Autor Wątek: Pojedynczy stuk przy ruszaniu i hamowaniu  (Przeczytany 1109 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawel_prius

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Prius 2
Pojedynczy stuk przy ruszaniu i hamowaniu
« dnia: 31 Marca 2025, 18:48:45 »
Witam wszystkich na forum.
Mam taki nietypowy problem, nigdzie nie umiem znaleźć odpowiedzi na pytanie.
Mam priusa 2 z 2009r , kupiłem pół roku temu. Od niedawna irytuje mnie taki pojedynczy stuk( metaliczny jak by).
Np gdy ruszam tak w zasadzie normalnie to słychać pojedyncze stuk i później już go nie będzie aż do czasu gdy zahamuje ale tak troszkę mocniej. Jak tak delikatnie będę zwalniac aż stane to go nie będzie.
Ale np gdy jadę z górki i tak zrobię to będzie ten jeden stuk i później jak puszcze hamulec i dalej jedzie z górki to drugi raz i 3 i 4 przy hamowaniu już tego stuku nie będzie. Tak jak by coś gdzieś dobilo i tak ciągle jest. Dopiero będzie jak bym chciał przyspieszyć i to tak trochę energicznie. Bo jak będę muskał pedał gazu to też nie stuknie nic. No i tak w kółko:/
Spotkal się ktoś kiedyś z takim problemem?
Odrzucam klocki i hamulce gdyż jak zahamuje na szlak to nie stuknie ( strzeli) nic. Ale jak będę za chwilę wciskał pedał hamulca aż stanie tyle że wolniej to wtedy przy końcu będzie ten strzał.
Tak jak by coś było na osi i przy ruszaniu zatnie się do przodu i tak zablokuje to wtedy zrobi to samo gdy zmienię kierunek. Nawet mogę stać pod garażem i tylko ruszac na 2 m w miarę szybko i jest stuk . Wrzucam wsteczny dość energicznie i znowu strzal. Macie jakieś pomysły. Obawiam się że morze coś być z silnikiem elektrycznym. Bo jak włączę same ev pomijając spalinowy to też jest.
Luzow też raczej nie ma bo jest mega cicho zarówno na dziurach i zakretach.
Pomocy ;)

Offline Pawel_prius

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Prius 2
Odp: Pojedynczy stuk przy ruszaniu i hamowaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Marca 2025, 20:20:45 »
Znalazłem filmik gdzieś na angielskiej stronie i ja mam to samo.
Będzie słychać taki stuk. Oczywiście pomincie kierunkowskaz.
https://youtube.com/shorts/rA5vuDNi9qc?si=iHbaYU394UXmjkra

Offline kamil_ek

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Prius gen 2
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Września 2025, 11:47:27 »
Cześć ja mam jakieś cykanie przy ruszaniu hamowaniu i np dodawaniu gazu odpuszczaniu i dodawaniu gazu coś mi cyka może to ten sam problem. Czy zrobiłeś coś z tym ?

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Września 2025, 00:58:08 »
Półoś tylko musisz wysłuchać która, u mnie była lewa. Taki ni to stuk ni cyknięcie, trochę jakby dźwięk zakleszczenia. Któryś przegub wydawał taki dźwięk, jeździłem z tym z pół roku, aż postanowiłem zaryzykować i było warto.
P3 2009 205/55 16

Offline Gorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Października 2025, 13:36:29 »
Niekoniecznie będzie to pasowało, ale ja mam u siebie też takie dziwne stukanie, którego za cholerę nie mogłem namierzyć. Okazało się, że to… zawias drzwi kierowcy. Były dość spore luzy i szczególnie przy ruszaniu/hamowaniu się to odzywało, chociaż czasem też na dziurach.
Możesz to łatwo sprawdzić - otwórz drzwi i spróbuj poruszać nimi góra-dół.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl