Autor Wątek: Akcja serwisowa RAV4 2024  (Przeczytany 7584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
  • Samochód:: 2024 RAV4 Adv
Akcja serwisowa RAV4 2024
« dnia: 25 Marca 2025, 19:21:09 »
Hej.
Dziś dostałem maila dotyczącego akcji serwisowej związanej z systemem MM oraz systemem rozpoznawania znaków.
Co prawda w mailu jest informacja, że aktualizacja zostanie zainstalowana automatycznie od 30 marca poprzez system multimedialny ... ale akurat też dziś umawiając się na przegląd - usłyszałem, że jednak z autem trzeba jechać do serwisu w celu wykonania aktualizacji innych systemów. Poza przeglądem liczą na to 4 godziny u elektryka..

p,paw

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Akcja serwisowa RAV4 2024
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Marca 2025, 13:12:36 »
Jak on to robi 4 godziny to zrobi dwa auta dziennie i fajrant ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Marca 2025, 20:04:54 »
Dostałem dziś informację, że 30.03.2025r., ruszy akcja aktualizacji zdalnej. Czas aktualizacji 5min. Jak to się ma do czasu aktualizacji w serwisie?

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Marca 2025, 20:20:34 »
Dostałem dziś informację, że 30.03.2025r., ruszy akcja aktualizacji zdalnej. Czas aktualizacji 5min. Jak to się ma do czasu aktualizacji w serwisie?

Też się nad tym zastanawiam. Jak się umawiałem do serwisu to mówiłem, że przecież w komunikacie jest napisane, że aktualizacja będzie automatyczna.
Ale oczywiście panienka stwierdziła - że oni wszystkich klientów umawiają do serwisu.

Bardzo się ubawię jak się okaże, że 30-go zrobię tą aktualizację i potem (3-go) przy serwisie okaże się, że nie mają co robić.

p,paw

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Marca 2025, 20:46:06 »
Dostałem dokładnie taki komunikat.
https://ks.toyota.pl/t/0012ci2024au/qpoqeLcOch
Po sprawdzeniu mam sytstem do modyfikacji.

Offline wietur

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 24 EXE
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Marca 2025, 09:44:45 »
Byłem wczoraj u dealer-a. Miałem wersję "2100" Zabrali auto na 3 godz. Mam wersję "2202". Co dziwne auto funkcjonuje znaczne lepiej. częściej jedzie w trybie elektrycznym. Nowa grafika w MM. Ale sądzę że zmieniło się więcej.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Marca 2025, 10:45:45 »
Byłem wczoraj u dealer-a. Miałem wersję "2100" Zabrali auto na 3 godz. Mam wersję "2202". Co dziwne auto funkcjonuje znaczne lepiej. częściej jedzie w trybie elektrycznym. Nowa grafika w MM. Ale sądzę że zmieniło się więcej.
Efekt placebo wjechał mocno. To nie jest jeden komputer co odpowiada za wszytko, żeby w ogóle można było twierdzić że jakieś poprawki zaszły w systemie napędu.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline wietur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Marca 2025, 13:30:06 »
Dwa przykłady:
Ta sama trasa (140km) wielokrotnie przejeżdżana po drogach krajowych i kilka razy dwa pasy do wyprzedzania po górę. Przez 10 miesięcy spalanie min = 5,6. Wczoraj 4,9.
Z domu do garażu mam ok 1km w tym 100m ostro pod górkę. Wczoraj pierwszy raz 100% na baterii.
I tak a pro po "palcebo". W serwisie tak długi czas aktualizacji tłumaczyli mi koniecznością użycia aż 3 USB z oprogramowaniem. To może nie programowali mi tylko MM?
Pozdrawiam.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Marca 2025, 13:35:56 »
Dwa przykłady:
Ta sama trasa (140km) wielokrotnie przejeżdżana po drogach krajowych i kilka razy dwa pasy do wyprzedzania po górę. Przez 10 miesięcy spalanie min = 5,6. Wczoraj 4,9.
Z domu do garażu mam ok 1km w tym 100m ostro pod górkę. Wczoraj pierwszy raz 100% na baterii.
I tak a pro po "palcebo". W serwisie tak długi czas aktualizacji tłumaczyli mi koniecznością użycia aż 3 USB z oprogramowaniem. To może nie programowali mi tylko MM?
Pozdrawiam.
Jak bardzo byś chciał to możesz zainstalować Windowsa XP z 8 dyskietek. To musi być najbardziej zaawansowane oprogramowanie świata! Nie wiem jak w toyocie się to rozkłada, strzelam w ciemno że 3 części oprogramowania to RSA, multimedia i mapa nawigacji. To nie jest tajemnicze urządzenie którego działania są nieznane ludzkości. Jeśli by była możliwość programowania ECU od tak przez USB to złodzieje kradli by auta przez pendrive.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline wietur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Marca 2025, 13:46:17 »
Jak bardzo byś chciał to możesz zainstalować Windowsa XP z 8 dyskietek. To musi być najbardziej zaawansowane oprogramowanie świata! Nie wiem jak w toyocie się to rozkłada, strzelam w ciemno że 3 części oprogramowania to RSA, multimedia i mapa nawigacji. To nie jest tajemnicze urządzenie którego działania są nieznane ludzkości. Jeśli by była możliwość programowania ECU od tak przez USB to złodzieje kradli by auta przez pendrive.

Tak na koniec bo wydaje mi się, że odbiegasz od mojego postu => masz rację! wszystkie Twoje uwagi przyjmuje do wiadomości!
Pozdrawiam.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Marca 2025, 14:39:30 »
Ale sądzę że zmieniło się więcej.

Niestety nic prócz multimediów nie wykonali. Auto Klienta to nie samowolka hulaj dusza wygrywaj co tam chceta bez wiedzy Klienta. Zresztą gwarant ani złotóweczki więcej nie dorzuci za to dilerowi, nikt nawet palcem by nie kiwnął by to robić. Po trzecie wszystkie wydania softów muszą przejść homologacje i wraz z datą są zapisane na serwerze.

EDIT: Wbijasz VIN w systemie -> od razu widać kto, który sterownik układu napędowego, gdzie i na jaką wersję zrobił upgrade, także możliwość sprawdzenia tego to 10 sekund.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2025, 14:57:08 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Marca 2025, 15:15:29 »
Nie mogę zrozumieć tylko jednego dlaczego w serwisie to trwa 3h a z powietrza 3min?

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Marca 2025, 14:05:35 »
U mnie jest wersja 2050 i aktualizacji brak

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Marca 2025, 20:59:47 »
Ale sądzę że zmieniło się więcej.

Niestety nic prócz multimediów nie wykonali. Auto Klienta to nie samowolka hulaj dusza wygrywaj co tam chceta bez wiedzy Klienta. Zresztą gwarant ani złotóweczki więcej nie dorzuci za to dilerowi, nikt nawet palcem by nie kiwnął by to robić. Po trzecie wszystkie wydania softów muszą przejść homologacje i wraz z datą są zapisane na serwerze.

EDIT: Wbijasz VIN w systemie -> od razu widać kto, który sterownik układu napędowego, gdzie i na jaką wersję zrobił upgrade, także możliwość sprawdzenia tego to 10 sekund.

No ale w opisie akcji serwisowej przecież jest napisane, że aktualizacja dotyczy systemu MM oraz systemu RSA. Nie jestem przekonany, że za MM i RSA odpowiada ten sam "moduł" softwarowy.

U mnie jest wersja 2100 i nadal nie mam aktualizacji OTA. W czwartek jadę do serwisu na przegląd, koła i akcję serwisową. Zobaczę czy coś się zmieni.

p,paw

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Marca 2025, 21:03:10 »
Te systemy to nie systemy układu napędowego, hybrydowego, skrzyni biegów i nie mają wpływu zmianę, zmniejszenie spalania.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl