Autor Wątek: Toyota Corolla hybryda 1.8 kombi 2022 błąd C1214  (Przeczytany 1381 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline misiek6700

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Toyota Corolla hybryda 1.8 kombi 2022 błąd C1214
« dnia: 07 Marca 2025, 13:43:03 »
Dzień dobry,
Pacjent toyota corolla e21 2022 rok. Mianowicie zapalają się wszystkie kontrolki na desce rozdzielczej oraz cały czas piszczy. Wyświetlają się komunikaty:
- usterka systemu Pcs
- usterka elektrycznego hamulca postojowego EPB
-  niska siła hamowania
- usterka układu ABS
- usterka hamowania przed wtórną kolizją
Na komputerze wywala błąd c1214
Samochód wylądował w serwisie, rozebrano z tyłu klocki jeden był na wykończeniu,  wymieniono klocki odpowietrzono układ. Samochód oddano zrobione około 300-400 km w dwa dni błędu nie było po czym znów wyskoczył. Samochód znowu trafił na serwis wymieniono płyn hamulcowy oraz jak to opisano zostały wyczyszczone wszystkie punkty masowe pod maską, ponieważ miały gdzie nie gdzie korozję ( poinformowano mnie, że jeśli to nie pomoże to następnym etapem będzie wymiana pompy hamulcowej 18 tysięcy :/. Samochód zrobił ponad 1000 km przez tydzień i błąd znowu wrócił.
Aktualnie próbuje coś działać z elektronikiem samochodowym. Czy ktoś miał podobny problem?
Używana pompa z tymi numerami jest nie do znalezienia.
Czy można coś zrobisz w tej sytuacji? Czy tylko w grę wchodzi nowa pompa?
Po błędzie C1214 udało mi się znaleźć, że jest to błąd zaworu pompy ABS/sterownik.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Toyota Corolla hybryda 1.8 kombi 2022 błąd C1214
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Marca 2025, 21:30:57 »
Czy ktoś miał podobny problem?
Używana pompa z tymi numerami jest nie do znalezienia.

Dzień dobry, miałem dwa takie przypadki. W pierwszym była korozja tarcz tylnych, drugi to wóz zaraz po przeglądzie na 30kkm gdzie tak wymienili płyn hamulcowy że należało zrobić to po raz kolejny i to całość układu a nie tylko przewody hamulcowe. Oczywiście z wykorzystaniem testera.

W parametrach zapisanych wraz z kodem błędu jest odpowiedź i rozwiązanie. A jeśli 18 tyś pójdzie w błoto? Dlatego diagnostyka w tym wszystkim jest najistotniejsza.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline misiek6700

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Odp: Toyota Corolla hybryda 1.8 kombi 2022 błąd C1214
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Marca 2025, 11:11:58 »
 Witam,
Co Pan ma na myśli, że w parametrach zapisanych wraz z kodem błędu jest odpowiedź? Dostałem tylko w serwisie kod błędu, czy podłączając tester jest jeszcze szansa na wyczytanie czegoś po za numerem błędu?
Czy gdzieś na Śląsku bądź w województwach obok ma Pan kogoś godnego polecenia do pochylenia się nad problemem, bądź jakiegoś fachowca od Toyoty?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl