Autor Wątek: Gdzie te konie ??? Ratunku, auto straciło moc !!!!  (Przeczytany 14078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mac

• Gość
Gdzie te konie ??? Ratunku, auto straci³o moc !!!!
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Sierpnia 2005, 13:38:00 »
Panowie i tak : spiełem owe styki w złączu diagnostycznym TE1 i E1 i previa powiedziała mi tak :
2, 7, 4, 1, 4, 2,   chwilka przerwy i znów taką samą sekwencjęmigania kontrolki. Pomiędzy tymi mignięciami migała też czasem kontrolka ... bodajże ... oil level, chyba tak - od poziomu oleju, nie wiem czy to ma jakiś wpływ. Teraz Qrdebalans tłumacza trzeba aby to z japońskiego techniQańskiego na nasze przetłumaczyć :)

adamis

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Sierpnia 2005, 18:20:28 »
2-7,jakaś dodatkowa (trzecia?)sonda lambda.Z deszyfratora wynika,że dotyczy to tylko wersji Kalifornijskiej(zaostrzone normy emisji spalin).Czyżbyś miał takową???
4-1,czujnik położenia przepustnicy.Też mi to miga.Jak otworzysz pokrywępod siedzeniem masz go po prawej stronie przepustnicy.Żeby siędostać do gniazda trzeba wymontować przepustnicę.Ja to zrobiłem i okazało się,że wszystko jest tam pokryte niesamowitą warstwą nagaru,a jeden spory otwór był nawet całkowicie zatkany.Po wyczyszczeniu i zmontowaniu auto natychmiast zaczęło chodzić na gazie z czym wcześniej były problemy.
W gnieździe tegoż czujnika są 4 bolce wtykowe.Stawiając przepustnicęw takiej pozycji jak jest zamontowana i licząc od góry oznaczone są następująco.
1.VC
2.VTA
3.IDL
4.E2
Mierzy siętak:(modele 1991-93)
Wkładasz szczelinomierz pomiędzy ogranicznik przepustnicy(jest po lewej stronie przepustnicy na dole,pod osią ze sprężynkami )i wpinasz omomierz pomiędzy styki:
1.Bez szczelinomierza,czyli zero odstępu VTA-E2---0.3-6.3kilooma
2.szczelinomierz 0.60mm                           IDL-E2---2.3kilooma lub więcej
3.1.05 mm                                                 IDL-E2---nieskończoność
4.pełne otwarcie przepustnicy                 VTA-E2---3.5-10.3kilooma
5.--------------\\------------------                  VC-E2---4.25-8.25kilooma
Modele1994:
1.Bez szczelinomierza                                 VTA-E2---0.47-6.1kilooma
2.0.60mm                                                    IDL-E2---2.3 lub wiecej
3.1.05mm                                                    IDL-E2---nieskończoność
4.Pełne otwarcie                                         VTA-E2---3.1-12.1 kilooma
5.--------\\---------                                         VC-E2---3.9-9.0 kilooma
Modele1995-97(oba rodzaje silników):
1.Bez szczelinomierza                                 VTA-E2---0.2-5.7 kilooma
2.0.60m                                                        IDL-E2---2.3 lub więcej
3.1.05mm                                                      IDL-E2 nieskończoność
4.Pełne otwarcie                                          VTA-E2---2.0-10.2 kilooma
5.-------\\----------                                         VC-E2---2.5-5.9 kilooma

4-2 mrugnięcia=prędkościomierz
Uffffffff
Żeby skasować te zapamiętane przez komputer diagnozy(bo mogly pozostać po wymianie jakiegoś czujnika nie skasowane i nadal siębędą wyświetlać)wyjmij przy wyłączonej stacyjce bezpiecznik 15amp.oznaczony jako EFI na min 30 sek.Jest to pierwszy z prawej bezpiecznik w środkowym rzędzie.Potem zapal silnik i przejedź sięby ruszyć prędkościomierz i inne czujniki,które pracują tylko w czasie jazdy no i powtórz liczenie mrugnięć.Przypuszczam że zniknie ci to 2-7.
Powodzenia.

Mac

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Sierpnia 2005, 18:34:50 »
łoQurdeBlade Adamis, zaskoczyłeś mnie swoją wiedzą ,!!:)  Właśnie znalazłem te kody i też sięzdziwiłem, że 26, 27, i 71 są tylko dla specyfikacji Kalifornijskiej , ale moja prevka ma liczniki w kilometrach ... chyba, że jakaś kombinacja nastąpiła z silnikiem , a może jakaś część kiedyś padła i wymienił poprzedni właściciel , a to było właśnie z takiej wersji ?? NIe wiem.  Co do rad , wielkie dzieki, ja też kiedyś przepustnicęrozbierałem i sam wydrapałem stamtąd taki skoksowany kawałek wielkości połowy kciuka , więc chyba to znów rozbiorę. Czyżby aż taki syf był w naszym kraju, żeby wszystkie auta zatykać ??:) Ostatnio kumpel kupił Scenika 2000 r i wracał nim znad morza na lawecie :) takiej ropy zatankował,że ma teraz naprawęza ponad 4000 PLN - jak narazie :). A mówiłem mu, żeby se kupił starą toyote....:)

eltech

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Sierpnia 2005, 01:32:34 »
Proponujęna następnym zlocie postawić maski do góry i tak rzędem pomierzyć nasze wszystkie prevki na błędy
Wyniki mogą wujść całkiem ciekawe.

Mac

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Sierpnia 2005, 22:36:41 »
I taaaak !!!!!   ADAMIS !!!!!!
Rozebrałem przepustnicę, rozkręciłem ten cały czyjnik położenia ( Throttle sensor ) i patrzęa tam kabelek oderwany !!!!!! Diagnoza była bezbłędna  hahaha. Więc przylutowałem , ale było trochęzabawy , musiałęm te kabelki przedłużyć , bo tam ciasno jak nie powiem gdzie :) ( swoją drogą to trzeba mieć ginekologiczne zdolności by siętam bawić w tych okolicach :) ) . Poskładałem te ustrojstwo , odpaliłem silnik i ......
na benzynie siędusi kaszle parska, ale jak przerzucęna gaz ... to CZAD !! Wreszcie przejechałem siękilkadziesiąt kilometrów wszędzie przekraczając dozwoloną prędkość :) konie powróciły i pięknie ciągną moją prevkę, pięknie słychać ten szum silnika, gdy lekko wdepnępedała :)subtelnie czuć oparcie fotela :), no to jest jazda :).
Przy okazji powiem wam, że pomyliłem te kabelki na tym złączu jak je lutowałem i skrzynia ( automat ) nie zmieniała biegów, więc one są też za to odpowiedzialne, jeśli siękomuś takie coś przydarzy niech oi tym wie a nie jeździ po mechanikach , którzy mają dziurawe kieszenie :). Swoją drogą ciekaw jestem co by powiedział mechanik, gdybym mu te auto zsotawił i kazał usunąć tęusterke - i ile by skasował ????:)
już mi kazali świece i kable z mety wymienić ...:) ech szkoda gadać, a to tylko kabelek sięurwał. Dzięki za rady i mam nadzieję, że to siękiedyś komuś przyda .

adamis

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Sierpnia 2005, 23:07:34 »
Czyli tylko z tego powodu były taaaakie problemy????Miło zobaczyć  tyle :) .A co z pozostałymi kodami???

viki

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Sierpnia 2005, 23:24:35 »
Gratulacje!

to świetnie że udało sie pomóc!!! A mahcec to nie ma dziurawych kieszeni ale ma wyprute worki kieszeniowe (z obawy że dziura mogła by być za mała) :lol:  :lol:  :lol:

U mnie na placu stoi previa mojego brata z gazem 4 generacji i na nim ma podobne objawy jak u Mac-a. więc jutro zajrzętam i ciekawe co siępojawi? a może będzie podobnie?

Pozdrawiam

Mac

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Sierpnia 2005, 08:24:23 »
Adamis z kodami to dziwna sprawa, bo jak podłączyłem pierwszy raz po zlutowaniu, to kontrolka migała bardzo szybko i cały czas tak samo więc chyba to znaczy, że  wszystko było w porządku, ale jak chciałem sprawdzić jeszcze raz , to znów miga pokazując te same błędy - wązne , że jeździ i tyle :) !!! Spróbujęto skasować , tak jak pisałeś wyciągając bezpiecznik !!

gabrish

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Sierpnia 2005, 08:56:12 »
Jak kontrolka mrugała cały czas bez przerwy to to jest znak że nie ma błędów. To jest chyba mrugnięcie co 0,4s. ale nie jestem pewiem.

Mac

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Sierpnia 2005, 14:17:56 »
Tylko wiecie co siędzieje :) ... na benzynie obroty idą do 2200 i nagle opadają do 1000 i tak w kółko , kurde problem jest na gaz przerzucić, ale na gazie idealnie , tylko muszęznów na regulacjęjechać , bo za bogatą mieszankęmi ustawili jak auto było słabe więc teraz obroty są bardzo wysokie na gazie . Wie ktoś z was może dlaczego na benzynie tak dziwnie falują te obroty ?? No i więcej niż 2200 nie idzie wydusić !!!!
Haha ale żona dziś jeździła i mówi:   " co sięstało ?? czły czas musiałam hamować :)?? "

eltech

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Sierpnia 2005, 21:50:23 »
A może poleciał silniczek krokowy. Słyszałem że takie ustrojstwo działa na wolne obroty

Mac

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Sierpnia 2005, 15:01:46 »
PAnowie !!!!
W sobotęmiałem telefon .... zadzwonił do mnie Adamis ... i przyjechał do mnie specjalnie z książką !!! Szok , byłem normalnie w szoku :) Raz , że dużo sięod niego dowiedziałem dwa, że to naprawdęsuper gość !!!! Mam nadzieję, że tu wszyscy są tacy ... i mam nadzieję, że uda mi siękiedyś spotkać jeszcze kogoś z was , może na jakimś zlocie :)... Pozdrawiam serdecznie społeczność Previovską i serdecznie dziękujęAdamowi ( Adamisowi ) za okazane rady, za to ,że przyjechał i za przekazaną mi wiedzęi doświadczenia.

eltech

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Września 2005, 23:25:28 »
Adam to jest prawdziwy Gość z klasą i już nie raz pomagał

Mac

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Września 2005, 10:39:13 »
Tym bardziej chylęprzed nim czoła, szkoda ,że nie startuje w wyborach, bo wtedy bym miał przynajmniejk jednego kandydata, a tak ...... :)

eltech

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Września 2005, 01:06:06 »
:lol:  :lol:  :lol:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl