Autor Wątek: Mapy i nawigacja - jardy zamiast kilometrów  (Przeczytany 2636 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Morgan

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla Cross
Mapy i nawigacja - jardy zamiast kilometrów
« dnia: 17 Marca 2025, 23:29:25 »
Od ponad roku użytkuję swoją Toyotę CC. Od początku mapy i nawigacja zamiast kilometrów, pokazują mi jardy.
Oczywiście na początku szukałem możliwości zmiany jednostek w ustawieniach, ale nigdzie tego nie znalazłem. Przy okazji wizyty w ASO zgłosiłem temat, popatrzyli, poszukali, podrapali się w głowę i "oni pierwszy raz widzą taki problem". Od tamtej pory byłem kilka razy w ASO, gadali coś o zgłoszeniu problemu, ale go nie rozwiązali (umówmy się, sam jakoś specjalnie nie naciskałem i nie monitorowałem tematu) i w zasadzie temat umarł.
Może jest tutaj ktoś kumaty, kto wie jak zaciągane są i kiedy jednostki do map? Ma to jakiś związek z rejestracją mobilnej aplikacji? Jak zrobić, by mapy finalnie wskazywały kilometry zamiast jardów?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Mapy i nawigacja - jardy zamiast kilometrów
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Marca 2025, 00:02:04 »
Ustawienia/Ogólne/Język i jednostki; i teraz  musisz próbować, albo zaznaczyć "Polski" i wyłączyć i włączyć radio albo zapłon lub zaznaczyć "automatycznie"
i wyłączyć i włączyć radio lub zapłon. Szczegółów nie pamiętam ale jakoś tak to było.

Offline Zetka01

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC Exe AWDi
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Marca 2025, 08:10:25 »
Miałem tak po odebraniu samochodu - pani w nawigacji gadała po polsku i podawała odległości w milach, a na mapie była skala w yardach. W instrukcji nic sensownego nie znalazłem. Zmieniłem język na angielski i pojawiły się metry, jak wróciłem na polski, to na szczęście zostały. Nie wiem jak i dlaczego, ale zadziałało :)

Offline Amigo5

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Marca 2025, 16:46:38 »
Od ponad roku użytkuję swoją Toyotę CC. Od początku mapy i nawigacja zamiast kilometrów, pokazują mi jardy.
Oczywiście na początku szukałem możliwości zmiany jednostek w ustawieniach, ale nigdzie tego nie znalazłem. Przy okazji wizyty w ASO zgłosiłem temat, popatrzyli, poszukali, podrapali się w głowę i "oni pierwszy raz widzą taki problem". Od tamtej pory byłem kilka razy w ASO, gadali coś o zgłoszeniu problemu, ale go nie rozwiązali (umówmy się, sam jakoś specjalnie nie naciskałem i nie monitorowałem tematu) i w zasadzie temat umarł.
Może jest tutaj ktoś kumaty, kto wie jak zaciągane są i kiedy jednostki do map? Ma to jakiś związek z rejestracją mobilnej aplikacji? Jak zrobić, by mapy finalnie wskazywały kilometry zamiast jardów?
Spróbuj zmienić region w ustawieniach systemu, sprawdź aplikacje mobilne i aktualizacje map. Czasem to pomaga.

Offline kzyhu1983

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Marca 2025, 18:15:58 »
Przestawiasz na km. Wysiadasz. Zamykasz. Oczekujesz chwilkę...wsiadasz i powinno być ok

Offline Morgan

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Marca 2025, 15:57:47 »
Miałem tak po odebraniu samochodu - pani w nawigacji gadała po polsku i podawała odległości w milach, a na mapie była skala w yardach. W instrukcji nic sensownego nie znalazłem. Zmieniłem język na angielski i pojawiły się metry, jak wróciłem na polski, to na szczęście zostały. Nie wiem jak i dlaczego, ale zadziałało :)

To jest dokładnie mój problem. Robią mi właśnie jakąś obowiązkową akcję serwisową w ASO. Jak tylko oddadzą auto od razu wypróbuję ten sposób. Dzięki!  :grin:

Offline Morgan

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Marca 2025, 15:59:15 »
Przestawiasz na km. Wysiadasz. Zamykasz. Oczekujesz chwilkę...wsiadasz i powinno być ok

No właśnie w tym jest problem. Nie ma nigdzie w ustawieniach jednostek odległości.
Jedyne ustawienia związane z jednostkami dotyczą pokazywania spalania.

Offline boywrc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Hybrid
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Marca 2025, 23:26:51 »
Mi się samo przestawiło po jakimś czasie bez zmiany czegokolwiek.

Offline proski

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Marca 2025, 07:36:30 »
Na wyświetlaczu wielofunkcyjnym proszę  wejść  w ustawienia miernika/jednostki, przełączyć z km/l na L/100 km i z powrotem

Offline Roxx

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Marca 2025, 11:22:55 »
Miałem ten sam problem jak odebrałem auto, przełączałem, z km/l na l/km, a i tak w końcu wychodziły mile. Gdzieś wyczytałem aby przełaczyć na km/l i na l/km, poczym przełączyć na automatycznie i tak zostawić. To magia ale od tego czasu są km.

Offline Zbig10101

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Czerwca 2026, 09:26:37 »
Na dokładkę wyszukiwanie trasy według polskich nazw nie działa. Ciekawostką jest że pamięta stare wyszukiwania

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl