Autor Wątek: Rozwulkanizowane tuleje wahaczy wzdłużnych Toyota RAV4 a gwarancja Relax  (Przeczytany 6905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Rozwulkanizowane tuleje wahaczy wzdłużnych Toyota RAV4 a gwarancja Relax
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Marca 2025, 16:13:57 »
 ...zdecydowanie. I wystawić odpowiednią opinię na "Google". Nie wiem czemu, ale na dobrej tam  opinii zależy im bardzo.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Marca 2025, 17:23:59 »
Teraz jest lepszy temat...
dodatkowe doliczanie 7000 pln netto za naprawę pojazdu po kradzieży akumulatora HV tytulem OPŁATY/KAUCJI ZA BRAK ZWROTU starego aku HV, bo: "drogi Panie stary należy oddać i zutylizować w centrali". Oczywiście cena nowego to 10 patyków czyli mamy na wejściu 17000. Hit prosto z Warszawy.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Marca 2025, 17:28:14 »
Kupić najtańszy na olx, nawet zepsuty, i im zawieźć, niech spadają z tymi 7 tysiami:D

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Marca 2025, 18:19:24 »
Te 10 za nową baterię to netto czy brutto? I do czego ta bateria, Auris II?

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 24/25
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Marca 2025, 20:52:02 »
to ja o ASO ale nie Toyoty, jednak nie ma to znaczenia bo osoba decyzyjna rownie dobrze zaraz moze pracowac dla innej marki bo co to za różnica.
Historia świeża.

Problem:
uzywajac spryskiwacza przedniej szyby, plyn wycieka rowniez z tylnej dyszy

Odpowiedź ASO:
Otrzymaliśmy informację, że przyczyną opisanych przez Pana objawów jest uszkodzenie membrany w pomoce spryskiwacza szyby, mogące powstać w wyniku stosowania nieodpowiedniego płynu do spryskiwaczy. Tego typu uszkodzenie nie stanowi o wadzie materiałowej lub wykonawczej samochodu, dlatego naprawa na gwarancji nie może być zastosowana.

Mając na uwadze Pana zaufanie do marki Skoda, wspólnie z partnerem serwisowym podjęliśmy decyzję pokryciu kosztu wymiany pompki spryskiwaczy w Pana aucie w ramach gestu handlowego.

Dodam, że włąściciel jezdzi na markowym płynie.

W odppowiedzi na sugestie o nieprawidłowym płynie zostało wysłane zapytanie do ASO o parametry zimowego płynu do spryskiwaczy mieszczącego sie w normach parametrów membrany pompki.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2025, 20:54:16 wysłana przez Bigbluee »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Marca 2025, 21:21:34 »
Odpisałeś znakomicie.
Siedzi sobie tam taki Pan zatrudniony na dziale gwarancji dla marki X/Y/Z właśnie od tego typu odpowiedzi, obok niego siedzi kolejny "Pan inżynier" z działu technicznego i ustalają a raczej imaginują takie "coś", a stołek dalej siedzi Pan od PR i śmieje się do rozpuku z tejże właśnie odpowiedzi...

znamiennym są słowa:
mogące powstać

Czyli odmawiając roszczenia gwarancyjnego chyba mogliby w zasadzie ustalić winnego i rodzaj stosowanego płynu zdalnie, w razie W w sądzie odpiszą/biegły poda, że telematyka analizuje też skład płynu i wysyła im dane na serwer  :cool:
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2025, 21:35:52 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Marca 2025, 08:52:03 »
to ja o ASO ale nie Toyoty, jednak nie ma to znaczenia bo osoba decyzyjna rownie dobrze zaraz moze pracowac dla innej marki bo co to za różnica.
Tu napisane jest to co niektórzy w dzisiejszych czasach nie potrafią pojąć albo w sposób zaplanowany udają że nie pojmują.
Niestety ale opisałeś przypadek który dotyczy każdej branży gdzie mamy styczność z korporacją a nawet z samym zarządzaniem korporacyjnym. Z jednej strony masz tysiące pracowników którzy muszą działać w jakiś ramach a z drugiej strony masz setki tysięcy klientów i jeszcze więcej przypadków. Potem niestety ale pracownicy korpo muszą trzymać się jakiś ram bo nie ma innej opcji a po stronie klienta jest mnóstwo przypadków nie wpisujących się w żadne ramy bo "mi się trafiło to czy tamto". Niestety zgranie trzymania za mordę pracowników oraz okiełznanie wybujałej wyobraźni klienta korpo jest bardzo trudne a wręcz niemożliwe bo zawsze pojawi się zgrzyt pt.płyn do spryskiwaczy o złym składzie molekularnym :-)

Teraz trzeba się zastanowić co dalej. Rezygnujemy z korpo i idziemy własną drogą motoryzacyjną hmmm możliwe do realizacji ale kwoty jakie będą obowiązywać kupujácego trzeba liczyć w milionach więc nie wiele osób stać.

Można iść z korpo ale tak jak ja czyli wybieram to co w danej opcji jest najbezpieczniejsze dla mnie na styku klient/korporacją. Wtedy nie musi być nowe auto wystarczy takie które mi odpowiada oraz jest "rokujące" jako trwałe.

Można iść też pod prąd. Wierzyć reklamom i zapewnieniom haseł reklamowych oraz mieć nadzieję że w korpo nie jesteśmy numerkiem w algorytmie który ma dać $$$.
Wtedy walczymy jak rycerz o wszystko ze wszystkimi.
W takich sytuacjach akumulator za 500zł.jest najważniejszym przedmiotem w domu :-) a nawalanie się pisemkami + często oczekiwanie na tą naprawę która "ku..wa" mi się należ jest sensem życia :-)

Możemy też trochę złagodzić temat mając roszczenia do korpo ale będąc realistą. Z tej opcji też korzystam czyli nawiązuje współpracę np. ASO Toyota (kilka stacji) ale bez wybujałego "ego" "jam wielki klyeeent" tylko na zasadzie jakiejś rozmowy, współpracy, lojalności itd. O tyle mi się taka opcja sprawdziła że poszczególne stacje Toyoty dały pupy w jakiś przypadkach i to na maxa ale wszystko udało się załatwić na poziomie samej stacji i w fajny sposób.

Wiem że to jest trudne no bo kto w dzisiejszych czasach nie korzystając z komunikatora potrafi rozmawiać twarzą w twarz, kto podniecany internetowymi forami, wieszczami uświadamiającymi nas jak jesteśmy najważniejsi na świecie podejdzie do tematu nie jestem pępkiem świata a mój netowy wieszcz jest zwykłym naciągaczem na lajki i porozmawiam, załatwię tak bez spiny.

Ogólnie temat jest bardziej złożony niż myślimy :-)

Offline wwicek24

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Kwietnia 2025, 13:41:02 »
Serwisowałem w ASO MiR-WiT w Olsztynie. Doradca na moją odpowiedź, że już ostatni raz u nich serwisuje auto, odpowiedział: To może Pan jeździć do Elbląga, Ostrołęki lub gdziekolwiek indziej.
I tym sposobem pozbył się wiernego klienta

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Kwietnia 2025, 14:37:17 »
Mogłeś poprosić aby dał Ci to na piśmie.
A może jest już na wypowiedzeniu?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #39 dnia: 03 Kwietnia 2025, 15:30:20 »
...no ale czego oczekiwał po oświadczeniu, że rezygnuje z ich usług? Że padnie na kolana i będzie błagał by został?
Oni w większości mają wyje...ane.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #40 dnia: 03 Kwietnia 2025, 16:55:16 »
Teraz Toyota sprzedaje wszystko co leci, i tak gdzieś będą musieli serwisować, jeśli to jest jakaś większy diller to może mieć te wymienione salony i jeden pies dla nich do którego pojedziesz. Tak to działa, kiedy jest rynek sprzedawcy, a Toyota ma właśnie taki rynek. Powiedzmy sobie szczerze, ile osób pojedzie do Colina czy innego warsztatu 3rd party na przegląd gwarancyjny, będą obsrani że im gwarancji nie uznają i tak będą do ASO przychodzić.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Kwietnia 2025, 18:21:57 »
Przypomniała mi się scena z kurczakiem i ścierą z "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" 

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #42 dnia: 04 Kwietnia 2025, 07:00:36 »
Doradca na moją odpowiedź, że już ostatni raz u nich serwisuje auto, odpowiedział: To może Pan jeździć do Elbląga, Ostrołęki lub gdziekolwiek indziej.

wszystko wdłg ich zasad  :cool:

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Kwietnia 2025, 07:24:31 »
Serwisowałem w ASO MiR-WiT w Olsztynie. Doradca na moją odpowiedź, że już ostatni raz u nich serwisuje auto, odpowiedział: To może Pan jeździć do Elbląga, Ostrołęki lub gdziekolwiek indziej.
Twój temat stał się viralem na forum to pochwał jak został załatwiony w innym ASO bo często jest trochę nadużywany przy opisywaniu gwarancji Relax.
Powiedzmy sobie szczerze, ile osób pojedzie do Colina czy innego warsztatu 3rd party na przegląd gwarancyjny, będą obsrani że im gwarancji nie uznają i tak będą do ASO przychodzić.
W Polsce ASO jest trochę jak relikwia, taki kościół do którego się przychodzi i się "wierzy".
Zauważ że w ogłoszeniach serwis w ASO jest wymieniany jako pierwszy, jak są pytania u nas na forum o jakieś usterki to zawsze opowieść zaczyna się "salonik Polska po serwisie ASO" bo to jest takie oczywiste i bohaterskie że trzeba dodać nawet przy 20letnim chrupie, byli tacy co serwisowali auto u Colina a i tak w ogłoszeniu napisali że w ASO na zasadzie przynęty. Prawda jest taka że auto po serwisie w ASO ma zawsze lepszą pozycję sprzedażowa niż te które tam nie jeździły. Ja lubię auto serwisowane w ASO bo wiem czego mogę się spodziewać a tak właściwie nie spodziewać :-)
Natomiast ASO (nie wiem czy wszystkie) ale też są w jakiś sposób uczulone na pomoc przy naprawie gwarancyjnej jak auto było serwisowane w niezależnym warsztacie.
Dlatego wcześniej zapytałem gdzie był robiony serwis gwarancyjny.
Nie powiem w której stacji ale było takie cuś " jest taki sprytny, chce taniości to niech jedzie z gwarancją tam gdzie miał tanio"  :-)

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #44 dnia: 04 Kwietnia 2025, 11:12:03 »
Bzdury pleciesz. Ja u Colina serwisuję a naprawy gwarancyjne w ASO i wszystko jest w porządku. Jeszcze mi ASO nie odmówiło naprawy gwarancyjnej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl