Autor Wątek: Lekkie wibracje w okolicach 30kmph [Corolla E210)  (Przeczytany 364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mls

• Początkujący
  • Samochód:: Corolla E210
Lekkie wibracje w okolicach 30kmph [Corolla E210)
« dnia: 03 Marca 2025, 09:33:45 »
Od początku lutego jestem posiadaczem Corolli 1.8 Hybrid z końcówki 2021 roku. Auto ogólnie świetne, przyjemna przesiadka ze starego auta. Mam niestety jeden (właściwie dwa problemy). Pierwszy to lekkie wibracje odczuwalne podczas przyspieszania albo hamowania w okoliacach 20-30 kmph. Auto potrafi lekko wtedy się zatrząść, ale tylko przez chwilę. Występuje to zwykle bezpośrednio przez włączeniem albo wyłączeniem silnika spalinowego. Przy większych prędkościach, na zakrętach itp. objawy nie występują, więc wątpię żeby powodem były tutaj opony, felgi albo coś z układem skrętnym. Co to może być? Macie tak w swoich?

Druga sprawa to plastiki. To że plastiki w okolicach drzwi i słupka B skrzypią to normalne (na nierównościach). Natomiast często na lekkich nierównościach i przy prędkościach autostradowaych (> 120kmph) i czasami miejskich (do 70kmph) mam wrażenie jakby w kierownicy przed kierownicą lekko pukały jakieś plastiki. Nie są to raczej przyciski na kierownicy. Natomiast jak położę dłoń na środku kiery (poduszka) to wydaje się że te dźwieki jakby się zmniejszały a czasem ustawały. Sprawdzałem szczeliny przy poduszce i nic tam raczej nie uderza. Czy ktoś miał coś podobnego? Czy to może kwestia temperatur i w trakcie wiosny/lata może to przejść?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl