Autor Wątek: Corolla '25 1.8 vs. 2.0 na autostradzie  (Przeczytany 8989 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Corolla '25 1.8 vs. 2.0 na autostradzie
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Kwietnia 2025, 21:18:27 »
Są tu na forum skargi. że w wersji 2.0 przybywa oleju w silniku, paliwo dostaje się do oleju i go rozrzedza. Nie słyszałem i nie czytałem, że problem został rozwiązany, więc dla mnie wersja 2.0 odpada. Wolę spokój eksploatacyjny, niż przyjemniejszą dynamikę i stres związany z przybywaniem oleju. Jeśli ktoś jeździ dużo po s-kach i autostradach, to mimo wszystko 2.0 będzie dobrym wyborem, choć moja 1,8 na autostradzie idzie wystarczająco żwawo. No ale jeśli ma się jeździć po mieście, drogach podmiejskich i lokalnych, po wioskach, to raczej 1,8, sprawdzony silnik, bez żadnych bolączek.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2025, 21:49:07 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Kwietnia 2025, 21:24:23 »
Widzę, że muszę to napisać. W hybrydzie Toyoty nie ma skrzyni biegów  nie ma więc sensu pisać, że przy tej samej skrzyni będzie to czy tamto.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Kwietnia 2025, 21:33:47 »
Widzę, że muszę to napisać. W hybrydzie Toyoty nie ma skrzyni biegów  nie ma więc sensu pisać, że przy tej samej skrzyni będzie to czy tamto.
Chcesz przemor wywołać z lasu to użyj słowa klucz ''e-cvt to skrzynia biegów'' '' ładowanie aku12v na D'' :)

Offline marcin001

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Kwietnia 2025, 21:36:01 »
miałem wcześniej 1.8 i właśnie taki motor wybrałem w nowym. Wybór świadomy ( tańszy w zakupie, demonem prędkości nie jestem ) poprzedni 1.8 spokojnie dawał radę w Alpach i Dolomitach z 2 osobami i pełnym bagażnikiem. Krajówkami mało latam więc mocy mi nie potrzeba, autostradami poruszam się 120/130 więc 1.8 140 koni spokojnie daje radę. Miałem do testów motor 2.0 i na pewno lepiej się zbiera co dla lubiących sobie troszkę przycisnąć będzie przyjemniejsze. Sam musisz sobie zrobić rachunek czego oczekujesz i co chcesz mieć w aucie. Ja wymieniłem CHR 1.8 właśnie z kilu powodów praktycznych na CC 1.8 bo zależało mi na większym bagażniku, lepszej widoczności na boki, lepszej widoczności w lusterkach, małym spalaniu choć po 2 miesiącach i przejechaniu 1000km twierdzę, że nie warta to była przesiadka ze względu na niedoróbki które wyżej opisałem. Jak dotąd wymiany aut w moim życiu były trafiane w punkt lecz jak to się mówi czasem czujność jest uśpiona i człowiek musi się zmoczyć ale spoko 2 lata szybko minął i kupię sobie auto z atomową baterią od Chińczyka :)
Jeśli CC 1.8 daje radę, to Corolla HB 1.8 powinna być nawet nieco żwawsza.
Odnośnie niedoróbek - ludzie mają o wiele większe problemy w autach marek premium za 0.5 mln złotych.
Nieraz korzystam z chińskiej elektroniki i znając jej jakość to na prawdę dużo wody w Wiśle będzie musiało jeszcze upłynąć zanim przekonam się do chińskiej motoryzacji.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Kwietnia 2025, 21:58:29 »
Wiesz z tą Chińską motoryzacją to nie wypowiem się bo po prostu mnie nie interesowała lecz jej nie skreślam. Zastanawiałem się dlaczego ich auta są takie tanie w porównaniu do europejskich i japońskich i doszedłem do kilku wniosków choć mogę się mylić i są to tylko moje przemyślenia
Chińczycy
1. projektują sami i nikomu nie płacą
2. budę produkują u siebie ze swoich materiałów
3. wszystko mają na swoich podzespołach produkowanych w Chinach
4. Konkurencja w Chinach jest zdrowa i najlepsze firmy dostają dotacje rządowe aby konkurować z innymi na świecie
Przy takich warunkach mają bardzo duże widełki aby dobrze wyposażać auta i jeszcze płacić cło. Osobiście dałbym im szansę i na pewno będę obserwować jak się rozwijają. Ludzie po woli mają już chyba dosyć tego nr. 1 na świecie naklejonego na tylnej szybie i napęd to nie wszystko. Co do innych marek to się nie wypowiem bo u mnie tylko Toyoty były oprócz 2 krótkich przygód z Polonez Caro Plus i Ford Focus MK2 1.6 Tdci 109 kunia bez fabrycznego dpf.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Kwietnia 2025, 22:06:26 »
Z chińską motoryzacja jak z uberem. Dopłacać latami do interesu aby zabić konkurencję. A jak już konkurencja padnie to hulaj dusza piekła nie ma. Przypomnij moje słowa kiedy u Chińczyka za miskę ryżu w swoim kraju będziesz pracował.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2025, 22:08:28 wysłana przez przmor »

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Kwietnia 2025, 22:14:18 »
Przemor w mojej branży to mi nie grozi. Chyba że nasz piękny kraj będzie pod Chińską flagą :)
Ale coś jest w tym co piszesz i właśnie Toyota to już praktykuje. Z niezawodności w tandetę
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2025, 22:17:26 wysłana przez ostry2407 »

Offline marcin001

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Kwietnia 2025, 08:41:25 »
Wiesz z tą Chińską motoryzacją to nie wypowiem się bo po prostu mnie nie interesowała lecz jej nie skreślam. Zastanawiałem się dlaczego ich auta są takie tanie w porównaniu do europejskich i japońskich i doszedłem do kilku wniosków choć mogę się mylić i są to tylko moje przemyślenia
Chińczycy
1. projektują sami i nikomu nie płacą
2. budę produkują u siebie ze swoich materiałów
3. wszystko mają na swoich podzespołach produkowanych w Chinach
4. Konkurencja w Chinach jest zdrowa i najlepsze firmy dostają dotacje rządowe aby konkurować z innymi na świecie
Przy takich warunkach mają bardzo duże widełki aby dobrze wyposażać auta i jeszcze płacić cło. Osobiście dałbym im szansę i na pewno będę obserwować jak się rozwijają. Ludzie po woli mają już chyba dosyć tego nr. 1 na świecie naklejonego na tylnej szybie i napęd to nie wszystko. Co do innych marek to się nie wypowiem bo u mnie tylko Toyoty były oprócz 2 krótkich przygód z Polonez Caro Plus i Ford Focus MK2 1.6 Tdci 109 kunia bez fabrycznego dpf.
Koszty produkcji na pewno mają niskie, ale co z tego, jeśli 'engineering' jest tam słaby. Chińska elektronika jest często projektowana niezgodnie ze sztuką, oprogramowanie w chińskich urządzeniach wygląda jak praca zaliczeniowa robiona na kolanie przez przeciętnego studenta. Jeśli podobna "jakość" jest w motoryzacji to ja podziękuję. Niech im szansę daje ktoś inny za swoje pieniądze.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Kwietnia 2025, 08:58:34 »
Oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania i wyrażania swojej opinii. Ja akurat z twoją się nie zgadzam lecz ją szanuję.

Offline Jendrek_pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Kwietnia 2025, 09:17:59 »
Przewaga Toyoty to ich hybryda bo dla takiego mieszczucha mieszkającego w bloku i poruszającego się 80% miasto to auto idealne. Niestety jakość wykonania reszty spada i to drastycznie a oni mają to gdzieś bo i tak ludzie kupią Toyotę właśnie za napęd. Niedługo będą dołączać adnotację z instrukcją Kliencie kupiłeś Toyotę dla napędu i proszę zapoznać się z instrukcją i dokręcić sobie niektóre części, uszczelnić lampy i jak kiedyś to było w nowych Polonezach wykonać konserwację podwozia aby nie stracić gwarancji.

Nie zgodzę się z tym. Mam CC ale 2.0 AWDi i w mieście jakoś nie widzę niskiego spalania jak się jeździ dynamicznie. Główne zalety widzę właśnie na krajówkach i powiatówkach, gdzie jak się rozbujasz do tych 90-100km/h to trzymasz prędkość. Wtedy wychodzą na spokojnie wyniki w okolicach 4,5l.

Co do hałasu to uważam, że to jest mocno subiektywne uczucie. Przechodząc z clio 3 to dla mnie w zasadzie przy 150km/h jest nadal cichutko. Jak ktoś przejdzie z auta, które było dodatkowo wyciszane to na pewno odczuje różnicę na minus.

Offline marcin001

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Kwietnia 2025, 09:43:23 »
Co do hałasu to uważam, że to jest mocno subiektywne uczucie. Przechodząc z clio 3 to dla mnie w zasadzie przy 150km/h jest nadal cichutko. Jak ktoś przejdzie z auta, które było dodatkowo wyciszane to na pewno odczuje różnicę na minus.
Też się zastanawiam jak to jest z tym hałasem w Corolli. Ludzie powtarzają "hałas, hałas, hałas", a jak są robione testy z sonometrem to okazuje się, że Corolla wypada w środku stawki aut z tego segmentu.

Przykład:
https://carconfections.com/all-car-confections-sound-level-readings-master-list/
Głośność porównywalna do Audi A3...
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2025, 09:52:45 wysłana przez marcin001 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Kwietnia 2025, 10:09:03 »
Sonometr nie mierzy głośności. Mierzy ciśnienie akustyczne. Odczuwalna głośność to temat dużo bardziej skomplikowany niż cyferki z sonometru.

https://livesound.pl/tutoriale/4314-natezenie-dzwieku-a-glosnosc-czy-to-jedno-i-to-samo

Offline marcin001

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Kwietnia 2025, 10:17:46 »
Sonometr nie mierzy głośności. Mierzy ciśnienie akustyczne. Odczuwalna głośność to temat dużo bardziej skomplikowany niż cyferki z sonometru.

https://livesound.pl/tutoriale/4314-natezenie-dzwieku-a-glosnosc-czy-to-jedno-i-to-samo
Jeśli ktoś dysponuje pomiarami/testami, które wykazały coś innego to z chęcią zapoznam się z materiałem.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Kwietnia 2025, 10:20:32 »
Każdy ma inny słuch więc podawanie cyferek nie ma sensu.

Offline marcin001

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Kwietnia 2025, 11:38:56 »
Każdy ma inny słuch więc podawanie cyferek nie ma sensu.
Właśnie dlatego podawanie cyferek ma sens. Bo co mi po opinii kogoś, kto ma inny słuch, albo na codzień jeździ S klasą.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl