Autor Wątek: Corolla '25 1.8 vs. 2.0 na autostradzie  (Przeczytany 8986 razy)

Offline marcin001

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
Corolla '25 1.8 vs. 2.0 na autostradzie
« dnia: 07 Kwietnia 2025, 15:48:46 »
Cześć,

zastanawiam się nad zakupem Corolli z rocznika '25 w dwóch wariantach:
1) Hatchback z silnikiem 1.8 (bo HB 2.0 ma mały bagażnik)
2) Kombi z silnikiem 2.0

Szukam informacji/opinii odnośnie jazdy jednym i drugim autostradą z prędkościami 120 - 140 km/h max. Oczywiste jest, że 2.0 będzie w takich warunkach dynamiczniejsze, natomiast chciałbym wiedzieć na ile istotna jest to różnica jeśli nie ścigam się na tych autostradach, a raczej rozpędzam do 130 km/h i odpalam tempomat.
Jakie byłoby w takich warunkach i przy takiej jeździe:
1) Zużycie paliwa - czy jest możliwe, że 2.0 spaliłoby mniej jadąc z stałą prędkością 130 km/h?
2) Wrażenia słuchowe - czy 2.0 byłby cichszy tj. ze względu na skrzynie CVT mniej by wył?

Czy różnice będą jedynie w dynamice, natomiast zużycie paliwa i hałas będą podobne?

Byłem na jeździe testowej TS 2.0. Wersji 1.8 niestety nie było i teraz mam dylemat czy jest sens dopłacać do 2.0. Widzę, że wersja '25 ma też mniejszą moc (196 KM ->178 KM).

Z góry dzięki za opinie i pozdrawiam!

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Corolla '25 1.8 vs. 2.0 na autostradzie
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwietnia 2025, 15:58:56 »
Skrzynia biegów jest identyczna.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Kwietnia 2025, 17:40:38 »
...oj @przemor zaraz Cię opitoli, jaka skrzynia!
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwietnia 2025, 19:18:09 »
Ja bym sobie odpuścił tą markę. Jestem fanem tej marki lecz po aktualnym nowym CC uważam,że ta marka oprócz super napędu hybrydowego nic więcej nie oferuje. Z każdym nowym modelem jest coraz gorzej. Miałem Chr 1.8 składaną w Turcji i sądziłem że CC składana w Japonii to będzie ideał lecz co chwilę coś odkrywam i to niektóre z nich
- woda w tylnych kloszach
- kable pod maską bez otuliny
- świszczący silnik przy niskich obrotach
- śmierdzi paliwem wewnątrz auta
- luźne rekingi dachowe
To auto kosztowało 150tyś i z całą odpowiedzialnością twierdzę że Chr za 120tyś o ile dobrze pamiętam a było to 4 lata temu był lepiej zrobiony.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2025, 19:20:18 wysłana przez ostry2407 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Kwietnia 2025, 19:41:28 »
Ja bym sobie odpuścił tą markę. Jestem fanem tej marki lecz po aktualnym nowym CC uważam,że ta marka oprócz super napędu hybrydowego nic więcej nie oferuje. Z każdym nowym modelem jest coraz gorzej. Miałem Chr 1.8 składaną w Turcji i sądziłem że CC składana w Japonii to będzie ideał lecz co chwilę coś odkrywam i to niektóre z nich
- woda w tylnych kloszach
- kable pod maską bez otuliny
- świszczący silnik przy niskich obrotach
- śmierdzi paliwem wewnątrz auta
- luźne rekingi dachowe
To auto kosztowało 150tyś i z całą odpowiedzialnością twierdzę że Chr za 120tyś o ile dobrze pamiętam a było to 4 lata temu był lepiej zrobiony.
Dokładnie mam takie same przemyślenia z jednym małym "ale" co w zamian ?
1) Zużycie paliwa - czy jest możliwe, że 2.0 spaliłoby mniej jadąc z stałą prędkością 130 km/h?
Tak, jest to możliwe.
Wrażenia słuchowe - czy 2.0 byłby cichszy tj. ze względu na skrzynie CVT mniej by wył?
Jest kwestia wyciszenia vs obroty silnika. Według mnie to samo z tym że przy 130kmh w 2,0 będzie mniej RPM silnika.
Byłem na jeździe testowej TS 2.0. Wersji 1.8 niestety nie było
Testowałem jedną i drugą opcję ale niestety nie jestem miarodajny, tak naprawdę nie wiem czy chciałoby mi się dopłacać do parametrów 2,0.
Sądzę że musisz sprawdzić osobiście bo ja 2,0 odebrałem na spokojnie a mój kolega był zachwycony.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwietnia 2025, 19:46:38 »
Ledziu może Chińczyk. Testy zderzeniowe super przechodzą, dobrze wyposażone, w środku fajne materiały a nie sam plastic fantastic twardy jak skała. I tani.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwietnia 2025, 19:50:28 »
Ledziu może Chińczyk. Testy zderzeniowe super przechodzą, dobrze wyposażone, w środku fajne materiały a nie sam plastic fantastic twardy jak skała. I tani.
Też się zgodzę, wszystko super ale nie lepiej żeby inni przetestowali na własnej kieszeni pozycję rynkową po kilku latach a do tego trzeba sprawdzić co oferują auta Ch.dla osób które chcą jednak mieć możliwość posiadania auta spalinowego.

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Kwietnia 2025, 19:56:00 »
Moje odczucie jest takie i mam 1.8. Puki jeździłem lokalnie do 90 i czasami szybkimi 120 było ok. Jednak na autostradach 2.0 bardzo by się przydało. Największy problem to hałas powyżej 115 zaczyna rosnąć strasznie od powietrza.
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2023

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Kwietnia 2025, 20:03:42 »
Przewaga Toyoty to ich hybryda bo dla takiego mieszczucha mieszkającego w bloku i poruszającego się 80% miasto to auto idealne. Niestety jakość wykonania reszty spada i to drastycznie a oni mają to gdzieś bo i tak ludzie kupią Toyotę właśnie za napęd. Niedługo będą dołączać adnotację z instrukcją Kliencie kupiłeś Toyotę dla napędu i proszę zapoznać się z instrukcją i dokręcić sobie niektóre części, uszczelnić lampy i jak kiedyś to było w nowych Polonezach wykonać konserwację podwozia aby nie stracić gwarancji.

Offline marcin001

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Kwietnia 2025, 20:07:12 »
Moje odczucie jest takie i mam 1.8. Puki jeździłem lokalnie do 90 i czasami szybkimi 120 było ok. Jednak na autostradach 2.0 bardzo by się przydało. Największy problem to hałas powyżej 115 zaczyna rosnąć strasznie od powietrza.
To już 1.8 5-tej generacji z silnikiem 140 KM? Hałas od powietrza chyba będzie taki sam niezależnie od wersji silnika (?)

Offline marcin001

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Kwietnia 2025, 20:10:21 »
Jest kwestia wyciszenia vs obroty silnika. Według mnie to samo z tym że przy 130kmh w 2,0 będzie mniej RPM silnika.
Czy aby na pewno? Wcześniej był komentarz, że skrzynia jest ta sama, co sugeruje, że RPM powinny być te same.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Kwietnia 2025, 20:19:19 »
Czy aby na pewno? Wcześniej był komentarz, że skrzynia jest ta sama, co sugeruje, że RPM powinny być te same.
Ale pojemność większa. Tak czy siak przejedź się:-)

Offline marcin001

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Kwietnia 2025, 20:32:04 »
Jeśli pojemność większa, a RPM te same to na chłopski rozum ciszej przy 2.0 chyba nie będzie (?)
Jeździłem właśnie wersją 2.0, natomiast nie mam 1.8 do porównania, a tą właśnie chciałbym kupić.

Online aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Kwietnia 2025, 20:44:39 »
Jeśli pojemność większa, a RPM te same to na chłopski rozum ciszej przy 2.0 chyba nie będzie (?)
Jeździłem właśnie wersją 2.0, natomiast nie mam 1.8 do porównania, a tą właśnie chciałbym kupić.
co z tego ze skrzynia ta sama jak sterowanie będzie inne.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Kwietnia 2025, 20:55:05 »
miałem wcześniej 1.8 i właśnie taki motor wybrałem w nowym. Wybór świadomy ( tańszy w zakupie, demonem prędkości nie jestem ) poprzedni 1.8 spokojnie dawał radę w Alpach i Dolomitach z 2 osobami i pełnym bagażnikiem. Krajówkami mało latam więc mocy mi nie potrzeba, autostradami poruszam się 120/130 więc 1.8 140 koni spokojnie daje radę. Miałem do testów motor 2.0 i na pewno lepiej się zbiera co dla lubiących sobie troszkę przycisnąć będzie przyjemniejsze. Sam musisz sobie zrobić rachunek czego oczekujesz i co chcesz mieć w aucie. Ja wymieniłem CHR 1.8 właśnie z kilu powodów praktycznych na CC 1.8 bo zależało mi na większym bagażniku, lepszej widoczności na boki, lepszej widoczności w lusterkach, małym spalaniu choć po 2 miesiącach i przejechaniu 1000km twierdzę, że nie warta to była przesiadka ze względu na niedoróbki które wyżej opisałem. Jak dotąd wymiany aut w moim życiu były trafiane w punkt lecz jak to się mówi czasem czujność jest uśpiona i człowiek musi się zmoczyć ale spoko 2 lata szybko minął i kupię sobie auto z atomową baterią od Chińczyka :)
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2025, 21:03:38 wysłana przez ostry2407 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl