędy do klapy bagażnika idą przewody do światła cofania i do światła przeciwmgielnego?

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Kwietnia 2025, 10:24:54 »
Na filmie, który masz powyżej, od 8 minut 10 sekund masz jak poprowadzić wiązkę z zewnątrz do bagażnika.

Offline tomeq77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Kwietnia 2025, 11:06:29 »
Na filmie, który masz powyżej, od 8 minut 10 sekund masz jak poprowadzić wiązkę z zewnątrz do bagażnika.
Z zewnątrz do środka już dawno się dostałem.
Mi chodzi o albo przejście z wewnątrz do klapy, albo znalezienie wiązek światła cofania i światła przeciwmgielnego gdzieś pod boczkami bagażnika.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Kwietnia 2025, 12:14:39 »
Z zewnątrz do środka już dawno się dostałem.
Mi chodzi o albo przejście z wewnątrz do klapy, albo znalezienie wiązek światła cofania i światła przeciwmgielnego gdzieś pod boczkami bagażnika.

Oba kable były po lewej stronie pod tapicerką bagażnika - trzeba ją zdjąć. Pamiętaj o odkręceniu śruby pod klamką składania siedzeń. Ja zapomniałem i prawie to urwałem ;-).

Ja mam dedykowaną wiązkę "Erich Jaeger". Z tego co pamiętam do kabla światła wstecznego była taka plastikowa złączka z blaszką do zaciskania - łączyło się go z kablem z modułu bez cięcia. Kabel do przeciwmgielnego musiałem przeciąć i przylutować. Na module jest wyjście i wejście bo musi wyłączyć światło jeśli przyczepa jest podłączona. Piszę z pamięci bo nie mam przed sobą tej instrukcji ale to chyba tak wyglądało.

Gdyby ktoś się zastanawiał to plus pociągnąłem to tego grubego kabla głównego zasilania z przodu, pod kierownicą. Kabel z wiązki haka spokojnie mieści się pod plastikami w drzwiach.

Testowanie takiego przyłączenia raczej musi być pod obciążeniem wiązki z prawdziwej przyczepy. Testerami wychodziły dziwne rzeczy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl