Autor Wątek: Wydech - leci ciecz  (Przeczytany 1398 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Toyano

• Początkujący
  • Samochód:: SUV
Wydech - leci ciecz
« dnia: 24 Marca 2025, 02:01:46 »
Obserwuje ostatnio te hybrydy RAV4 na trasie łaziekowskiej i wisłostradzie z naklejkami StopSmog GoHybrid i zdumiewa mnie ile one wylewają cieczy z rur wydechowych podczas jazdy. Jest 15 stopni C na dworze, słońce, nie są one po myjni, czy kałuży - śmiało da się pisać "brudas". Co leje się w takiej ilości przez kilometry z nich - niespalone paliwo?
Nigdy tego nie widziałem w spalinowych.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Wydech - leci ciecz
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Marca 2025, 06:14:24 »
To jest zwykła woda.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marca 2025, 07:09:10 »
Nigdy tego nie widziałem w spalinowych.
Wszystko jest ok.  :-)
To jest zwykła woda.
@topoll no co Ty, nic nie mów, dzień dobry nie było !  :-) :-) :-)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Marca 2025, 09:49:35 »
Całkiem czysta woda to nie jest. Powstaje jednak ze skroplenia spalin w zimnym układzie wydechowym. Zjawisko występuje w każdym benzynowym silniku. Nie raz widziałem. Oczywiscie w hybrydzie z racji częstego wyłączania może to trwać troche dłużej niż przy non-stop pracującym silniku po wydech jest zimniejszy.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Marca 2025, 15:55:23 »
Całkiem czysta woda to nie jest. Powstaje jednak ze skroplenia spalin w zimnym układzie wydechowym. Zjawisko występuje w każdym benzynowym silniku. Nie raz widziałem. Oczywiscie w hybrydzie z racji częstego wyłączania może to trwać troche dłużej niż przy non-stop pracującym silniku po wydech jest zimniejszy.
Już wiem skąd tyle rudej w Toyotach :)

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Marca 2025, 16:13:09 »
Woda z wydechu. Jak ktos nie jezdzi czesto, to dosc szybko uklad wydechowy moze skorodowac. Dlatego mówi sie, ze niejezdżony samochod psuje sie bardziej, niz ten który jest systematycznie odpalany i jezdzony. Niektórzy eksperci robią w ostatnim tłumiku małym wiertełkiem otwór, przez który ta ciecz ucieka. Na początku jazdy wody tej wycieka dość dużo, bo ciśnienie spalin wypycha ją z układu, a potem ta resztka która została po prostu odparowuje :)
Byłaby niezła akcja, gdyby to było paliwo :):) nie dość ze wtryski by lały i swiece nie miały draski, to jeszcze by wybuchało w rurze wydechowej :)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Marca 2025, 23:53:44 »
Wynikiem spalania węglowodorów jest dwutlenek węgla i woda. Więc woda wydobywa się z każdego wydechu silnika spalinowego na ogół w stanie gazowym czyli pary wodnej. Przy zimnym układzie wydechowym para się kondensuje stąd wtedy jest w postaci ciekłej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl