Autor Wątek: Yaris 2020 selection 111km czy 125 km opinie użytkowników  (Przeczytany 1534 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Yaya16

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris
Witam.

Mam pytanie do użytkowników wersji yaris jak w tytule - ktory egzemplarz uzywany warto lepiej kupić? Czy zrobić jeszcze inaczej, dopłacić i wybrać samochód z np 2021 lub 2022 roku. Zależy mi na spokoju, bez konieczności naprawa i ma to być samochód na dłuższe użytkowanie. Opinii na autocentrum jest stosunkowo mało, filmiki o wadach i zletach obydwu widziałam, ale zalezy mi na opiniach z tzw pierwszej ręki. I jeszcze na co zwrócić uwagę przy kupnie tychże. Będę wdzięczna za pomoc

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Yaris 2020 selection 111km czy 125 km opinie użytkowników
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marca 2025, 12:02:49 »
Przede wszystkim Yaris 2020 111km to trzecia generacja Yarisa, 116km to czwarta generacja. Moim zdaniem wizualnie znacznie świeższe auto, czy mniej niezawodne? Pewnie czas pokaże. Toyota poszła na pewne ustępstwa więc ciężko powiedzieć na ile gorszy-ale-tańszy akumulator 12V będzie robić Ci różnicę w eksploatacji, czy takie rzeczy jak czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy (w 4. nie ma) będą problemem, moim zdaniem warto byłoby się przejechać samodzielnie i wtedy oceniać.
Yaris IV ma przede wszystkim problemy z akumulatorem (kiepskiej jakości fabryczne, można wstawić porządny za ok 350 zł i problemy znikają), poza tym zdarzała się usterka elementu przeniesienia napędu, ale to powinno być naprawiane gwarancyjnie. Poza tym nie ma jakichś większych problemów, przyjemnie jedzie, ma moc.
125KM to natomiast wersja czysto benzynowa. Czy warto wybrać zamiast hybrydy to też mocno indywidualna kwestia, zależy ile jeździsz i gdzie jeździsz jeśli mowa o opłacalności. Pytanie też czy skrzynia manualna czy CVT. Jest sporo zmiennych więc musisz napisać trochę więcej konkretów :)

Offline Yaya16

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2025, 12:25:51 »
Tak, wiem że to dwie różne generacje. Właśnie jesli chodzi o IV jest stosunkowo mało opinii, stąd też pytanie. Tylko skrzynia manualna mnie interesuje, hybrydy nie chcę. Dojazdy głównie do pracy 20km w jedną  stronę, plus miasto

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2025, 14:03:36 »
hybrydy nie chcę
Ze względu na cenę czy coś innego Ci w niej nie leży? Mnie pozytywnie zaskoczyła :)

Offline Yaya16

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2025, 21:27:27 »
Nie chodzi wyłącznie o cenę  (choć to też). To może niepopularne, ale skrzynia biegów manualna jest koniecznym warunkiem:)

Offline sandisk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris 4
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marca 2025, 23:09:06 »
Hej, Mam Selection 125KM Yaris 4 w czystej benzynie dCTV od ponad 2 lat. Jeżdzę tylko na przeglądy, auto na razie bezawaryjne. Na trasie w lecie pali koło 5, w mieście koło 5.5-6.
Jedyne co to wyciszenie przy 140km/h+ mogło by być lepsze. Ja nie brałem hybrydy właśnie przez problemy z akumulatorem, bo czasem zdarza się że auto stoi pare dni, więc hybryda odpadała.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl