Autor Wątek: Jednak potrzebuję prostownika  (Przeczytany 5699 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
Odp: Jednak potrzebuję prostownika
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Czerwca 2025, 16:25:14 »
To nie jest według mnie tylko taka jest budowa i zasada działania BMS. Według mnie to Mars jest za słodki. To że nie widzimy w czymś różnicy to nie znaczy że jej nie ma.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Czerwca 2025, 18:54:15 »
Ale ja pytam konkretnie, a nie żeby wyśmiać - gdy jest wyłączony napęd auta - to ten BMS jest aktywny ? oraz co daje ładowanie akumulatora ładowarką przez BMS ?
Przecież lepsze efekty ładowania można uzyskać gdy klemy są odłączone i można włączyć bardziej agresywny program ładowania (wyższym napięciem) co przyczynia się do uzyskania bliższej ideału gęstości elektrolitu.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Czerwca 2025, 19:43:53 »
Nie mam pojęcia skąd mi przyszło żeby ładować bez zdejmowania klem z podłączeniem minusa do karoserii ale tak ładuję od > 3 lat w hybrydzie (CH-R z 2021r). Na pewno musiałem gdzieś to wyczytać bo bym nie ryzykował. Do dziś byłem przekonany, że tak stoi w instrukcji ale nie - tam piszą żeby zdjąć klemę minusową. Jest też o ładowaniu z aku drugiego samochodu i tam rzeczywiście piszą żeby minus dać na karoserię.
Czasem ładowałem jednak wyjęty spod maski aku i nie widzę różnicy. Ale nie katowałem go 16V. Raz dałem 14.7V zamiast 14.4 ale też bez jakichś wyraźnych różnic. Może gdyby często tak ladować ale nie chcę go szybko rozwalić do reszty - póki co działa dostatecznie i niech tak zostanie. Gęstości elektrolitu i tak nie uzyskam bo mi chyba za dużo wody wlali w ASO albo w fabryce.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Czerwca 2025, 22:24:07 »
Gęstość elektrolitu w hybrydzie Toyoty to sfera marzeń. Z tym algorytmem ładowania jest nie do utrzymania. Nie ma sie co zabijać, jak ktoś mało jeździ to doładować co jakis czas i sie nie przejmować. Chyba że jakieś wodotryski podokładane typu kamerki czy antykuny to będzie solidnie drenować.

Offline Fortran

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Czerwca 2025, 08:17:34 »
Jak trzeba doładować mały aku to podpinam ładowarkę CTEK bezpośrednio pod akumulator do złączki w bagażniku domontowanej na stałe do akumulatora. Kabelek (przedłużka) do złączki przez uchylone tylne okno do ładowarki i się ładuje. Najlepiej zrobić co najmniej dwa pełne cykle taką ładowarką to efekt będzie lepszy.

Mógłbyś polecić jakiś konkretny model ładowarki CTEK i dlaczego?
Toyota RAV4 GR Sport AWD-i 2026

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Czerwca 2025, 08:21:03 »
NOCO Genius5.
Solidna firma, produkt wysokiej jakości.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Czerwca 2025, 08:22:39 »
Ładowarka Victron Energy Blue Smart IP65 12-Volt 7Amp
Do tego łączy się po bluetooth z apką i można podejrzeć wszystko, nie tylko diody na urządzeniu lecz znacznie więcej
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Czerwca 2025, 09:13:38 »
Plusem tej ładowarki jest możliwość ustawienia napięcia podtrzymania, magazynowania na 14,4V przy profliu eksperckim. Przy standardowym ustawieniu działa jak zwykła ładowarka po osiągnięciu magicznego 14,4V lub 14,7V przechodzi w tryb Float oraz Storage przy obniżonym napięciu (bo tak jest zaprogramowana).

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Czerwca 2025, 12:16:18 »
Fortran - używam ładowarki  CTEK MXS 5.0  - ładuje nią Corsę jak stanowczo za długo stoi - no i czasem RAV4  jeżeli tego wymaga. Raz też ładowałem Corollę 1,6.  Ładuje bez odpinania klem czyli w samochodzie.  Nie znam się na tym więc nie mogę jej specjalnie polecić. Kupiłem dlatego, że ładowarka miała dobre opinie. Mam ją jeszcze dlatego, że spełnia swoje zadanie, jest prosta i nie spaliła mi żadnej elektroniki w autach które wymieniłem. Czyli jak dla mnie jest ok.

No i ładowarka ta ma też dodatkowe przewody do podpięcia pod akumulator z szybko złączką - czyli "klik" i ładuje :)
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2025, 12:17:56 wysłana przez czp »

Offline Fortran

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Czerwca 2025, 14:43:06 »
Fortran - używam ładowarki  CTEK MXS 5.0  - ładuje nią Corsę jak stanowczo za długo stoi - no i czasem RAV4

Dzięki bardzo za odpowiedź. W sumie już chyba rozwiałem moje wszelkie wątpliwości  :-)

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Czerwca 2025, 22:19:22 »
Fortran - używam ładowarki  CTEK MXS 5.0  - ładuje nią Corsę jak stanowczo za długo stoi - no i czasem RAV4

Dzięki bardzo za odpowiedź. W sumie już chyba rozwiałem moje wszelkie wątpliwości  :-)
I którą kupujesz?

Offline Fortran

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Czerwca 2025, 12:02:37 »

I którą kupujesz?
[/quote]

Biorąc pod uwagę fakt, że ładowarka będzie również używana do większych aku niż mała bateryjka z Ravki oraz szereg innych czynników,
zdecydowałem się na NOCO 10. Pooglądałem trochę filmików, poczytałem opinie i wydaje mi się że najlepiej spełni moje oczekiwania.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl