Autor Wątek: Używana a nowa RAVka Executive 4x4 z dachem panoramicznym  (Przeczytany 5249 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
Odp: Używana a nowa RAVka Executive 4x4 z dachem panoramicznym
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Lutego 2025, 14:01:28 »
70 tys oszczędności jest tylko początkowe. Pamiętaj że przy odsprzedaży duża wartość tej sumy się zwróci.
To prawda, tylko, że my nie zamierzamy tego auta szybko sprzedawać, obecnie jeżdzę Volvo V70 z 99 roku (555kkm przebiegu) i gdyby nie to, że nie ma poduszek z tyłu i średnio nadaje się na auto rodzinne to być może jeździłbym kolejne kilka lat, więc zakładam, że w przypadku RAVki chcielibyśmy ją mieć na jak najdłużej i takiego auta szukamy.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Lutego 2025, 14:26:23 »
Ja zmieniam samochody co kilkanaście lat. Dlatego wolałem kupić nową RAV4. Zawsze o te 5 lat więcej jeżdżenia…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Lutego 2025, 14:57:39 »
To prawda, to dobry argument, zastanawiam się tylko czy te 5 lat czy tam 40-80kkm nalotu faktycznie coś zmieniają w przypadku RAVki i są warte 70/80k zł.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Lutego 2025, 16:22:38 »
Gdybym miał taki budżet to bym szukał używki, ale po liftingu z aktualnymi multimediami, albo czekał na nową generację. Nawet jeśli średnio ci się podoba na zdjęciach, to zawsze jest sprawa późniejszego odsprzedania, nowe design będzie trzymał cenę trochę dłużej, patrząc w dłuższej perspektywie.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Lutego 2025, 16:35:37 »
No właśnie kupno polifta już średnio ma sens jak dla mnie, bo ceny zaczynają się od 185k zł, a za 228k jest nowa, jedyne co rozważam to używka przedlift z jak najniższym przebiegiem w okolicach 150k.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Lutego 2025, 21:55:41 »
Moim zdaniem jeśli jak napisałeś pieniądze nie są problemem, to brałbym nową. Polift ma jakieś ulepszenia względem przedlifta pewnie nie tylko wizualne, ale takich, których nie widzi zwykły kierowca. Poza tym jeśli zamierzasz jeździć do 10 tys. km, to przebieg, który ma używka zrobisz na nowym w 8 lat? Ja bym dopłacił. W moim przypadku, gdy kupowałem nowe auto, to czytałem, że kupując hybrydę nigdy się mi to nie zwróci w porównaniu z benzyną (argument nieskierowany do mnie konkretnie, ale stan faktyczny podobny). To prawda, ale mogłem, chciałem i jestem zadowolony. W lipcu dobiję do trzech lat, a mam nieco ponad 14 tys. km przebiegu, a niektórzy tyle robią w miesiąc /dwa. Kupując nowe auto wiesz od początku co się z nim działo, znasz każdy kilometr, wiesz, w jakich warunkach i jak było eksploatowane, a to ważne, jeśli chcesz je mieć na lata, żeby służyło Tobie jak najlepiej. Poza tym konfigurujesz je pod siebie. Jak sprzedawałem Corollę w 2022, to kupujący był zaskoczony, że miałem jasną podsufitkę i jasne fotele (lubię mieć jasno w aucie), bo wszędzie królowała czerń. Teraz też mam jasną podsufitkę, beżowe fotele, panoramę. Chciałem, to mam, a w używanym nie wybierzesz wszystkiego pod siebie (chyba, że się mylę).
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Lutego 2025, 10:50:11 »
Co do spalania, to 2022 rok w stosunku do 2025 to chyba nadal hybryda IVgeneracji a nie V,
Sądzę, że nie tyle konkretny rocznik ile typ akumulatora trakcyjnego ma na to wpływ. Roczniki 21 i 22 wychodziły zarówno NiMH jak LiION, choć wtedy NiMH było zdecydowanie więcej, teraz już tylko litowe. Litowe sprawują się lepiej, sprawniej przyjmują i oddają energię, w szerszym zakresie temperatur pracy, są lżejsze, przez to pozwalają na większe oszczędności paliwa.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2025, 10:53:19 wysłana przez wszim »

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Lutego 2025, 12:29:18 »
Witam serdecznie,
ostatnio zacząłem się zastanawiać czy zakup używanej zamiast nowej RAVki Executive 4x4 z dachem panoramicznym (musi być ta konfiguracja) ma sens i stwierdziłem, że podpytam, bo może ktoś ma doświadczenie w tej materii. Zastanawiam się najzwyczajniej czy jest sens kupić RAVkę w specyfikacji jak wyżej w okolicach 150-160k z przebiegiem 60-80kkm realnie z rocznika 2019/2020 czy lepiej dołożyć do tych 230k i wziąć nową. Zasadniczo jestem raczej nastawiony na nową i finanse nie są głównym czynnikiem, bardziej zastanawiam się czy RAVka po 5 latach i z 5 pozostałymi gwarancji Relax to proszenie się o problemy czy raczej nie ma się o co martwić z założeniem, że będę robił raczej do 10kkm rocznie i chcę to auto zatrzymać jak najdłużej. Z góry dziękuję za wszystkie opinie!

Jeżdzę w takiej specyfkacji, ale z napędem 4x2. Nie chciałem czekać kolejnych 6 miesięcy na wersję 4x4. Od października 2023 r. zrobiłem prawie 30 tys. km. Żadnych zastrzeżeń. Rozważając opcję Executive - robisz najlepszy ruch - jest lepiej wykonana i wygłuszona niż inne wersje, mowa o wersji po FL. Jeśli multimedia nie mają dla Ciebie znaczenia - rozważyłbym uzywaną wersję z pewnego źródła. W hybrydach z przebiegiem 60-80 tys. km nie ma co się bać - mówię to jako użytkownik trzeciej hybrydy Toyoty jeżdzacy 4 lata każdym z modeli. Klocki/tarcze wymienia się po ok. 130-150 tys. km więc wydatki części typowo eksploatacyjnych raczej Cię nie czekają. Zwróć uwagę na świece - wymienia się je przy przebiegu chyba 90 tys. km a to juz spory wydatek. Jednak nowe multimedia to zupełnie inna liga - fantastyczna jakość kamer 360 stopni (to jest już soft z nowego Lexusa NX/RX), wielkość ekranu, jego responsywność, łaczność bezprzewodowa iOS itd. Tu nowe multimedia robią różnicę. 

« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2025, 12:31:26 wysłana przez don_pazurro »
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Lutego 2025, 14:08:08 »
Świece duży wydatek? 40-60zl sztuka. Poza tym jeśli auto jeździ po mieście to po 90tys.km wymienią się świece dobre na nowe bo maja one poniżej 50 tys.km przebiegu.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Lutego 2025, 18:07:48 »
Kupując nowe auto wiesz od początku co się z nim działo, znasz każdy kilometr, wiesz, w jakich warunkach i jak było eksploatowane, a to ważne, jeśli chcesz je mieć na lata, żeby służyło Tobie jak najlepiej. Poza tym konfigurujesz je pod siebie.

To prawda, to dla mnie najważniejszy argument, badam tylko temat używek przedliftowych, żeby zobaczyć czy to w ogóle ma sens.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Lutego 2025, 18:09:33 »
Witam serdecznie,
ostatnio zacząłem się zastanawiać czy zakup używanej zamiast nowej RAVki Executive 4x4 z dachem panoramicznym (musi być ta konfiguracja) ma sens i stwierdziłem, że podpytam, bo może ktoś ma doświadczenie w tej materii. Zastanawiam się najzwyczajniej czy jest sens kupić RAVkę w specyfikacji jak wyżej w okolicach 150-160k z przebiegiem 60-80kkm realnie z rocznika 2019/2020 czy lepiej dołożyć do tych 230k i wziąć nową. Zasadniczo jestem raczej nastawiony na nową i finanse nie są głównym czynnikiem, bardziej zastanawiam się czy RAVka po 5 latach i z 5 pozostałymi gwarancji Relax to proszenie się o problemy czy raczej nie ma się o co martwić z założeniem, że będę robił raczej do 10kkm rocznie i chcę to auto zatrzymać jak najdłużej. Z góry dziękuję za wszystkie opinie!

Jeżdzę w takiej specyfkacji, ale z napędem 4x2. Nie chciałem czekać kolejnych 6 miesięcy na wersję 4x4. Od października 2023 r. zrobiłem prawie 30 tys. km. Żadnych zastrzeżeń. Rozważając opcję Executive - robisz najlepszy ruch - jest lepiej wykonana i wygłuszona niż inne wersje, mowa o wersji po FL. Jeśli multimedia nie mają dla Ciebie znaczenia - rozważyłbym uzywaną wersję z pewnego źródła. W hybrydach z przebiegiem 60-80 tys. km nie ma co się bać - mówię to jako użytkownik trzeciej hybrydy Toyoty jeżdzacy 4 lata każdym z modeli. Klocki/tarcze wymienia się po ok. 130-150 tys. km więc wydatki części typowo eksploatacyjnych raczej Cię nie czekają. Zwróć uwagę na świece - wymienia się je przy przebiegu chyba 90 tys. km a to juz spory wydatek. Jednak nowe multimedia to zupełnie inna liga - fantastyczna jakość kamer 360 stopni (to jest już soft z nowego Lexusa NX/RX), wielkość ekranu, jego responsywność, łaczność bezprzewodowa iOS itd. Tu nowe multimedia robią różnicę. 

Dzięki za opinię, ten lift mocno kusi, ale nie ma sensu brać wtedy używki, bo kosztuje prawie tyle samo co nowy.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 06 Lutego 2025, 01:07:19 »
Świece duży wydatek? 40-60zl sztuka. Poza tym jeśli auto jeździ po mieście to po 90tys.km wymienią się świece dobre na nowe bo maja one poniżej 50 tys.km przebiegu.
Moze nieprecyzyjnie się wyraziłem. Przegląd mojej byłej Corolli 2.0 TS Hybrid przy 90 tys. z wymianą świec miał wynieść ok 2,5 tys. PLN. Tzw duży przegląd w ASO. Ja swoją sprzedałem przy przebiegu ok 80 tys ale nowy właściciel będąc ze mna w ASO usłyszał właśnie takie info.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Lutego 2025, 08:13:32 »
Ciekawe dlaczego w Stanach mają zupełnie inne interwały.
Np. Świece - "Po 144 miesiącach/120 000 milach"
https://www.toyotadm.com/toyota-rav4-maintenance-schedule-grimes-ia/
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Lutego 2025, 11:02:17 »
Trzecią wymianę świec w hybrydowym Aurisie zrobiłem po 220 tys.km (ptzebiegu swiec, nie samochodu). Miałem zrobić po 180 ale jakoś tak zeszło. Wymieniając według harmonogramu po 90 wymieniłem świece dobre na nowe. Załączam zdjęcie świecy po 220 tys.km jej przebiegu. Oczywiście nie namawiam do wydłużenia interwału wymiany świec, każdy robi jak uważa.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2025, 11:23:18 wysłana przez przmor »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Kwietnia 2025, 19:26:51 »
Dzięki wszystkim za pomoc, w sobotę odebrałem swoją nową RAVkę MY25 EXE i jestem zadowolony z tej decyzji, niech służy jak najdłużej. :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl