Autor Wątek: AdBlue usterka ProAce  (Przeczytany 8255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline shoko

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota ProAce
AdBlue usterka ProAce
« dnia: 21 Lutego 2025, 09:52:37 »
Hej, od kilka miesięcy walczę z AdBlue :( Oto moja historia:
1. Check Engine + AdBlue. Kontrola w serwisie firmowym: kontrola spalin, opaska zaciskowa, wtryskiwacz. Wystarczyło na 8 mies (brak usterek oraz komunikatów na paneli).
2. Check Engine + AdBlue. Kontrola w serwisie firmowym: usterka P20EE 92. zaproponowano - wymiana filtra cząstek stałych. Usterkę usuneły w serwisie zwykl (reset oraz adaptacja systemu AdBlue). wystarczyło na 7 mies.
3. Check Engine + AdBlue. Diagnostyka komputerowa w serwisie zwykł: P20EE. Adaptacja systemu AbDlue (serwis zwykły). wysterczyło na 2 mies.
4. Check Engine + AdBlue + komunikat "Engine will not start in 1000 km".  Diagnostyka komputerowa w serwisie zwykł: kody usterek - U2 FFF; u1209; P20EE. Zaproponowały jechać na serwis firmowy.
Teraz chekam na termin w serwisie firmowym. Z doświadczenia wiem, że serwis firmowy nie zawsze zrobi to, co powinno być zrobione, lub więcej niż trzeba. Może Państwo mieliście takie przypadki, i o czym mogą swiadczyć tego typu usterki?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: AdBlue usterka ProAce
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lutego 2025, 09:55:42 »
Więcej szczęścia znajdziesz na jakimś forum Stelantis, jeśli jeszcze w ogóle istnieją, w końcu mogli je zastąpić spotkaniami w ASO albo w Sądzie :P
1. Jest jakaś tam podobno akcja naprawy AdBlue, ale to świeża sprawa chyba.
2. Zapoznaj się z tym materiałem, problemy opisane wydają się zbliżone z twoimi https://www.youtube.com/watch?v=0IsC8-d-lkU
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lutego 2025, 10:05:25 »
Zacznij od aktualizacji sterownika silnika a dopiero potem wymiana DPF/SCR. Czujniki temperatury się nie odkręcą - także też będą nowe.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline shoko

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lutego 2025, 10:16:45 »
aktualizacji sterownika silnika
Dziękuję!

Offline shoko

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lutego 2025, 10:18:28 »
Zacznij od aktualizacji sterownika silnika a dopiero potem wymiana DPF/SCR. Czujniki temperatury się nie odkręcą - także też będą nowe.
Podejrzewam że akurat na serwisie firmowym zrobią tą aktualizacje sterownika silnika. Druga rzecz to DPF - samochód ma 3 lata, 80 tys przebieg. Nie sądzę że trzeba już robić wymianę DPF.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lutego 2025, 11:12:12 »
Druga rzecz to DPF - samochód ma 3 lata, 80 tys przebieg. Nie sądzę że trzeba już robić wymianę DPF.
Niestety aktualnie norma.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lutego 2025, 21:08:03 »
akurat na serwisie firmowym

Firmowy tzn zakładam, że mówisz o autoryzowanym? Tak, powinni  :cool:
Stellantis stosuje Security Gateway, więc tylko niektóre niezależne serwisy po zalogowaniu i autoryzacji są to w stanie ogarnąć.

Ten francuski producent zakłada skuteczne działanie systemu oczyszczania spalin na 5 lat i 100 000 km ale to na stole w labolatorium a nie w realu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline T-ziom

• Początkujący
  • Samochód:: Pro Ace city
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Marca 2025, 22:30:33 »
Cześć, udało się coś ustalić?? Mam podobny problem,  wtrysk adlbue wymieniony ,aktualizacja firmware zrobiona, ostatnio nakierowanie na dpf +katalizator  ale pewności nie mają  ,mój ma przebieg 145 tys

Offline shoko

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lipca 2025, 16:05:46 »
Hej, włąsnie ponownie mi ta usterka się pojawiła. Ostatnio zrobiona adaptacja systemu AdBlue, i nic.  Znikneło. Ale po 4000 tys km ponownie..dramat jakiś.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lipca 2025, 16:07:43 »
Wróć i zgłoś reklamację usługi.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Września 2025, 20:20:06 »
Niedawno kupiłem Proace i na start idzie kastracja ze wszystkich problemogennych systemów. Zostawiam fizycznie filtry DPF i kata, dopalanie i czyszczenie będzie robione poprzez dawkowanie LPG. Nie mam zamiaru spędzać więcej czasu w serwisie niż na drodze.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Września 2025, 21:04:47 »
@Carinus ostatnio chodziło mi po głowie czy coś jeszcze ciekawego wymyślisz  :-)

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Września 2025, 23:16:02 »
Ja regularnie wyłączam klientom adblue w Proace. Worki pieniędzy zostawiali na bezskuteczne naprawy w serwisach.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Września 2025, 21:35:34 »
@Carinus ostatnio chodziło mi po głowie czy coś jeszcze ciekawego wymyślisz  :-)
W międzyczasie bawiłem się z gazem w Aurisie 1,4d. Żałowałem że wywaliłem DPF z obawy na zatykanie się sadzą po wyłączeniu w programie. Po kilku tys. przejechanych kilometrach okazało się że struktura wyprutej ceramiki była w idealnej formie i kolorze. Temperatura spalania zrobiła swoje, teraz tylko mam dziwne dźwięki na wolnych obrotach bez tego wkładu. W Proace zostawiam kata i DPF-a, bo to nie auto sportowe i służy mi do spokojnej jazdy. Autko było używane w Danii i serwisowane do końca, może dlatego wszystko u mnie jeszcze działa i sprzedam sprawny dozownik AdBlue za jakieś pół worka monet.
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2025, 21:38:56 wysłana przez carinus »

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Września 2025, 21:11:18 »
Kolega podpinał się pod moje autko i okazuje się że jest już po zrobieniu kastracji. Nie wiem jak z mapą sterownika, ale dziwnie zrywny jest ten silnik i już podejrzewam co powoduje spalanie na autostradzie przy spokojnej jeździe poniżej 6l/100km.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl