No ale 3 minuty? Przecież to jest absurdalne jak ktoś dużo jeździ
Ok mam odpowiedź z czata:
Większość kamerek samochodowych domyślnie dzieli nagrania na krótkie pliki, zwykle 1-, 3- lub 5-minutowe. Robi się tak z kilku powodów:
1. Bezpieczeństwo danych – jeśli plik zostanie uszkodzony (np. przy nagłym odłączeniu zasilania), stracisz tylko fragment nagrania, a nie całość.
2. Łatwiejsze przeglądanie – krótsze pliki łatwiej przeszukiwać, kopiować lub usuwać.
3. Cykliczne nadpisywanie – kamerki często działają w tzw. trybie “loop recording” – nadpisują stare pliki, gdy karta się zapełni. Krótkie pliki lepiej się do tego nadają.
Ale – niektóre lepsze modele (szczególnie z trybem nagrywania wydarzeń) mogą nagrywać dłuższe fragmenty, a nawet jeden długi plik, jeśli w ustawieniach to zmienisz. To jednak rzadziej spotykana funkcja.
Kamera samochodowa VIOFO A119 Mini 2 nie umożliwia nagrywania w jednym, długim pliku. Nawet jeśli wyłączysz funkcję Loop Recording, pliki wciąż będą dzielone na segmenty o długości około 15 minut. Jest to ograniczenie wynikające z systemu plików FAT32, który nie obsługuje pojedynczych plików większych niż 4 GB . 
Dlaczego tak się dzieje?
• FAT32: Jest to najczęściej używany system plików na kartach microSD w kamerkach samochodowych. Jego ograniczenie do 4 GB na plik sprawia, że nawet bez aktywnego nadpisywania nagrania, kamera dzieli materiał na mniejsze części.
• Bitrate i rozdzielczość: Wysoka jakość nagrania (np. 2K przy wysokim bitrate) szybko osiąga limit 4 GB, co skutkuje podziałem na segmenty. Ustawienie bitrate na “Medium” może pomóc w uzyskaniu plików o długości około 15 minut .
Co możesz zrobić?
• Akceptować segmentację: Jeśli nie masz specjalnych wymagań dotyczących jednego, długiego pliku, możesz po prostu zaakceptować domyślne ustawienia kamery.
• Zwiększyć pojemność karty microSD: Użycie karty o większej pojemności (np. 512 GB) pozwoli na dłuższe nagrywanie, ale nadal z podziałem na segmenty.
• Zainwestować w nowszy model: Jeśli nagrywanie w jednym pliku jest dla Ciebie kluczowe, warto rozważyć kamery z systemem plików exFAT, które obsługują większe pliki.