Autor Wątek: Czujniki ciśnienia w rav4  (Przeczytany 6548 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline minas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Czujniki ciśnienia w rav4
« dnia: 15 Kwietnia 2025, 17:47:09 »
Witam.
Jak jest u Was z czujnikami cisnienia w rav4? Czy każdorazowo po zmianie kół  trzeba je programować w serwisie?
Mam rav4 z 2023 roku, modelowy rok 2024. Po zmianie nie można z identyfikować czujników.
Po mimo, że jest taka opcja w menu komputera.
W Toyocie yaris cross nie ma żadnego problemu z tym.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2025, 18:38:58 wysłana przez animuss »

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Czujniki ciśnienia w rav4
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwietnia 2025, 20:45:58 »
Programujesz raz lato, raz zimę. Przełączasz się między kompletami.

ASO zapewne bajki i dyrdymaly opowiada by nie przyznać się że znów zapomnieli zakodować

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=48823.msg837341#msg837341
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline miszkoo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: XA5
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwietnia 2025, 11:09:36 »
Potwierdzam, można zakodować dwa komplety "kół". Kilka razy tłumaczyłem w ASO jak mają zakodować, obsługa klienta przyjmując zlecenie była sceptyczna i twierdzili "niemożliwe"...   
Po oststniej zmianie kół nie musiałem w menu nic zmieniać, po kilku dniach jazdy od zmiany nie pokazuje się żaden komunikat związany z czujnikami... Więc nie wiem, czy wymaga czasu/dystansu do wczytania, czy faktycznie pojazd sam sobie wybrał z pamięci właściwy komplet. 

Offline zbyl31

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 phev
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwietnia 2025, 15:29:16 »
to ja nic nie programowalem.
Zakupiłem drugi komplet opon z felgami gosc mi sprzedał od razu z czujnikami to toyoty.
po zalożeniu skasowalem w menu TPMS i przejechaniu z 20 do 30km czujniki wskoczyły same.
teraz ze zmiana na letnie ta sama akcja skasowanie w TPMS i przejechanie 20 do 30 km i gotowe.
nic nie miałem w aucie programowane a koła zimowe z czujnikami kupiłem bez pokazywania toyoty. ( wiec nie były duplikowane czujniki)
RAV4 PHEV

Offline minas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Kwietnia 2025, 18:02:38 »
U mnie niby są zaprogramowane 2 komplety jednak po zmianie na letnie w menu nie można z identyfikować czujników, przytrzymanie OK nic nie daje.
W przyszłym tygodniu czeka mnie roczny przegląd więc będę się domagać aby to poprawili.

Offline karnap

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Kwietnia 2025, 14:28:36 »
Rav 4 rocznik 2024 - po wymianie na koła letnie - brak możliwości cokolwiek ustawić w menu.
Pojawił się komunikat - żółta lampka - skontaktuj sie z serwisem - i to samo jak wybieram na zegarze informacje o poszczególnych kołach
Oczywiście komplet kół zakupiony w serwisie wraz z samochodem - i byłem zapewniany że wszystko się samo zaktualizuje
koła były oznaczone więc wszystko na wróciło na swoje miejsca i ... - kiszka

Offline minas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Kwietnia 2025, 20:43:24 »
Czyli tak jak u mnie.
Zapewnia o mnie, że po zakupie 2 kompletu kol w salonie nie będzie problemu przy zmianie kół.
Uwierzyłem bo żona jeździ yarisem cross z 2022r i tu nie ma takiego problemu.
Jutro jadę na 1 przegląd i będę się domagał aby wpisali kody czujnikow w książce serwisowej bo zauważyłem właśnie taką rubrykę.

Offline loganus

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 HEV 2024
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Maja 2025, 11:30:22 »
Rav 4 rocznik 2024 - po wymianie na koła letnie - brak możliwości cokolwiek ustawić w menu.
Pojawił się komunikat - żółta lampka - skontaktuj sie z serwisem - i to samo jak wybieram na zegarze informacje o poszczególnych kołach
Oczywiście komplet kół zakupiony w serwisie wraz z samochodem - i byłem zapewniany że wszystko się samo zaktualizuje
koła były oznaczone więc wszystko na wróciło na swoje miejsca i ... - kiszka

Cześć,
u mnie podobnie RAV4 HEV 2024 - dzisiaj zawiozłem do ASO Poznań. Czekam na telefon. Twierdzili przy przyjęciu auta, że nie da się w tych nowszych rocznikach dodać dodatkowego kompletu kół. Zobaczymy co sprawdzili. Wrócę do Was.

Offline minas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Maja 2025, 06:58:25 »
Witam.
No i niestety,w nowych RAV4nie można dopisać drugiego kompletu kol. Toyota coś namieszała w nowym sofcie.jak twierdzi pani przyjmując auto na serwis, brak tej możliwości został zgłoszony do centrali i jedyne co to można czekać na poprawkę softu. Problem globalny.
Pożyjemy zobaczymy.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Maja 2025, 07:15:08 »
Wgrali aktualizację do zestawu wskaźników?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Maja 2025, 07:50:23 »
Wgrali aktualizację do zestawu wskaźników?
Jesteś w stanie podać jakiś nr biuletynu w tej sprawie? Może nieco naprowadzę ASO - swoją drogą to dość smutne :-)
Mam tak samo, zimą zakodowali drugi komplet, zmiana na lato - błąd i brak reakcji na polecenia w Menu. Pojechałem do nich, stwierdzili, że auto niby "zapomniało" o letnim komplecie kół. Wyjechałem z rzekomo zakodowanymi już na pewno dwoma, 2 dni jazdy i powrót do błędu.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Maja 2025, 07:51:55 »
BE01239T

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Maja 2025, 07:54:07 »
Dzięki wielkie. :-)

Offline loganus

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 HEV 2024
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Maja 2025, 10:55:42 »
BE01239T
@Colin - u mnie to samo. Twierdzą, że nie mają opcji do wpisania drugiego kompletu czujników, tak jak przy innych modelach. W którymś wątku na forum była fota z techstream.
Pytanie czy aktualizacja coś zmieni? Może warto do nich podjechać i powołać się na ten biuletyn?

Opis usterki
Niektórzy klienci mogą zgłaszać brak możliwości obsługi funkcji rejestracji identyfikatora TPWS za pomocą zespołu wskaźników.

Zjawisko to jest spowodowane niewłaściwym oprogramowaniem zespołu wskaźników, a określona wartość sygnału nie jest wysyłana z modułu ECU zespołu wskaźników do modułu ECU układu TPMS.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl