Autor Wątek: Hałasująca (chyba) pompa ciepła  (Przeczytany 1187 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janki111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV Style
Hałasująca (chyba) pompa ciepła
« dnia: 27 Stycznia 2025, 09:33:01 »
Cześć,
mam problem z moją Toyotą, otóż zuważyłem, że jak odpalam samochód to z okolic prawego nadkola dochodzi hałas. Udało mi się zorientować, że jest to powiązane z panelem klimatyzacji. Jak wyłączę całkowicie nawiew, to ustępuje, jak tylko włączę nawiew to jest hałas. Auto obecnie stoi od ponad tygodnia na serwisie w celu ustalenia czy TTTM. Po dzisiejszej rozmowie dowiedziałem się tyle, że jest to zgłaszane w toyotach RAV4 PHEV, że to ustępuje przy ciepłych temperaturach. Co nie zmienia faktu, że moim zdaniem taki dźwięk nie powinien występować, a sugerowanie, że w innych RAV4 też tak jest, co świadczyłoby o tym, że skoro to występuje to znaczy, że tak ma być, mnie nie przekonuje. Czekam jeszcze do jutra, bo dzisiaj ma przyjechać RAV4 PHEV i jutro po nocy jeszcze sprawdzą ten dźwięk w tamtym samochodzie, ale podczas wstępnych oględzin, gdy przyjechałem do nich, to RAV4 stojąca u dealera nie wydaje takiego dźwięku.

Ktoś miał podobny problem? Dołączam filmik z tego dźwięku, chodzi o ten dokładnie, gdy kamera będzie przy prawym kole.

https://photos.app.goo.gl/QRsEMmMtYeitsBkL6
RAV4 PHEV Style, Royal Grey/Attitude Black, MY24

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
Odp: Hałasująca (chyba) pompa ciepła
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Stycznia 2025, 13:00:17 »
Wyglada na halas wywolywany praca kompresora pompy ciepla. U mnie tez po odpaleniu na zimnie slychac w kabinie doddatkowe brzeczenie, szczegolnie przy jezdzie na napedzie elektrycznym.
Tak samo pompa halasuje gdy sie wlaczy ogrzewanie na postoju.
Uzywam pompy ciepla do grzania domu i mnie ten halas nie przeszkadza. Mysle, ze to normalny dzwiek pompy ciepla.

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
Odp: Hałasująca (chyba) pompa ciepła
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Stycznia 2025, 17:37:03 »
Ten typ tak ma

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl