Autor Wątek: Końcówki wydechu RAV4  (Przeczytany 2382 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline S@lmo

• Toyot Leżący
  • *
Końcówki wydechu RAV4
« dnia: 03 Kwietnia 2025, 21:29:56 »
Dzień dobry,

w przyszłym tygodniu odbieram nową RAVkę i zanim wyjedzie z salonu chciałbym zmienić końcówki wydechu na czarny mat.
Bardzo proszę, podpowiedzcie gdzie zakupić takowe, nieco szersze i dłuższe. Widziałem przykłady w wątku "nasze modyfikacje" ale nie mogłem się doszukać na forum miejsca gdzie byłaby podpowiedź gdzie kupić.

Pozdrawiam i z góry dziękuję
Sławek

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Końcówki wydechu RAV4
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Kwietnia 2025, 22:57:11 »
Szukaj na Amazonie tylko amerykańskim ja zamawiałem i doszły. Ja mam takie i wyglądają fajnie https://www.amazon.com/dp/B00GMNL8LO?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1

Offline S@lmo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Kwietnia 2025, 23:05:05 »
Dziękuję za linka. Długo je masz? Czytam właśnie opinie na Amazon i strasznie psioczą, że rdzewieją i czasami lakier odpryskuje.

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Kwietnia 2025, 23:09:18 »
Mam je już ok prawie rok bo zakładałem pod koniec kwietnia w ubiegłym roku, same końcówki wyglądają jak nowe lekko zardzewiały te śrubki którymi je dokręcasz.

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Kwietnia 2025, 23:11:16 »
No i przy dokręcaniu trzeba uważać z siłą z jaką dokręcasz bo można zepsuć gwint - co mi się przydarzyło ale dwie pozostałe trzymają mocno i nic nie brzęczy i się nie rusza.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Kwietnia 2025, 08:41:47 »
Ja mam kilka zastrzeżeń do wyglądu Ravki i korciło mnie do zmiany paru detali na bardziej nowoczesne. Ale poczytałem o tych dynamicznych kierunkowskazach z Aliexpress, o tych przepalających się ledach, odpadających naklejkach, czy brzęczących końcówkach wydechu i zostawiłem swoją EXE w stanie fabrycznym. I wszystko już trzeci rok działa bez zarzutu. Na "The CareNut jest filmik, jak gościu po wymianie tylnych lamp na ledy z Chin, bodajże w Toyocie Tacoma spalił komputer sterujący oświetleniem auta. Także do niektórych modyfikacji lepiej podchodzić ostrożnie.

Offline S@lmo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Kwietnia 2025, 09:08:38 »
Też czytałem o niektórych przypadkach. Nie nie, tak daleko nie zamierzam iść. Ogólnie to RAVka mi się z wyglądu podoba i nie zamierzam dokonywać w niej zmian (pomijam design wnętrza, bo tu mi się chce płakać, ale kupiłem bo auto dobre a i miałem poprzednie generacje - przywiązanie do modelu pozostało). Myślałem o tych końcówkach bo to ewidentnie słaby punkt no i samochód ciężko zepsuć przy tej modyfikacji :) Jeszcze w zamiarze były progi z Allegro/Aliexpress, ale jak zamówiłem i obejrzałem to zrobiłem zwrot, chyba dam sobie spokój choć cena 1/5 oryginału.
Z końcówek tłumika jeszcze jest opcja oryginalnych oksydowanych https://www.ebay.com/itm/324498851671

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Kwietnia 2025, 10:27:15 »
Nie polecam metalowych nakładek progowych. Mi po 2 latach wdała się korozja, musiałem usunąć i okleić folią. Firmy, które to robią, nie mają o tym pojęcia i można sobie narobić problemu.

Offline S@lmo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Kwietnia 2025, 10:41:35 »
Chyba się żle wyraziłem, chodziło mi o stopnie boczne Allegro/Aliexpress - https://allegro.pl/oferta/stopnie-progi-boczne-toyota-rav-4-v-od-2019-15341678260
Ma ktoś z Was z tym doświadczenie?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Kwietnia 2025, 10:47:39 »
Według mnie stopnie boczne to jedynie efekt wizualny. Nogą nie staniesz, nogawki pobrudzisz wysiadając z samochodu, poza tym łapią błoto, śnieg, sól i zatrzymują na dłużej, dając korozji pole do popisu. Mają sens w wysokich samochodach, do których rzeczywiście nie można wsiąść bez stopnia. Tak samo jak te rury z przodu do zabijania pieszych. Nie rozumiem celu ich zakładania w suvach.

Offline S@lmo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Kwietnia 2025, 12:03:36 »
Zgadzam się w 100% stopnie to stylizacja, która jest kwestią gustu. Zero praktycznego zastosowania, podobnie jak orurowanie przednie. Osobiście miłe dla oka są dla mnie te stopnie i instalacja dużo prostsza niż OEM ale przemyślę jeszcze sprawę.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Kwietnia 2025, 12:53:41 »
Dla mnie też te bajery są miłe dla oka. Ja dużo jeżdżę i na swój samochód nie mogę patrzeć jak nim jadę. Także odpuść sobie a delektuje się samochodami na mieście, które takie cuda wożą. :)

Offline S@lmo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Kwietnia 2025, 13:18:05 »
Dla mnie też te bajery są miłe dla oka. Ja dużo jeżdżę i na swój samochód nie mogę patrzeć jak nim jadę. Także odpuść sobie a delektuje się samochodami na mieście, które takie cuda wożą. :)

Ale na co nie możesz patrzeć, na samochód tak ogólnie, bo siedzisz za kierownicą, czy na kokpit  :grin: ?  Bo ja mam to drugie, skorupa jak dla mnie bardzo OK, ale wnętrze... będę musiał mocno skupić się na jeździe, żeby na dokonania japońskich designer'ów nie patrzeć  :cheesy: Ale tak czy tak czekam na autko :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Kwietnia 2025, 13:18:54 »
Według mnie stopnie boczne to jedynie efekt wizualny. Nogą nie staniesz, nogawki pobrudzisz wysiadając z samochodu, poza tym łapią błoto, śnieg, sól i zatrzymują na dłużej, dając korozji pole do popisu. Mają sens w wysokich samochodach, do których rzeczywiście nie można wsiąść bez stopnia. Tak samo jak te rury z przodu do zabijania pieszych. Nie rozumiem celu ich zakładania w suvach.
Nie zgadzam się z Tobą. Moja żona bardzo te stopnie sobie chwali - jest jej łatwiej wsiąść właśnie stając na nich. Co do brudzenia nogawek, ja nie mam z tym problemu ale jestem też wysoki i przez poprzedni samochód przyzwyczajony do nich.
Co do bullbarów, przydaję się ale w offroadzie nie ma SUVach.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Kwietnia 2025, 13:41:44 »

Ale na co nie możesz patrzeć, na samochód tak ogólnie, bo siedzisz za kierownicą, czy na kokpit  :grin: ?  Bo ja mam to drugie, skorupa jak dla mnie bardzo OK, ale wnętrze... będę musiał mocno skupić się na jeździe, żeby na dokonania japońskich designer'ów nie patrzeć  :cheesy: Ale tak czy tak czekam na autko :)

Jaka jadę to patrzę na otoczenie wokół mnie. Lubię podziwiać przyrodę. A w środku ważne że klimatyzacja działa i radio. Pozostałe dodatki to jak dla mnie fajerwerki, które jedynie wspomagają jazdę a czasami nawet przeszkadzają. A i po drodze jak widzę RAvkę - która ma orurowanie i inne dodatki to lubię popatrzeć :). Chociaż na rurę wydechową jeszcze nigdy nie zwracałem uwagi.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl