Autor Wątek: Instalacja LPG  (Przeczytany 1445 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Forte

• Toyot Leżący
  • *
Instalacja LPG
« dnia: 22 Marca 2025, 20:04:00 »
Czy ktoś montował w CC 1,8 instalację LPG ? Jak się ma to do gwarancji ? Czy Toyota ma swoich instalatorów ?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Instalacja LPG
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Marca 2025, 22:07:18 »
Utrata gwarancji obejmuje rzeczy, które będą związane z montażem LPG - czyli w takim przypadku gwarancją nie będą objęte wszystkie elementy  m.in: głowica, układ korbowo-tłokowy, układ elektryczny silnika, wiązki, ukl. wydechowy: katalizator, sondy oraz  wtryskiwacze benzyny.

Dilerzy zlecają to zewnętrznym podwykonawcom.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline adamlca

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1.8
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Stycznia 2026, 22:04:07 »
Albo gwarancja albo LPG.Tak to widzialem w maju 2023 i do nowej CHR 1.8 przy przebiegu 8tys km wstawilem Inst.gazowa.Nigdy nie bylem w ASO na przegladzie czyli trzeba to tez zaliczyc do oszczednosci.Bo wymiana oleju i przeglad inst.gazowej to 600-650zl, pewnie mniej niz sama wymiana oleju w ASO.Do montazu instalacji warto poszukac fachowca nie tylko od LPG ale takiego co zajmie sie autem kompleksowo;ja u tego samego robie wszystkie wymiany a w przyszlosci(bo pewnie w koncu cos sie zepsuje)i naprawy.Zeby nie jezdzic od mechanika do elektryka a od elektryka do gazownika itd.
Ale warto dobrze sobie przemyslec bo LPG oplaca sie przy tym silniku naprawde przy duzych przebiegach.U mnie przy ok.50tys rocznie tak.Ponizej 25tys rocznie chyba nie warto.Paradoksalnie bardziej oplaca sie gdy auto chodzi autostrada bo tam jednak hybryda najmniej oszczedna i sa najwieksze oszczednosci.Jak u mnie.
Wiecej tutaj;
www.forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=41450.new#new

Corolla Cross ma taka konfiguracje bagaznika ze wchodzi 46l butla z gazem(realna pojemnosc 37l)bez podnoszenia maty bagaznika a wiec mamy go dalej spory.W CHRce musialem mate podniesc:(
Obadalem juz to bo pewnie za 2-3 lata przy wymianie auta bedzie to CC lu Corolla Kombi.No i najgorsze ze sa przecieki ze to juz ostatnie generacje Toyot z tym idealnym do gazu silnikiem LPG.

Offline Forte

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lipca 2026, 16:11:11 »
Czy ktoś montował albo widział czy można zamontować butlę pod samochodem ? CC 1800 cm. Gdzieś spotkałem fotkę ale nie mogę odnaleźć. W bagażniku mam koło i chciałbym mieć tam dalej. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Jaką firmę polecacie ? BRC ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl