Autor Wątek: Jakość dzwieku  (Przeczytany 1203 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Diablo82

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
Jakość dzwieku
« dnia: 22 Lutego 2025, 23:36:42 »
Wit am, posiadam Rav4 Gr sport, z końca 2024r, świeża sztuka odebrana miesiąć temu.Mam podpięty samsung s24ultra przez carlinka aby mieć android auto bezprzwodowo, ale kiedy był też telefon połączoony bezpośrednio usb sytuacja byłą taka sama. Zauważyłem, że po wykonaniu telefonou sparowanego z systemem audio, jakość dzwięku czy to z radia samochodowego czy z Tidala była dużo lepsza niż przed połączeniem. Przejrzałem wszystkie opcje i nie wiem od czego to zależy. Zdazało się też , że na przykład po dajmy na to 30 minutach nagle w trakcie piosenki lub audycji radiowej znowu jakość dzwięku wracałą do standardowej (cichszej i mniej dzwięcznej). Miał ktoś może coś podobnego i wie w któych ustawienaich poszperać, zeby zawsze jakość dziwęku była jak po rozmowei telefonicznej?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Jakość dzwieku
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2025, 09:00:42 »
Mam ten sam model GR Sport wyprodukowany w październiku 2024 roku. Używam tylko samego radia, ale zauważyłem, że jak zbliżam się do centrum miasta do rynku to słuchając stacji RMF FM za każdym razem  albo radio znacznie mi się przycisza albo też znacznie zwiększa głośność ( na skali głośności to tak jakby przestawić radio o 5 pozycji - no ale pozycja skali głośności się nie przestawia tylko sama siła głosu) . Nie wiem od czego to zależy. Po zatrzymaniu się i ponownym uruchomieniu samochodu głośność wraca na swoje oryginalne położenie.

Może ten typ tak po prostu ma  - a może po najbliższej aktualizacji mu to minie :)

Offline Diablo82

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2025, 09:44:49 »
To mamy ten sam model, bo moja też jest z pazdirnika 24. Moje multimedia to NIE JBL tylko domyślne. W starym fordzie mialem cos tkaeigo ze jak zaczynaly sie w radio wiadomosci to radio samo zwiekszalo glosnosc a po wiadomosciach wracalo do normalnych wartosci ale tutaj takeij opcji nei widzialem. W tej chwili w ustawieniach multimediow wide tlyko glosnosc systemu i nawigacji i zadnych innych ustawien a mimo to jokosc dzwieku sama sie zmienai po rozmowie telefonicznej.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2025, 10:00:44 »
Tak wiadomości zwiększały głośność tak miałem w Corolli - ale wyskakiwał komunikat i jak go kliknąłeś to było znowu tak samo.  Tutaj w RAV4 to dzieje się tak nawet w środku utworu muzycznego ale żadnych komunikatów nie ma .

Offline Diablo82

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2025, 10:03:36 »
mozliweze jak jest wlaczona opcja alternatywnych czestotliwosci to radio samo zmienai je na mocniejsze i stad ta zmiana. Z tym ze to nie do konca ta sama sytuacja co ze zmiaan jakosci audio po korzystaniu z telefonu.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2025, 10:14:07 »
No tak to nie to samo - a z nawigacji używam tej dwugłosowej RAV4 i ją na razie testuję :) Sprawdziłem jedynie raz czy android auto po kablu działa no i działa, tak, że ok.

Offline Diablo82

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2025, 10:18:36 »
dwugłosowej?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2025, 11:16:29 »
Jeden głos mówi gdzie jechać, a drugi cichszy jaka nazwa ulicy za zakrętem :)

Offline Wodnik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GR PLUG-IN
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lutego 2025, 18:08:17 »
A to nie jest czasami to, że radio czasami łapie wam radio cyfrowe DAB? Ono może się pojawiać czasami w zależności od zasięgu nadajników i wtedy faktycznie jakość jest lepsza, program radiowy cyfrowy może być z opóźnieniem w stosunku do FM. W prawym górnym rogu stacji multimedialnej mamy różne ikonki między innymi (bluetooth, zalogowania do konta i inne) i przy złapaniu stacji cyfrowej wyświetla mi się z lewej strony nowa ikonka takie pierścienie chyba 3, nie mogę znaleźć tej ikonki żeby pokazać, ale zwróćcie sobie uwagę. 

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lutego 2025, 18:31:29 »
A to nie jest czasami to, że radio czasami łapie wam radio cyfrowe DAB?
Blisko, ale to nie DAB, bo największe stacje w Polsce jak Zetka, RMF czy Eska bojkotują tą technologię. W aktualnych multimediach radio FM potrafi się przełączyć na radio internetowe, wtedy słychać lepszą jakość dźwięku oraz poziom głośności jest inny. Można wyłączyć automatyczne przełączanie się na radio internetowe, chyba nie można tego wymusić.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline BOBO29

• Początkujący
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lutego 2025, 11:16:32 »
Dzień dobry,
Witam wszystkich, to mój pierwszy post!  :-)
Mam podobny problem – jakość dźwięku zmieniła się po uruchomieniu Apple CarPlay oraz nawigacji Toyoty w języku angielskim. Co ciekawe, nawigacja prowadzi po angielsku i podaje dystans w milach, ale gdy wypowiada polskie nazwy ulic, zmienia lektora.
Próbowałem dostosować jakość dźwięku w ustawieniach (tony niskie, średnie i wysokie), ale nadal mam wrażenie, że brzmienie jest inne niż wcześniej. Zastanawiam się, czy reset do ustawień fabrycznych mógłby to naprawić. :|

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl