Autor Wątek: Co mnie wkurza w Toyocie CC  (Przeczytany 5540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Steven28

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Co mnie wkurza w Toyocie CC
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Marca 2025, 20:09:39 »
Tak czułem.
Ja koło włożyłem stroną bardziej pustą (wewnętrzną) w kierunku tego złącza - i nie przeszkadza - a śruba mocująca w takiej sytuacji jest zbędna (zresztą przy takim położeniu koła jest za krótka) Koło włożyłem w futerale materiałowym znajdującym się w zestawie i jakiekolwiek ruchy/przesuwanie zostało zniwelowane. Jędrek uwierz na słowo.
Tak jak wcześniej pisałem - mi pasuje - dla mnie liczy się potencjalna praktyczność posługiwania się pojazdem z uwzględnieniem między innymi możliwości reakcji na uszkodzenie opony (boczne !!!!)
Pozdrawiam

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Marca 2025, 21:38:46 »
Śrubę można dać dłuższą i masz wtedy fachowo i bezpiecznie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Jendrek_pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Marca 2025, 09:11:48 »
Zastanawiam się jak to zadziała przy awaryjnym hamowaniu z pustym bagażnikiem, a już tym bardziej przy dachowaniu z luźno leżącą oponą. Czy oprócz urwania zasilania nie zrobi więcej szkód.

Offline Steven28

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Marca 2025, 19:32:50 »
dot. koła dojazdowego Toyota CC 2.0 iAWD

niestety albo na szczęście miałem okazję popróbować sobie zachowanie i stabilność koła podczas bardzo gwałtownego hamowania (do zapalenia świateł awaryjnych) Samochód nie obciążony, bagażnik pusty - nie zauważyłem ani nie słyszałem jakichkolwiek odgłosów odnośnie przemieszczania się ww. elementu dodatkowego. Wybaczcie ale dachowania jeszcze nie testowałem. Problem z wiązką o której wspominasz Jędrek rozwiązałem w sposób o którym poprzednio napisałem. Oczywiście nie jest to rozwiązanie idealne i problemów związanych z kołem dojazdowym w tym konkretnym modelu można jeszcze znaleźć kilka. Jednak wariant przeze mnie zastosowany mi się sprawdza i mi (podkreślam) pasuje. Byłem dwukrotnie w serwisach Toyoty przy okazji przeglądu oraz wymiany oleju i pokazywałem ten mój wariant serwisantom. Nie mieli generalnych uwag, zwrócili tylko uwagę na tą o której wczoraj ktoś na forum napisał - dobrać dłuższą śrubę aby pewniej ustabilizować koło.
Pozdrawiam

Offline Piter0867

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Kwietnia 2025, 10:55:31 »
Mnie zaskoczył brak, przy dobrym doposażeniu różnymi systemami, powiązania czujnika deszczu że światłami mijania, co np w innym japończyku którym jeździłem, jest w standarcie.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2025, 11:44:28 wysłana przez Piter0867 »

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Kwietnia 2025, 11:38:33 »
Mnie zaskoczył brak, przy dobrym doposażeniu różnymi systemami, brak powiązania czujnika deszczu że światłami mijania, co np w innym japończyku którym jeździłem, jest w standarcie.
Nawet instrukcja twierdzi, że jest. Można się wykłócać :)

Offline Piter0867

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Kwietnia 2025, 11:47:42 »
Musiałem nie doczytać. Ostatnio w serwisie włączali mi sterowanie szybami z pilota, a o to nie dopytałem. 

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Kwietnia 2025, 13:25:23 »
Musiałem nie doczytać. Ostatnio w serwisie włączali mi sterowanie szybami z pilota, a o to nie dopytałem.
Od razu ci odpowiem: nie ma i nie będzie, błąd w instrukcji.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Kwietnia 2025, 13:44:08 »
Jak to często w Toyocie/Lexusie bywa rozjeżdża się katalog/broszury/instrukcja od reala ;)
Czy to obrotomierz w RAV4, czy HUD, czy światła blade scan czy wycieraczki w deszczu. Niezgodność towaru z umową. Jeśli przy zamówieniu opcja była wylistowana a w aucie jej nie ma to oczywiście ugrać coś można oczywiście prócz dołożenia tej opcji w oryginale.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Kwietnia 2025, 19:46:00 »
Ogólnie to ja się z tym autem nie polubiłem i coraz bardziej mnie irytuje odkrywanie nowych to niedociągnięć i z pełną świadomością twierdzę, że poprzednie moje auto CHR 1.8 z 21r. było lepiej wykonane i do tego tańsze.
Ostatnie odkryte niedoróbki
- przepuszczające wodę tylne klosze lamp
- świszczący silnik przy niskiej prędkości ( 40/50 )
Toyota chwali się super hybrydą a dla mnie to jest po prostu super napęd opakowany w beznadziejne pudełko. Coś czuję, że przemęczę się jeszcze 2 lata i czas rozstać się z tą marką i rozejrzeć się za Chińczykiem. Może Chinol to bubel ale przynajmniej tani chociaż patrząc to testy zderzeniowe przechodzą bardzo dobrze, do wyposażenia również nie można się przyczepić.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2025, 19:51:43 wysłana przez ostry2407 »

Offline mati8201

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Skoda
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Kwietnia 2025, 20:22:17 »
Tez tak mam tylko z RAV4 zawiodłem sie i nie polubiłem z tym autem. Chyba bedzie trzeba sie przeprosic z grupą VAG.

Offline MarekCC

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Kwietnia 2025, 14:43:29 »
1. Brak pojemników na okulary przeciwsłoneczne to już widzę jakaś moda.
2. Brak powiadomienia o fotoradarze (mam wersję online).

Offline Jendrek_pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Kwietnia 2025, 14:51:51 »
Ja kupiłem coś takiego: https://pl.aliexpress.com/item/1005006133627584.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.43.7d4d1c249GepqU&gatewayAdapt=glo2pol ale trzeba wyciąć tylną ściankę na dole, żeby ładowanie działało ;) i mam gdzie odłożyć okulary

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Kwietnia 2025, 16:44:27 »
1. Brak pojemników na okulary przeciwsłoneczne to już widzę jakaś moda.
2. Brak powiadomienia o fotoradarze (mam wersję online).
Teraz to ciebie poniosło :)

Offline Krtomczyk

• Początkujący
  • Samochód:: Corolla cross
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Lutego 2026, 09:22:14 »
Mnie wkurza akumulator rozruchowy. Mimo że samochodem jeżdżę codziennie to muszę go doładować z prostownika. Roczny samochód. W salonie w Sieradzu  mówią że to normalne

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl