Autor Wątek: Pytanie o czujniki ciśnienia w oponach w C-HR II w wersji Comfort  (Przeczytany 2929 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline magnyc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR
Witam,

Może ktoś mi podpowie, czy CHR z 2024 w wersji comfort miał czujniki ciśnienia w kołach? Odstawiłem auto na zmianę opon do gumiarza i kazałem mu śmiało ciąć wentylki, bo oksydowały mi ozdobne aluminiowe nakrętki na wentyle :grin:

Wracając do domu na piechtę zacząłem się jednak głowić... wg pdf tototy wszystkie wersje mają niby TPMS, ale podejrzewam, że tańsze mają jedynie kontrole po obrotach kół z czujników ABS?

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Pytanie o czujniki ciśnienia w oponach w C-HR II w wersji Comfort
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Kwietnia 2025, 09:47:08 »
Od listopada 2014 roku istnieje obowiązek wyposażenia każdego nowego samochodu sprzedawanego na terenie Unii Europejskiej w system TPMS.
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline magnyc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwietnia 2025, 10:23:48 »
Od listopada 2014 roku istnieje obowiązek wyposażenia każdego nowego samochodu sprzedawanego na terenie Unii Europejskiej w system TPMS.

To ja wiem, tylko to dalej nie muszą być czujniki - miałem Fiata z 2016 i mam Citroena z 2016 - oba mają prosty układ oparty o ABS - jeśli któreś koło ma za małe ciśnienie, to zmniejszy się jego średnica i z wyliczonej różnicy obrotów wywala komunikat "sprawdź ciśnienie". W Renaultach miałem zaś normalne czujniki z podglądem wartości ciśnienia na desce rozdzielczej.

Poszedłem na wszelki wypad do wulkanizatora z palnikiem kuchennym i podgrzewając nakrętki jakoś je po wykręcałem.

Online Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Kwietnia 2025, 10:44:28 »
bo oksydowały mi ozdobne aluminiowe nakrętki na wentyle

Mam na letnich i na zimowych od 2022 roku. Chińskie z AliE. I nie oksydują - przy sezonowej wymianie kół pryskam trochę WD40 do wnętrza nakrętek  :-)

Offline RJM

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 1,8 24
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Kwietnia 2025, 14:08:23 »
Witam,

Może ktoś mi podpowie, czy CHR z 2024 w wersji comfort miał czujniki ciśnienia w kołach? Odstawiłem auto na zmianę opon do gumiarza i kazałem mu śmiało ciąć wentylki, bo oksydowały mi ozdobne aluminiowe nakrętki na wentyle
Mają czujniki
Były:
Auris 1,33 2013;
Corolla 1,8 Hybrid comfort+tech 2020.

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Kwietnia 2025, 20:33:57 »
Witam,

Może ktoś mi podpowie, czy CHR z 2024 w wersji comfort miał czujniki ciśnienia w kołach? Odstawiłem auto na zmianę opon do gumiarza i kazałem mu śmiało ciąć wentylki, bo oksydowały mi ozdobne aluminiowe nakrętki na wentyle :grin:

Wracając do domu na piechtę zacząłem się jednak głowić... wg pdf tototy wszystkie wersje mają niby TPMS, ale podejrzewam, że tańsze mają jedynie kontrole po obrotach kół z czujników ABS?

Mam nadzieje, że oponiarz wykaże się rozsądkiem i nic nie wytnie.
Wszystkie toyoty C-HR to mają. To jest wymóg prawny.
Dzwoń do oponiarza i proś żeby nie wycinał.

Offline Endriu11

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota C-HR 2
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lipca 2025, 21:16:47 »
Witam. Pytanie o czujniki tpms. Czy nie ma problemów z odkręceniem czujników od oryginalnych felg w chr 2 generacji ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl