Autor Wątek: Nawigacja samochodowa + nowe mapy  (Przeczytany 9764 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Slayer666

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
Nawigacja samochodowa + nowe mapy
« dnia: 04 Marca 2025, 11:42:50 »
Cześć. Jestem od około pół roku posiadaczem Toyoty Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM. Mam pytanie odnośnie aktualizacji nawigacji i map. Czy w mojej wersji mogę sobie sam zaktualizować czy niestety muszę to robić tylko i wyłącznie w ASO. Z góry dziękuję za pomoc.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Nawigacja samochodowa + nowe mapy
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marca 2025, 12:09:36 »
Witamy. Mapy aktualizują się poprzez telematykę z chmury. ASO nic nie robi jeśli chodzi o mapy, co najwyżej można wgrać aktualizację znaków drogowych do ISA.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Slayer666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marca 2025, 12:19:09 »
Czyli mam rozumieć , że aktualizacja map następuję samoczynnie?. Soory le jestem laikiem w tej dziedzinie. I jeszcze jedno. W takim razie do czego służy aktualizacja nawigacji w panelu nawigacja?

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marca 2025, 12:20:28 »
To są takie mapy jak Google Maps, ściągają się na bieżąco. Mapę ograniczeń jeśli dobrze kojarzę aktualizuje się "stacjonarnie" bo to jest jedna paczka na całą Europę? Niezależna od tej chmurowej nawigacji

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Marca 2025, 12:31:55 »
Tu jest to ładnie zilustrowane, niestety po angielsku, ale z Google Translate powinieneś sobie poradzić :) Logowanie do e-sklepu: https://www.toyota.pl/tme#/my-toyota/eStore/
I screeny krok po kroku:
https://www.toyotaownersclub.com/forums/topic/224019-yaris-hybrid-130-premier-edition-2024-may-24-map-update/page/2/#findComment-1833484

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marca 2025, 12:51:23 »
Mapę ograniczeń jeśli dobrze kojarzę

Tak - Speed Limit Database update. To dla samochodów z RSA obowiązkowym.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Slayer666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Marca 2025, 12:53:38 »
Dzięki hindus. Widzę, że dla Ciebie to chleb powszedni. Dla mnie to będzie duże wyzwanie ale spróbuję.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Marca 2025, 16:35:57 »
A gdzie tam, siedzę na tym brytyjskim forum i czasem skojarzę podobny temat. Ta "międzynarodowa" perspektywa sporo pomaga w ocenie co faktycznie skaszanił polski oddział Toyoty / dealer, a co jest ogólnoeuropejską przypadłością spowodowaną decyzjami TME. No i czasem u nich wychodzą problemy szybciej niż u nas. Albo inne :) przykładowo, właściciele Toyot z UK używających mil jako jednostek prędkości bardzo długo mieli problem z systemem RSA ponieważ odczytywana wartość ograniczeń prędkości u nich na Wyspach była uznawana w jednostkach jako km/h, a powinna być w milach. Samochód powinien automatycznie przestawić ustawienie zgodnie z miejscem pobytu, ale z jakiegoś powodu... nie zawsze tak się działo. Więc wielokrotnie dostawali ostrzeżenie o przekroczeniu prędkości pomimo tego, że jechali sporo poniżej limitu ;)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Nawigacja samochodowa + nowe mapy
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Marca 2025, 22:01:08 »
A gdzie tam, siedzę na tym brytyjskim forum i czasem skojarzę podobny temat. Ta "międzynarodowa" perspektywa sporo pomaga w ocenie co faktycznie skaszanił polski oddział Toyoty / dealer, a co jest ogólnoeuropejską przypadłością spowodowaną decyzjami TME. No i czasem u nich wychodzą problemy szybciej niż u nas. Albo inne :) przykładowo, właściciele Toyot z UK używających mil jako jednostek prędkości bardzo długo mieli problem z systemem RSA ponieważ odczytywana wartość ograniczeń prędkości u nich na Wyspach była uznawana w jednostkach jako km/h, a powinna być w milach. Samochód powinien automatycznie przestawić ustawienie zgodnie z miejscem pobytu, ale z jakiegoś powodu... nie zawsze tak się działo. Więc wielokrotnie dostawali ostrzeżenie o przekroczeniu prędkości pomimo tego, że jechali sporo poniżej limitu ;)
Szatanie przestań, wystarczy że wyszli z UE, czemu w dalszym ciągu ich tak testujesz :D
Jakby mi coś takiego Toyota zrobiła to było by lepsze nagranie niż słynne nagranie „k*rwa pas jest zapięty !!!”
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2025, 22:07:16 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Marca 2025, 20:37:46 »
I screeny krok po kroku:

Temat który tu jest opisany dotyczy wyłącznie systemu Smart Connect ale wersji PLUS czyli z mapami offline (20GB danych) czego nie ma i nie znajdziesz w Yarisie

W takim razie do czego służy aktualizacja nawigacji w panelu nawigacja?

Do aktualizacji danych o znakach/ograniczeniach prędkości

Offline boywrc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Hybrid
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Marca 2025, 13:22:15 »
Hmm, można zaktualizować mapę. W sobotę byłem na przeglądzie i mapa zgodnie z moją prośbą została zaktualizowana do najnowszej.

Yaris 2024, nawigacja Smart Connect 10.5".

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Marca 2025, 13:40:51 »
Yaris nie posiada map w ver PLUS

Offline boywrc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Hybrid
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Marca 2025, 14:06:43 »
Możliwe, wiem że zostały zaktualizowane do nowszej wersji w ASO ale nadal te mapy są do pupy i do Waze nie mają podejścia.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Marca 2025, 14:10:22 »
wiem że zostały zaktualizowane do nowszej wersji

One są buforowane w radiu a pobierane z chmury (z serwera) poprzez telematykę. Jaka wersja jest na serwerze taką masz pobieraną na radio.
Oby przegląd był zrobiony lepiej niż ta "aktualizacja" ;)

Offline bulba99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Marca 2025, 15:02:39 »
Mapę ograniczeń jeśli dobrze kojarzę aktualizuje się "stacjonarnie"

Dzięki za naprowadzenie.
W MY'24 Executive aktualizacja przebiegła bez problemu.
Wystąpiło tylko chwilowe ostrzeżenie, że wykrywanie znaków jest nieaktywne, co jest zrozumiałe w tym przypadku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl