Autor Wątek: Proaktywny asystent jazdy PDA  (Przeczytany 4667 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline B0B

• Toyot Pełzający
  • **
Proaktywny asystent jazdy PDA
« dnia: 28 Stycznia 2025, 19:42:24 »
Czy korzystacie z PDA – DA, PDA – SA?
Jeśli tak, to jakie są wasze doświadczenia z jazdy z nim(i), z jakich ustawień korzystacie?
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2025, 19:54:49 wysłana przez B0B »
Corolla Sedan Hybrid (2024) Executive

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Proaktywny asystent jazdy PDA
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Stycznia 2025, 00:23:45 »
Ja mam włączone jedynie DA (Deceleration Assist) - dużo rzadziej muszę używać pedału hamulca i jest to w miarę wygodne, ale też wymagało przyzwyczajenia. Praktycznie od razu wyłączyłem bodajże OAA (chyba od Obstacle Anticipation Assist), bo hamuje gwałtownie wykrywając auta zaparkowane częściowo na chodniku zajmujące krawędź pasa, które normalnie można bezproblemowo ominąć.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Stycznia 2025, 19:49:47 »
Wyłączenie OAA w takim razie nie wyłączy autonomicznego hamowania przed pieszym, rowerem i autem? To dosyć przydatna funkcja przy zagapieniu się w korku np

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Stycznia 2025, 00:50:28 »
Nie, to jest inny system- PCS (Pre-Collision System).

Offline TomekGWCST

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lutego 2025, 14:28:03 »
Nie, błędnik od tego mi głupieje i czuję sie jak pasażer.
Toyota Corolla TS 2.0 196 GR Sport Imperial Red

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lutego 2025, 18:01:50 »
Próbowałem dzisiaj PDA i dziwne to było, wyłączyłem. Ale na jeździe próbnej podobało mi się, może jeszcze się musi autko skalibrować.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Stycznia 2026, 18:11:32 »
Hej,

Czy podczas samoczynnego hamowania przez system PDA DA zapalają się światła stop? Ostatnio testowalem ten system i jest naprawdę pomocny, ale zastanawiam sie czy kierowcy z tyłu widzą,  gdy auto zwalnia (czasem nawet dość mocno) po zdjęciu nogi z pedału przyspieszenia...wolałbym używać DA ze świadomością,  że kierowcy z tyłu widzą, ze mocno zwalniam np przy dojeżdżaniu do ronda itd.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Stycznia 2026, 20:03:06 »
Zapalają
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Stycznia 2026, 12:23:39 »
PDA jest w wersjach po lifcie dopiero?
Pozdro!

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Stycznia 2026, 18:09:12 »
PDA – DA, PDA – SA
Trochę to dziwne gdy auto samo hamuje i wyświetli czasem komunikat że nie przyspiesza (bo przede mną ktoś hamuje) ale idzie się przyzwyczaić.
Na najniższym stopniu (są chyba tylko 2 więc na tym mniejszym).

OAA wyłączyłem bo właśnie z nieznanych mi powodów samochód chciał hamować jak tylko stało coś na poboczu, wystarczyło że lusterko wystawało...

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Stycznia 2026, 11:49:07 »
Czy Deceleration Assist jest w wersjach przedlifotowych (122KM) i jak to dziala?
Pozdro!

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Stycznia 2026, 09:27:31 »
Nie wiem czy jest, ale jeśli chcesz przyspieszyć a przed Tobą ktoś hamuje to nie pozwala przyspieszyć i wyświetla komunikat na szybie na HUD (jak masz wyświetlacz przezierny / Head Up Display).
Jak ktoś hamuje a Ty jedziesz naciskając lekko gaz, to auto lekko hamuje i czujesz przyspieszenie ujemne (delikatne bardziej lub mniej hamowanie autonomiczne auta) - a na Head Up Display czyli na szybie widzisz pojawiającą się ikonę auta przed Tobą - to informacja, że PDA działa.
Ogółem przyjemne te systemy, dają radę. W jeździe miejskiej na pewno auto porusza się płynniej, no i daje Ci znać że ktoś przed Tobą hamuje / zwalnia / jedzie wolniej.
Nie zwalnia z myślenia, ale chyba trochę zabezpiecza przed skutkami nieuwagi.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2026, 09:29:14 wysłana przez p50waw »

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Stycznia 2026, 09:27:18 »
Nie wiem czy jest, ale jeśli chcesz przyspieszyć a przed Tobą ktoś hamuje to nie pozwala przyspieszyć i wyświetla komunikat na szybie na HUD (jak masz wyświetlacz przezierny / Head Up Display).
Jak ktoś hamuje a Ty jedziesz naciskając lekko gaz, to auto lekko hamuje i czujesz przyspieszenie ujemne (delikatne bardziej lub mniej hamowanie autonomiczne auta) - a na Head Up Display czyli na szybie widzisz pojawiającą się ikonę auta przed Tobą - to informacja, że PDA działa.
Ogółem przyjemne te systemy, dają radę. W jeździe miejskiej na pewno auto porusza się płynniej, no i daje Ci znać że ktoś przed Tobą hamuje / zwalnia / jedzie wolniej.
Nie zwalnia z myślenia, ale chyba trochę zabezpiecza przed skutkami nieuwagi.

Troche nie skumalem..

Jak jade/naciskam gaz i ktos przedemna hamuje (albo stoi zaparkowane auto) to u mnie na HUD bowjawia sie jebutne "BRAKE", auto najpierw piszczy a potem faktycznie hamuje (czasem staje, np. na parkingu jak cofam bo 100 m dalej jest piszy - to wrecz wkurwia).

A na aktywnym tempoacie nie probowalem przyspieszac jak auto przedma hamuje... Ze dwa razy moze (ale nie pamietam czy tempomat czy bez) na dwupasmowce... Auto na prawym hamowalo a ja chcac wbic sie na lewy przyspiszealem i wtedy tez byl "krzyk samochodu" BRAAAAKE ;-)

Ale to tylko tyle...

I widze to i na wyswietlaczu przed kierownica i na HUD.
Pozdro!

Offline kbsucha

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2024
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Stycznia 2026, 13:15:57 »
Może to kwestia ustawień, ale mi "BRAKE" w trakcie normalnej jazdy to się pojawia jak już na prawdę późno hamuje. Powiedziałbym, że jak ktoś śledzi taka sytuacje w lusterku przede mną to odczuwa lekki dyskomfort ;).

Przy skręcaniu samochodu przede mną nigdy mi BRAKE nie wyskoczył, ale czytałem tu na forum, że kilku osobom to się pojawiło. Może to kwestia ustawień, albo istotnie macie styl jeżdżenia "na żyletki" koło aut. Wtedy to chyba tyko zostaje opcja wyłączenia tego.

Co do parkingów to tu pełna zgoda. Każdy pieszy to pełna panika samochodu, z mojej obserwacji wielkim "wrogiem" tych czujników jest żywopłot przed miejscem postojowym  :-) . Denerwuje, ale wychodzę z założenia, że lepiej niech 10 razy zirytuje, a raz na prawdę pomoże.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Stycznia 2026, 17:08:31 »
Może to kwestia ustawień, ale mi "BRAKE" w trakcie normalnej jazdy to się pojawia jak już na prawdę późno hamuje.
To chyba właśnie kwestia ustawienia czułości PDA - ja mam zdaje się na 50% (czyli jedna kreseczka) bo tam chyba jest tylko 50% i 100% do wyboru, ale 100% było za dużo i mi piszczał za często jakimiś ostrzeżeniami, także kombinowałem jak dziki 2 dni po 2 godziny: jazda - ustawienie - jazda - ustawienie .... i tak w kólko.
Ale teraz jest OK, mi się podoba i lepszej połówce też się podoba że samochód trochę prostuje nasze ew. błędy.

Co do parkingów to tu pełna zgoda. Każdy pieszy to pełna panika samochodu, z mojej obserwacji wielkim "wrogiem" tych czujników jest żywopłot przed miejscem postojowym
Tutaj podobnie uważam że to WIELKA zaleta, niech mi piszczy 100x niepotrzebnie, ale zadziała gdy dziecko wbiegnie przed czy za samochód (akurat C-HR II jest dość wysoko maska i NIC nie widzę poza ew. obrazem kamer - nie zawsze czystych - do 80-90cm wysokości)
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2026, 17:11:22 wysłana przez p50waw »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl