Autor Wątek: CarPlay do Aurisa Hybryda  (Przeczytany 4268 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gorus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris
CarPlay do Aurisa Hybryda
« dnia: 27 Marca 2025, 12:04:47 »
Witam, chciałbym wzbogacić swojego aurisa o Carplay i mam pytanko:
Czy moje radio to Toyota Touch 2 & GO czy Toyota Touch 1 & GO (zdjęcie poniżej w linku)?
https://zapodaj.net/plik-vfyphEYUIo

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: CarPlay do Aurisa Hybryda
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Marca 2025, 12:16:24 »
Witam, chciałbym wzbogacić swojego aurisa o Carplay i mam pytanko:
Czy moje radio to Toyota Touch 2 & GO czy Toyota Touch 1 & GO (zdjęcie poniżej w linku)?
https://zapodaj.net/plik-vfyphEYUIo
TT2&G
Opcja Low lub High, zależnie od modułu nawigacji jaki został zainstalowany. Najłatwiej poznać po tym co się dzieje gdy wciśniesz przycisk od komend głosowych, ten na kierownicy.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline gorus

• Toyot Leżący
  • *

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Marca 2025, 12:50:21 »
To jest przystawka do bezprzewodowego działania. Sam moduł AA/CP kosztuje średnio 1600zł. Jakość i tak będzie mizerotka. Można iść w wymianę radia.

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Marca 2025, 13:01:04 »
Kupiłem taką przystawkę i to jest wszytko co potrzebowałem aby TT2&G zyskał bezprzewodowy CarPlay/Android Auto.

Kup wersję od sprzedawcy CARABC, z tego co się orientuje oni są oryginalnymi sprzedawcami tego produktu, sprzedają w podobnej cenie na Aliexpress i też na własnej stronie. Ja dostałem wersje z anteną na kablu, w postaci przyklejanej "belki" plastiku, przykleiłem to w rogu schowka i nigdy mi nie zerwało bez powodu. Niestety ekran radia jest jaki jest, tego nie przeskoczysz bez wymiany radia, ale sama funkcja działa. Warto być świadomym że w tym rozwiązaniu na 99% CarPlay korzysta z GPS w telefonie, nie z tego wbudowanego w auto, co jest normalne przy oficjalnym oryginalnym rozwiązaniu, przez co raczej musisz podłączyć telefon do ładowania bo wcina baterie.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline gorus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Marca 2025, 13:09:48 »
To chyba lepiej zakupić jakiś dodatkowy wyświetlacz do AA/CP.
Natomiast AA/CP to dla mnie opcja wtórna, podstawowym celem jest możliwość podłączenia poprzez bluetooth dwóch telefonów jednocześnie tak, aby którykolwiek nie zadzwonił - można odebrać połączenie i rozmawiać.
Miałem w poprzednim aucie moduł firmy BURY, który obsługiwał dwa telefony jednocześnie, ale był to dość drogi moduł.
Teraz sobie pomyślałem, że jeden telefon byłby sparowany z modułem bluetooth z oryginalnego radia, a drugi z modułem bluetooth CarPlay (który to z kolei byłby podłączony do AUX radia). Taka konfiguracja sprawiłaby, że miałbym dwa telefony w trybie gotowości do rozmów podłączone po bluetooth i wystarczy na kierownicy tylko się przełączyć...
Nie wiem czy dobrze myślę czy takie coś by zadziałało - niech ktoś potwierdzi / zaprzeczy.
A może macie jakieś inne metody na podłączenie dwóch telefonów poprzez bluetooth?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Marca 2025, 13:29:27 »
Moim zdaniem tak się nie da, nie będą działały 2 fony jednocześnie w ten sposób.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Marca 2025, 13:34:08 »
Nie wiem czy dobrze myślę czy takie coś by zadziałało - niech ktoś potwierdzi / zaprzeczy.
Jeżeli słucham radia i ktoś zadzwoni na podłączonego po CP iPhone to wyrzuci to na ekran radia, więc twoja teoria z 2 podłączonymi telefonami po BT Radia oraz BT CarPlay powinna działać bez problemu. Mogę jutro to sprawdzić, choć nie mam 3ciego telefonu żeby na te 2 pierwsze zadzwonić xD
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline gorus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Marca 2025, 14:11:00 »
Mogę jutro to sprawdzić, choć nie mam 3ciego telefonu żeby na te 2 pierwsze zadzwonić xD
Czekam z niecierpliwością na test.

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Marca 2025, 20:53:36 »

Offline gorus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Marca 2025, 21:45:26 »
A widzieliście to?

https://youtu.be/DqT4Lz6XcTc?feature=shared
Przecież do tego potrzebne jest właśnie CarPlay:
Ze strony producenta:
Cytuj (zaznaczone)
Please Note:

1. Carplay Ai Box Ultra only support the car with OEM Wired CarPlay or with Wired & Wireless CarPlay, not compatible the car only with OEM wireless CarPlay, e.g. BMW.
Nie wspominając o tym, że to blisko tysiaka kosztuje.

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Marca 2025, 04:34:27 »
A widzieliście to?

https://youtu.be/DqT4Lz6XcTc?feature=shared
Przecież do tego potrzebne jest właśnie CarPlay:
Ze strony producenta:
Cytuj (zaznaczone)
Please Note:

1. Carplay Ai Box Ultra only support the car with OEM Wired CarPlay or with Wired & Wireless CarPlay, not compatible the car only with OEM wireless CarPlay, e.g. BMW.
Nie wspominając o tym, że to blisko tysiaka kosztuje.
Ok nie przyjrzałem się bo jest tego na rynku sporo. Ale to zwykle przystawki.
Ja bym wymienił cały panel :)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Kwietnia 2025, 06:22:30 »
Chwilę mi zajęło ale sprawdziłem na swojej sztuce (TT2&G z przystawką CP/AA) i działa jak się spodziewałem. Android jest połączony z oryginalnym radiem po BT jako telefon i źródło dźwięku, iPhone jest połączony z przystawką po CarPlay. W momencie połączenia na Androida wyrzuca interface radia, można normalnie odebrać połączenie i rozmawiać, analogicznie w momencie połączenia na iPhona wyrzuca interface CarPlay, można odebrać i rozmawiać.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline gorus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Kwietnia 2025, 09:58:37 »
Chwilę mi zajęło ale sprawdziłem na swojej sztuce (TT2&G z przystawką CP/AA) i działa jak się spodziewałem.
Duże dzięki za sprawdzenie. Upewniłem się w decyzji i chcę zamówić https://pl.aliexpress.com/item/1005006960426480.html?spm=a2g0o.productlist.main.11.55f7v2z4v2z4v1&algo_pvid=eb340be5-f33d-42d5-bff5-43bf3db9e00b&algo_exp_id=eb340be5-f33d-42d5-bff5-43bf3db9e00b-5&pdp_ext_f=%7B"order"%3A"34"%2C"eval"%3A"1"%7D&pdp_npi=4%40dis%21PLN%21416.98%21360.71%21%21%21760.63%21658.00%21%40211b617b17430844553266360ee164%2112000038885191167%21sea%21PL%210%21ABX&curPageLogUid=k8rjasjCIvsd&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A - czy taki będzie OK?

Offline gorus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Kwietnia 2025, 09:21:51 »
Ostatecznie zakupiełem taki https://pl.aliexpress.com/item/1005008221890715.html?spm=a2g0o.order_detail.order_detail_item.4.412e43ce4F9sgr&gatewayAdapt=glo2pol
Podłączenie w sumie było dość intuicyjne. Ponadto w zestawie nawet była plastkikowa "łapka" do demontażu osłony radia oraz okablowanie do podłączenia dodatkoweo portu USB i dodatkowego sygnału video (np. kamery cofania), którego nie podłączałem ponieważ mam oryginalnie zainstalowaną kamerę cofania i port USB.
Oczywiście wszystko działa łącznie z oryginalną kamerą cofania.
Jeszcze raz duże dzięki wszystkim za pomoc.
Zachodzę jedynie w głowę jak można w PL zdzierać z ludzi za  moduł blisko 1500 PLN i dodatkowo 400 PLN za montaż??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl