Witam!
Za dwa tygodnie odbieram Ravke z salonu i wg info ze strony będzie ona na kolach z oponami letnimi BRIDGESTONE ALENZA 001 235/55 R19, 101 V. Opony te mają parametry które mi się mocno nie podobają, choć nigdy na nich nie jeździłem w RAV4 wiec mogę się mylić

. Przyczepność na mokrej nawierzchni - C, klasa efektywności paliwowej - C, zewnętrzny hałas toczenia - B (71dB)
Osobiście zdecydowanie chce mieć na kolach opony w identycznym rozmiarze czyli Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 SUV 235/55R19 101Y AR rant, których parametry są znacznie lepsze czyli: Przyczepność na mokrej - A, klasa efektywności paliwowej - A, zewnętrzny hałas toczenia - B (70dB).
Mam do Was pytania odnośnie Waszych doświadczeń i obserwacjami:
1. Czy oryginalne opony zaproponowane przez producenta są na tyle dobre by odpuścić sobie zamianę pomimo mniej korzystnych parametrów?
2. Jak sprawują się te opony w Waszych autach szczególnie przy jeździe na mokrej nawierzchni do 120km/h?
3. Czy wspomniane różnicę w przyczepności na mokrym oraz głośność będą znacząco odczuwalne?
4. Czy ktoś z Was używa/używał wymienionego Goodyear'a i ma porównanie oraz co sadzi o tych oponach?